taidetta sielulle ja ruumiille

torstai 23. tammikuuta 2014

 Sara Hildenin taidemuseossa on viimeisiä päiviä menossa afrikkalaisamerikkalaisen kuvataiteilijan Ellen Gallagherin näyttely AxME. Ellen Gallagher (s. 1965) asuu New Yorkissa ja Rotterdamissa. Näyttely koostuu maalauksista, laveerauksista ja paperileikkaustekniikalla valmistetuista teoksista. Gallagherin aihepiiriä ovat Amerikan afrikkalaisperäisen väestön vaikea menneisyys, populaarikulttuuri, muoti, tavat ja puhekielen erityisyys.

Monet Gallagherin teoksista ovat sarjallisia, teosten kuvakielessä toistuvat tietyt teemat, kuten vanhoista aikakauslehdistä leikatut 60-luvun peruukkimallit, mielikuvitukselliset merieliöt, liioitellut silmät ja huulet. Ellen Gallagher tuli tunnetuksi verkkomaisesti rakentuvista maalauksista, joiden kuvallinen symboliikka avautuu vasta lähemmässä tarkastelussa. Myöhemmät teokset ovat saaneet vaikutteita useista lähteistä kuten 1900-luvun alun afrikkalaisamerikkalaisesta taiteesta ja musiikista, science fictionista ja Herman Melvillen romaaneista. Myös musiikilla on roolinsa Ellen Gallagherin taiteessa, useissa teoksissa on viittauksia jazz- ja funkmuusikoihin kuten Sun Rahan ja George Clintoniin.

Ellen Gallagherin työskentelytapa on fyysinen vaikka hän usein käsitteleekin hyvin hauraita materiaaleja kuten kaunokirjoituspaperiarkkeja tai sanomalehden sivuja. Hänen työkalunsa on terävä kirurginveitsi, ja sillä hän leikkaa ja muotoilee niin paperia, muovailuvahaa, hiusvoidetta kuin muitakin jäykkiä ja muovailtavia materiaaleja. Kerroksellisuus, kekseliäs materiaalinkäyttö ja moniulotteinen struktuuri ovat Gallagherin taiteelle tyypillisiä. Näyttelyn leikillinen nimi AxME viittaa Yhdysvaltain mustan väestön puhekieleen ja historiaan ja kytkeytyy kiinnostavalla tavalla graafiseen muotoon ja merkitykseen.

Esillä olevat teokset on saatu lainaksi Tate Modernin kokoelmasta ja muista eurooppalaisista ja amerikkalaisista instituutiosta sekä yksityiskokoelmista. Näyttelyn on koonnut Lontoon Tate Modern museo läheisessä yhteistyössä taiteilijan kanssa. Näyttely siirtyy Lontoosta Sara Hildénin taidemuseoon Tampereelle ja edelleen Haus der Kunstiin Müncheniin. Kaikki kolme näytteilleasettajaa ovat yhdessä Gallagherin kanssa muokanneet näyttelyä omiin tiloihinsa sopivaksi. 

Ylläolevat kuvat teksti on lainattu museo nettisivuilta. Näyttely kannattaa ehdottomasti katsoa!  
Ja sen jälkeen voi juoda herkulliset kakkukahvit museon tyylikkäässä kahvilassa. Meikäläinen nautti mustaherukka-valkosuklaakakun, slurps.

 Olen tätä ennenkin blogissani esitellyt, mutta teen sen taas. Museon sijainti Särkänniemessä, Näsijärven rannalla on hieno, kesällä viihtyy myös terassilla.

6 kommenttia:

 1. Näyttely tuntui kiehtovalta, kiitos kun toit tuulahduksen siitä tännekin! :)

  VastaaPoista
 2. Minäkin olisin saattanut tykästyä näyttelyyn.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kehuivat, että on hienointa mitä nyt on Euroopassa esillä...

   Poista
 3. Todella kiinnostavalta vaikutti tuo näyttely ja olisi tuo kakku minullekin maistunut!

  VastaaPoista