pasuunakukkatilanne

keskiviikko 27. kesäkuuta 2012

Pasuunakukkiin ihastuin blogeissa ja niinpä tilasin varhain keväällä niitä itsellenikin kasvatettavaksi. Paketti saapui 13.04 ja laatikossa oli kuusi taimea, joista kolme meni työpaikalle ja työkaverille ja yhden annoin äidilleni. Jätin itselleni kaksi, valkoisen ja keltaisen.

Gebsu tarkistaa tulokkaat 13.04.12
Istutin taimet isompiin ruukkuihin, tai oikeastaan ämpäreihin, joihin tuli pohjalle ensin lekasoraa ja sitten lannoitekävyt. Onnekkaat taimet pääsivät ikkunalta heti yöpakkasten loputtua kasvamaan kasvihuoneeseen ja siellä he ovat edelleen.

 Mulla oli muka hieno logiikka, että valkoinen on valkoisessa ämpärissä mutta sitten toisaalta toisen ämpärin kanssa samansarjan soikossa on valkoista lyijykukkaa ja järkeilin, että valkoiset ovat samanlaisissa ..... loppputuloksena en enää tiedä, kumpi on kumpi.
Kuvissa taimet näyttävät jotenkin aneemisen keltaisilta, mutta luonnossa ovat kyllä ihan tumman vihreitä ja erittäin terhakoita. Ajattelin, että saavat vielä jatkaa kasvihuone-elämää, kun siellä heille toistaiseksi tilaa on. Kuinkahan pian pasuunakukat kukkivat, voiko tänä kesänä odotella jo?

~~

Lupasin itselleni, että tarkkailen erityisesti kaikkien nettitaimien kasvua ja kehitystä, jotta tilaukset pysyisivät järkevissä puitteissa tulevina keväinä. Sitä kun aivan huumaantuu niiden mainosten kanssa ja tahtoo siihen kylmään ja karuun talveen kaikki mahdolliset vihreyttä tuottavat lohduttimet. Todellisuudessa mulla ei ole paljon tilaa, mihin kasveja saan esikasvatukseen ennen pakkasten loppumisia, kun muutamat talvea vanhemmillani kellarissa viettäneet on kuitenkin saatava kotiin keväisin. Heillä on etuajo-oikeus!

21 kommenttia:

 1. Itse sain työkaverilta pasuunakukanpätkän jokunen kevät sitten ja se kyllä kukki kivasti jo heti ensimmäisenä kesänä. Talvettaminen jäi silloin kokeilematta,joten siitä en osaa sanoa mitään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Okei, sitten mä ihan oikeesti voin toivoa kukkiakin!

   Poista
 2. Ensin luulin, etta taimitarhalta tuli kaupanpäällisiksi kissa. Meidän kylän puutarhurilla on nimittäin sellainen kisuli, että jos joltakin jää autonovi vartioimatta auki on mirri oitis kyydissä. Joskus sitä on kuljetettu huomaamatta pitkiäkin matkoja, mutta tuotu aina takaisin.
  Missä aioit talvettaa pasuunakukan? Se on kyllä erityisen komea kasvi, laitathan kuvia kun ne kukkivat.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joillain kissoilla on sellainen tapa mutta meidän sisäkissat tuskin uskaltaisi autoja lähestyäkään.
   Mun vanhempien omakotitalossa on aikas passeli kellari, jonne ne kiikutan. Ja voit olla varma, että kukat tulee kuvatuksi:)

   Poista
 3. Mielenkiintoista seurata! Ja kissa-apulaisia tarvitaan!

  VastaaPoista
 4. Ihana puutarhurin apulainen. Tassuhoitoa siellä ilmeisesti antamassa...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Gebsu on sellainen jokapaikan apulainen, aina paikalla kun jotain tapahtuu ;)

   Poista
 5. Hyvin ovat pasuunasi lähteneet kasvunpauhuun. Kävin laittamassa kuvat omista pasuunoista blogiini, vihdoinkin muistin, kun luin pasuunajuttusi.

  Lyijykukat ovat vissin 15-20 cm korkeita. Pitäskö niistä tulla köynnös tänä vuonna? Tuskin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onpas hyvä, kun tulit mun pasuunata tarkistaan ja vielä parempi, että omasi sait julki ;)
   No samanlaisia on munkin lyijykukat, joista piti tulla varrellisia pikkuPUITA! Haha!

