Budapestvinkkejä


Budapest on toinen kotikaupunkini, siksi pääsen aika usein vinkkaamaan sinne matkustaville. Tässä on omia suosikkipaikkojani listattuna. * klikkaamalla kuvat suurenevat *

Ensimmäiseksi linkki kivaan asuntoon.
Asuntoja on kolme, kaikki  on vastauudistettuja ja hinnaltaan edullisia (alk. n 30€/yö)
ja hyvien liikenneyhteyksien päässä keskustasta, rauhallisella alueella.
 Annan tarvittaessa lisätietoja, omistaja on ystäväni :)


Budan vuori ja Kalastajan linnake, on must. Me käydään siellä edelleen lähes jokaisella Budapest-käynnillä! Koko linnan alue on mielestäni hieno, ja maisemat komeat. Alueen voi kiertää vaikka vossikalla, ainakin kesäaikaan niitä on tarjolla. Matiaksen kirkko ja varsinkin sen yömessut on vaikuttavia.

Siellä ylhäällä vanhassa kaupungissa on hyviä, mutta melko kalliita ravintoloita, meidän lemppari on Fekete Holló. Käsityöliikkeet ovat hyviä, hiukan ehkä kalliita mutta toisaalta laadukkaita. Budalle pääsee bussilla, myös kävellen on mukava puistoinen reitti.Kauppahallissa kannattaa käydä. Siellä "kuuluu" kuvata paprikoita ja ostaa  myös makkarat ja hanhenmaksat ja Tokaji Aszu -jälkiruokaviinit. Tuotteet ovat edullisempia kuin lentokentällä. Kauppahallin alakerrassa on säilykkeitä ja kalaa, ne säilyketölkit ovat retromaisen söpöjä. Yläkerrassa on ravintola Fakanál, missä saa perinteisiä ruoka-annoksia. Aikaisemmin tämä oli paikallisten suosima, mutta nykyisin pääosin turistien. Hintataso kun on noussut. Käytävien pystybaareissa syö edullisesti paikallisten seurassa.
Yläkerrassa myös paljon käsitöitä. Eli kauppahallia on kolme kerrosta.


Margit-saarella on luostarin rauniot, kaunis puutarha ja ulkoilmakylpylä Palatinus, joka on hyvä. Paikallisten käytössä.

Hienompi kylpylä on Gellért, siellä myös edullista hierontaa ym. hoitoa ja sekä ulko- että sisäaltaat. Perinteinen paikka. Gellertin kukkuloilta näkee kauas. Gellertiin liittyy paljon tarinoita.

Oopperatalo on upea ja sisäänpääsyliput todella edulliset, jopa parilla eurolla saa lippuja. Sinne pääsee vanhalla metrolla (mannereuroopan vanhin) jossa on nätit pysäkit.
 

Parlamenttitaloon  ei saa enää kutsua pyytämällä vaan liput pitää ostaa http://www.jegymester.hu/eng/Production/480000/Parliament-visit

Unkarilaisten tärkein "uskonnolllinen tavara" on (Pyhän Tapsan käsi) Szent István jobbja, joka on tällä hetkellä Szent István-bazilikássa. 

Kahviloita Gerbeaud ja New York cafe

Szentendre käsityökaupunkiin pääsee junalla Batthyány-tériltä.
Tai jos asuu ystävieni Patricia-asunnosta, pääsee samalla paikallisjunalla tänne.
Szentendre on idyllinen pieni kaupunki n 10 km päässä ja kannattaa käydä jos yhtään käsitöistä tykkää. Siellä on myös marsipaanimuseo ja sen kahvila. Sinne pääsee Tonavaa pitkin laivalla, joka lähtee muistaakseni Parlamenttitalon vierestä. Suosittelen menemään toisen matkan junalla, toisen laivalla. Junalla näkee vilaukselta Római Fürdôn ja vanhan amphiteatterin rauniot, laivalla taas Tonavan hienoja paikkoja.Kaupungin eläintarha ja kylpylä Szécheny ovat aika vierekkäin.  Molempia voin suositella.

