The Garden of Earthly Delights

tiistai 26. marraskuuta 2013

Boch´n viitisensataa vuotta vanha maalaus on elämys! Täynnä toinen toistaan merkillisempiä yksityiskohtia. Kuva kannattaa avata allaolevasta linkistä, jotta voi zoomailla. Mutta varoitus, kuva on todellakin jättikokoinen 30000x17078, 510 mpx ja sen avaaminen kestää hyvin kauan!

Linkki jättisuureen kuvaan, kliks

Tässä pari random-yksityiskohtaa, joita en ihan tarkasti edes zoomannut: 
 Hieronymus Bosch (Jeroen Anthoniszoon van Aken, Jheronimus van Aken, noin 1450 – 9. elokuuta 1516) oli renessanssiajan hollantilainen taidemaalari. Bosch tunnetaan mielikuvituksellista helvetin kauhuja kuvaavista maalauksistaan. Bosch käytti maalauksissaan kahden pakopisteen perspektiiviä. Hän oli allegorinen moralisti, joka kuvasi moraalisia ja uskonnollisia käsitteitä sekä kertomuksia. Monet hänen töistään esittävät symbolistisesti syntejä tai muita ihmisluonnon heikkouksia. Hänen töissään on paholaisia, puoli-inhimillisiä eläimiä ja koneita. Ne ovat täynnä symbolisia kuvia. Boschin sanotaan olleen 1900-luvun surrealismin innoittaja. Bosch signeerasi vain seitsemän maalaustaan, joten ei ole varmuutta ovatko kaikki hänen maalauksinaan pidetyt työt todella hänen. Boschin tunnetuin teos on kolmiosainen puupaneeleille maalattu Maallisten ilojen puutarha, jonka ensimmäisessä osassa ovat Aatami ja Eeva, toisessa maailmallisia iloja alastomine vartaloineen ja mehevine hedelmineen ja kolmannessa helvetti, jossa rangaistaan syntisiä mielikuvituksellisilla tavoilla. (Wikipedia)

18 kommenttia:

 1. Ohohh, olipas erikoinen :))
  - Helena ja Blackie KahdenNaisenLoukusta -

  VastaaPoista
 2. Tästä tulee jotenkin hyvin elävästi mieleen toinen taideteos, Werner Tübken monumentaalinen fresko, jonka näin viime keväänä Panoramamuseossa entisen Itä-Saksan alueella Thüringenissä Bad Frankenhausenissa. Teoksen tekeminen alkoi DDR:n aikana ja se valmistui suunnilleen DDR:n luhistumisen aikoihin. Tulee ihan mieleen, olikohan tekijä nähnyt tämän Hieronymus Boschin teoksen. Kun Tübcke otti vastaan tehtävän, hän sai ensin pitkähkön ajan (mahtoikohan olla kaksi vuotta) kiertää ympäri Eurooppaa ja ehkä muutakin maailmaa ja tutustua taiteeseen ja kulttuuriin ja historiaan. Tübken taideteos on ison pyöreän museosalin kokoinen ja kiertää seiniä - tai myös kattoa. Freskoon on kuvattu mielettömät määrät ihmisiä ja symboliikkaa ja yksityiskohtia. Teoksessa on myös paljon tunnistettavia historian henkilöitä. Jotta teokseen pääsisi jotenkin sisälle, pitäisi sitä varmaan ainakin viikon ajan kiertää ja katsella aamusta iltaan. Tübke ei antanut mitään selitystä eikä tulkintaa työlleen eikä sen yksityiskohdille. http://www.panorama-museum.de/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos vinkistä! Kävin ihmettelemässä panoraamakuvaa, olikin mainio linkki sivuilla missä pystyi kuvaa pyörittämään ja siirtelemään ja suurentelemaan yksityiskohtiin. Maailma on ihmeitä täynnä, uskomaton!

   Poista
 3. Hauskaa. Bosch. Muistui mieleen jotta hänhän oli yksi suosikeistani joskus "vuosisatoja" sitten taidelukio aikoihin :D Kiitos postauksestasi <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ahaa, sulle jo siis tuttu juttu. Mä en ole ennen törmännyt, uskoisin muistavani ;)

   Poista
 4. Tuossapa mietittävää pitkäksikin aikaa, äkkiseltään katsottuna kaunis voi olla harhaa. Katselin myös onko siellä Marimekkoa ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hih, sieltä voisi jotain tuttua kuviota kyllä löytää, ainakin palloja ;) Yksityiskohdat on tosiaan jotain muutakin kuin kauneutta, vaikka niin ensikatsomalla aattelisi.

   Poista
 5. Mielenkiintoinen tuon Boschin mielenmaisema! Ei tainnut kaveri olla ihan toimistossapukupäälläkahdeksastaneljään-tyyppiä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tässä on luovuus kyllä käytössä, ihan täydellä laidalla.

   Poista
 6. Onpahan saatu yhteen kuvaan/ maalaukseen runsaasti tavaraa...
  Ei ihan hetkessä oo valmistunut tuo teos ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Varmasti on useita vuosia vaatinut, noin yksityikohtainen tapa.

   Poista
 7. Juu, Bosch on kyllä hullun ja neron luokkaa, ja kun miettii tuota aikakautta jolloin hän eli - ei ole ihan varmaa, pysyykö edes hengissä tuollaisilla maailmankuvauksilla! Minunkin suosikkini, ollut jo parikymmentä vuotta, mutta monista aikeista huolimatta visiitti Pradoon on edelleen tekemättä, vaikka olen käynyt Madridissa kaksi kertaa. Jollain tasolla erittäin saamatonta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tää kolahti mulle vasta nyt, olen hyvin myöhäisherännyt :) Saamattomuutta on toki monella tasolla...

   Poista