tulppaanitrilogia

perjantai 15. kesäkuuta 2012


Tulppaanimurhat on nimensä mukaisesti dekkari ja kolmikostani ensimmäisenä lukuvuorossa.

Helpostiluettavaa ja mukavaa ajankulua murhamysteerin parissa, höystettynä 1600- luvun tapahtumilla ja tulppaanihistorialla. Vaikka kepeä tarina on fiktiota,  vanhat tulppaanien huutokaupat Hollannissa ja huippuarvokkaat sipulit ovat aivan totta. Tämä kirjaa saa minut kiinnostumaan tulppaanien historiasta!

Tulppaanitarhan Lumo on sipulikukkien hovihankkijoideni eli Villi niityn pariskunnan teos.

Ohjeita löytyy niin niityn ja lehdon perustamiseen, kuin paahteiseen perennapenkkiin ja varjoiseen perennaistutukseen sekä runsaasti henkilökuvia varsinkin Hollannin tulppaaniviljelijöistä, sekä myös kotoisesta Pentti Alangosta. Kirjasta saa vinkit myös ruukkuviljelyyn ja esittelyn puutarhan työvälineistä.

Ja sitten tietysti tulppaanitietoutta, jota opikseni ahmin. Tärkeimpänä vinkkinä talletan, että tulppaaninsipulit kannattaa istuttaa 30 cm syvyyteen, jos ei aio niitä välillä nostaa ylös (mitä en todellakaan aio). Syvällä ne eivät tuota pikkusipuleita jotka vain veisivät ravinteita mutta eivät kukkisi.

Syksyllä tulppaaneja lannoitetaan luujauholla tai sipulikukkamullalla, keväällä ravinteita annetaan silloin kun kasvi alkaa työntää vartta maasta. Orgaaninen lannoite, kuten kanankakka sopii silloin.
Sipulikasvien yhteyteen he suosittelevat erilaisia koristeheiniä, sekä perennoista mm kuuruohoa, tarhaneitoa, jättipoimulehteä, kevätkaihonkukkaa, kevätlinnunhernettä, akileijoja sekä lemmikkejä.



Ennenkaikkea Tulppanitarhan Lumo on mielestäni fiiliskirja, jokaiselle puutarhurille sopiva tsemppaaja, joka rohkaisee kokeilemaan uusia ja erilaisia yhdistelmiä. Onneksi olen jo tulevalle syksylle tilaukseni elävää antiikkia tehnyt, sain loppuosan luettelot katseltua ilman suurimpia sydämen sykähdyksiä.



" Villit tulppaanit ovat helppoja viljeltäviä sitkeytensä vuoksi. Hiekkainen maa ja paahteisuus sopivat niille parhaiten. Suomessa yleisimpiä villlitulppaaneja ovat metsätulppaani (T. sylvestris) ja parvitulppaani (T. tarda). "


Bélan kanssa yhdessä luetaan Tulppaanien Lumoa.

Viimeisimpänä vaan ei vähäisimpänä luin Tulppaanikuumeen, joka myös oli blogikaverin vinkki. Jännittävä ja romanttinen tarina, jonka käänteet olivat yllättäviä. Tapahtumapaikkana Hollanti ja aikana maalaustaiteen ja  tulppaanihuuman vuodet 1600- luvulla. Mainiosti yhdistettynä. Tästä tarinasta tykkäsin!

"Cornelisin ääni kiihtyy: hänkin on hyötynyt suuresti tulppaanivillityksestä. Viime viikolla myytiin yksi Semper Augustuksen sipuli -se on erittäin kaunis ja arvokas lajike- ja maksuksi saatiin kuusi komeaa hevosta, kolme härkätynnyrillästä viiniä, tusina lampaita,kaksi tusinaa hopeapikareita ja Esaias van de Velden merimaisema."