Kentältä pääsee keskustaan / hotelliin parhaiten taxilla, taxista saa alelipun paluumatkalle! Matka ostetaan lentokentän ulko-oven vasemmalla puolella olevasta kioskista.  

Hiukan vielä enemmän vasemmalla on bussipysäkki, numero 200E vie Köbanya-Kispest metroasemalle, siitä sinisellä metrolla pääsee eteenpäin esim keskustaan. Lentokentän terminaalissa heti maahantulon jälkeen oikealla  myydään turistilippuja, joilla saa matkustaa rajoituksetta 1-3-7 päivää. Me aina liikutaan sen verran, että kannattaa lippu hankkia. Samalla lipulla pääsee myös bussi-metromatkan mennen tullen lentokentälle. 

Ryanair lentää Tampereelta näppärästi Budapestiin. Matka kestää noin 2,5 tuntia. Paluumatkalla Budapestissa lähtöportti on ulkohallissa ja siitä joutuu edelleen kävelemään melkoisesti koneeseen. Halpalennon varjopuolia....
Linkki blogini Unkariin liittyviin postauksiin.

päivitetty 02/2015

14 kommenttia:

 1. Oi ihanaa! Mie rakastan Unkaria. Olen asunut siellä kolme kuukautta vuonna 2006. Syksyllä ollaan taas matkustamassa viikoksi Unkariin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sulla onkin sitten oikein kokemusta unkarista ja unkarilaisista. Huomasitko maijamaalainen, että mun puoliskoni on sieltä:) Oon minäkin muuten menossa taas syyskuussa.

   Poista
 2. Mekin kävimme perheen kanssa viime kesänä Budapestissä ja lähtisin milloin vain uudelleen. Entinen työkaverini on Budestissä ja hän auttoi ja opasti meitä eka päivän ja sitten osasimme liikkua siellä. Ihana paikka suosittelen kyllä. Meillä oli mukava hotelli Zara missä yövyimme.

  VastaaPoista
 3. Ja parlamenttitalo oli todella upea. Jonotimme lippuja ja onneksi pääsimme silloin käymään. Hyvä tietää että täältä saa tietoa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hienoa, että pääsitte jonottamalla -minäkin yritin useita kertoja, mutta tuloksetta. Onneksi tilaamalla liput sai ja pääsin parlamentin näkemään!

   Poista
 4. Menossa kesällä ekaa kertaa Budapestiin ja Unkariin. Nyt en sitten malta odottaa, kun löysin ihania vinkkejä :)

  - Turisti-

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivottavsti vinkeistä on sinulle apua :) Hyvää matkaa!

   Poista
 5. Täältähän löytyi hyviä Budapestin matkavinkkejä :) Olemme käyneet Budapestissa kerran, yli 20 vuotta sitten, joten olisi aika lähteä uudelleen. Haluaisin käydä Balaton-järvellä samalla matkalla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep, teollä olisi tosiaan korkea aika mennä uudestaan ;) Balatonillakin on muutamia kertoja tullut käytyä ja sitä voin suositella. Balatonin rannalla on mukavia pyöräreittejä.

   Poista
 6. Moi, lippuja parlamenttitaloon ei saa enää kutsua pyytämällä vaan ne pitää ostaa http://www.jegymester.hu/eng/Production/480000/Parliament-visit

  VastaaPoista
 7. Oi, perheemme ihastui Budapestiin täysin, kun nyt keväällä siellä olimme ihanasti kirsikka ja magnoliapuiden kukinta-aikaan! Täytyykin muistaa jatkoreissuja ajatellen sinun vinkkisi, sillä haaveena olisi päästä sinne pidemmäksikin aikaa. Meidän reissukokemuksista voi lukea blogistani: wanhadream.blogpost.fi/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei ymmärrän hyvin ihastumisen! Mulla on myös haaveena sinne muuttaa joksikin aikaa. Täytyy tsekata matkakertomus, kiitos linkistä.

   Poista