   Poista
 6. En ole noita nähnyt kuin ulkomailla, ainakin Madeiralla oli komeita pasuunakukkia. Mielenkiintoista nähdä kuvia kun kukkivat. Ehkä istut Gebsun kanssa vieressä ja vahdit ensimmäisen kukan aukeamista ja jännäät, onko se keltainen vai valkoinen. (Tai ehkä värin voi arvata jo nupusta ennen kuka aukeamista.)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oon ihan varma, että saan Gebsun kyllä seurakseni siihenkin ;) Mä en ole koskaan nähnyt noita elävänä, vain kuvissa!

   Poista
 7. Moi!

  Mulla oli pasuunakukkia joskus 7 v sitten, kun tilattiin työkavereiden kanssa useita kimppaan. Anoppi vei lahjaksi saamansa pian pilkottuna kompostiin, kun kuuli sen olevan vakavasti myrkyllinen ja erittävän jotain kaasua, huoh! Olisi edes antanut jollekulle, silloin harmittelin.

  Mulla kukki muutaman kukan kera keltainen ja valkoinen, mutta lohenpunainen ei koskaan. Ihan pieniä kukkia. Yksi selvisi talvetuksesta hengissä ja seuraavana kesänä se kukki kohtuullisesti, mutten enää jaksanut seuraavaa talvea sitä oikeaoppisesti säilyttää. Pakastin ja kuivasin sen hengiltä.

  Työkaveri taas jaksoi kylmässä omakotitalon huoneessa säilöä omaansa muutaman talven ja sen puu oli melkein kuin etelässä: vahva, koppurarunkoinen ja järkyttävän suurikukainen, vaikkei se tykännyt siitä ainokaisestaan erityisemmin eikä huolehtinut omastaan mitenkään....kunhan jätti pihaan milloin mihinkin ja talveksi sinne viileään nääntymään. Pitääkin kysyä, että onhan sekin jo varmaan/toivottavasti kuollut ;)

  Kiva toi Gebsu-kuva!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vai että kaasua, toi oli mulle ihan uutta. Lupaan olla syömättä ;)
   Mulla on mutamat kukat, joita jaksan vanhempieni talon kellariin raahata, mutta kaikkia en. Näistä pasuunoista päätin että raahaan, koska haluan niistä just tollaset kuvailevasi puut!

   Poista
 8. Komeat, pörheät pasuunat!

  Mulla oli muutaman vuoden pasuuna, joka talvehti hyvin kellarissa (kasvivalojen katveessa), kasvatti paksun puisen, puolitoistametrisen rungon, mutta teki vain muutaman lehtitupsun ja saman verran kukkia kesän aikana. Olisi varmaan pitänyt jossain vaiheessa latvoa se monihaaraiseksi ja ehkä lannoittaakin paremmin, hmm.

  Mutta kukkien tuoksu oli kyllä jotain todella huikeaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Luin ohjeista, että pasuunan varsi pitäs katkoa aina syksyllä, kun sen laittaa talvehtimaan. Sitten sen pitäisi tuuhentuakin. Mulla on vain pimeä kellari, mihin ne vien. Kiva kuulla tuosta tuoksusta, voi kunpa ne kukkisivat jo tänä kesänä :)

   Poista
  2. Aa, latvan katkaisu olisi varmaan ollut just se tärkeä kikkakolmonen :) Kyllä pasuunut varmaan pimeässäkin talvehtivat, niin kuin muutkin talvehtijat. Meillä tosiaan tälle ammoiselle yksilölle kajasti vähän valoa, mutta kasvi ei pitkän vartensa kanssa mahtunut sisään sinne huoneeseen...

   Jäädään jänskäämään kukkien ilmestymistä!

   Poista
 9. Puutarhahommat sujuvat hyvin neuvonantajan kanssa. Minullakin on oma pehmotassu mukana joka hommassa. Yhdessä on niin kiva puuhastella :)

  VastaaPoista
 10. No kävin pehmotassuasi ihastelemassa blogissasi just tänään. Onhan se aina yhdessä kivempaa, ...paitsi joskus ei mitään saa tehdä rauhassa ;)

  VastaaPoista
 11. Hauskaa, että joillain kasveilla on etuajo-oikeus. Se kuulostaa kivalta.

  Pasuunakukka, mun pitää nyt googletta se, koska en tunne mitään kasveja.

  VastaaPoista