18 kommenttia:

  1. Tulpaanitarhan lumo on yksi kolmesta parhaasta puutarhakirjasta, mitä olen ikinä lukenut.

    Tuo Tulppaanimurhatkin meni minuun ihan täysillä, sillä tottakai arvokkaiden sipulikukkien ympärille käärityt historialliset murhat kiinnostavat. Tai historiallisten sipulikukkien tähden tehdyt murhat...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tulppaanitarhan lumo on minustakin hyvä puutarhakirja. Tulppaanimurha on aiheena hyvä, mutta toteutus oli makuuni liian kepeä, olisin esim toivonut syvempiä henkilöhahmoja. Kirjahan on esikoisteos, kirjailijasta voi vielä kehittyä huippu ;)

      Poista
  2. Tulppaanimurhat on minulta vielä lukematta. Enpäs tiennyt, että tulppaanin voi istuttaa 30 cm:n syvyyteen. En aio kaivaa sipuleitani ylös vaan alas :) Onneksi tulppaaninsipulit ovat nykyään edullisempia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hih, voisi jäädä kauppaan noilla hinnoilla. Tai sitten jos kotinsa vaihtaisi Semper Augustukseen. Syvään kaivaminen myös vapauttaa hääräämään pinnalla muiden kasvien kanssa paljon vapaammin, seuraavat sipulit tuuppaan syvälle.

      Poista
  3. Että voi siis yhdistää sekä dekkarin, että puutarhan, ihanaa. Minulla on kyllä sellainen pino kirjoja jo valmiiksi varattuna ja aina tulee eteen uutta mielenkiintoista, kuten kasveissakin:D

    VastaaPoista
  4. Tulppaanikuume oli lumoava teos! Tulppaanimurhat taas meni välipalana, kuten jo aiemmin mainitsinkin. Melkoisen köykäinen ja heppoinen oli. Tuota tietokirjaa voisin vaikka innostua selailemaankin.

    Hyvässä seurassa olet päässyt tulppaaneista lukemaan:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No niin, olemme sitten ihan samaa mieltä. Villi niityn kirja on jees, jos tulppaanit kiinnostaa. Lukuseuralaiseni on vakio, aina samaa asettelua kirjan ja kissan suhteen;)

      Poista
  5. Ihania kirjoja ja kirjaesittelyjä! En ole dekkarien lukija, mutta kyllä pari tulppaaneilla höystettyä murhaa menee, heh. Täytyy pitää silmällä näitä opuksia, jos tulee vastaan. Ja tulppaaneita pitää ehdottomasti syksyllä istuttaa lisää. Niitä ei varmaan voisi koskaan olla liikaa...?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hih, tulppaaneita ei ole mulle ainakaan koskaan tarpeeksi, syksyä varten tilaus jo tehty!
      Lue nyt ihmeessä Tulppaanikuume, se on hyvä.

      Poista
  6. Hmmm...nyt jäi kyllä nämä siinä määrin mieleeni, että jossakin vaiheessa ne on luetteva. Kiva kun vinkkasit ja ehdota jatkossakin kun mukavia tulee eteesi. Näin helpotat kirjanlukijaa, joka ei ole oppinut kirjaston suurkuluttajaksi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Taisinpa saada mäkin nämä vinkit blogin kautta. Katson kyllä aina nettikirjakaupasta uutuuskirjat ja sitten varaan ne kirjastosta, kätevää ja helppoa!

      Poista
  7. Pannaanpa kirjojen nimet mieleen :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, kannattaahan nuo lukea jokainen. Ja vinkkejä on aina kiva saada.

      Poista
  8. Suuret kiitokset kirjavinkeistä. Olit onnekas arvonnassani, lähetin sinulle mailia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihanaa, ihanaa, ihanaa! Ja kiitos! Olen niin happy! Laitoin jo sulle emailia.

      Poista
  9. Hei!

    Tulin juuri kotiin Amsterdamista, jossa kävin Tulip museumissa. Sinne vain! Siellä selviää tulppaanien historia tarkkaakin tarkemmin, tosin englanninkielisenä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vau, Amsterdamiin olen joskus ajatellut mennä venehotelliin asumaan, sittenhän olisi taas yksi syy lisää tuo tulppaanimuseo. Olen käynyt vain melko pikaisesti kaupungilla.

      Poista