Petra الب

torstai 1. tammikuuta 2015


Petra on kaupunki yli kahdentuhannen vuoden takaa. Kallioihin louhittuun kaupunkiin on käveltävää kolmisen kilometriä, loppumatkan reilun kilometrin pitkä kapea rotko laskeutuu loivasti vanhaan kaupunkiin. Luonnon luoma kanjoni on ahtaimmillaan kapeikoissa. Seinämät ovat koko matkan pystysuorat, korkeimmillaan 80 metriä, ja luonnon suuren käden ihmeellisiin muotoihin kovertamat vaihtelevissa ruosteen, roosan, vihreän, sinisen sävyissä. Kanjoni, Siq, on ajoittain vilkas väylä, kavioiden kapse kaikuu seinämistä, kun matkailijoille kyytiä tarjoavat ratsumiehet ja kärryjen ajajat karauttelevat edestakaisin.


Tarunhohtoinen Petra on yksi maailman seitsemästä uudesta ihmeestä., jonka kautta idän ylellisyystuotteet silkki, mausteet ja suitsuke kulkivat aikanaan tehden Petrasta merkittävän kauppakeskuksen ja karavaanien huoltopaikan. 
Kun kulkee kanjonia laaksoon, eteen avautuu punahehkuinen rauniokaupunki. Siellä on Nabatealaisten kuninkaiden hautoja, kallioon louhittuja temppeleitä ja varhaisbysanttilainen basilika.  Aavikon hiekkainen tuuli on syönyt kuninkaiden hautoja, mutta edelleen ne kertovat vainajien palvonnasta. Monet temppelit palvelivat kirkkoina ja luostareina Bysantin aikaan. Perinteisesti luolissa asuivat beduiinit, mutta nykyisin Petrassa ei ole lupa heidänkään enää majoittautua. Beduiineille on rakennettu uudet kaupungit.

Tunnetuin nähtävyys Petrassa on vuorenseinämään hakattu palatsimainen aarrekammio, jossa kerrotaan sijainneen ennen nabatealaisten salaisen aarteen. Täällä seikkaili myös Indiana Jones elokuvassaan The Last Crusade. Monessa muussakin elokuvassa tuo palatsi näkyy. 
 


  
 Jo pelkkä kanjoni riittäisi nähtävyydeksi, mutta kun parinkymmenen minuutin kävelyn jälkeen kiviseinät väistyvät, ei voi kuin huokaista. Edessä on Petran kaunein rakennus, Al-Khazneh . Roosaan kallioseinämään kaiverrettu monumentti oli alunperin kuninkaan hautakammio, myöhemmin temppeli
 

Sveitsiläinen Burckhardt koki varmaan elämänsä yllätyksen vuonna 1812, kun hän löysi Jordanian eteläisessä autiomaasta Petran muinaisen kaupungin. Antiikin kahdeksas ihme oli ollut länsimaiden tietoisuudesta kadoksissa 1300-luvulta lähtien, vaikka sinne ovat jättäneet jälkensä Raamatun Mooses ja Aaron.

 

Paluumatka hevosvankkurikyytiin  on jo maksettu (kuitti yllä) ja
vilkaisemme viimeisen kerran Petran aarrrekammioon. 

22 kommenttia:

 1. Tuolla olisi kiehtovaa päästä joskus käymään, mutta ilman tuollaista väentungosta se ei liene mahdollista. Joissakin sellaisissa kohteissa, joissa saa yöpyä, on illalla ja aamulla ihana rauha, kun bussilastilliset väkeä eivät silloin kansoita paikkoja. Noin vanha historia on kovin kiehtovaa.
  Hyvää uutta vuotta teidän koko poppoolle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hih, tänne myydyt liput olivat over night- lippuja, mutta yöpyminen on kielletty ;) Tungosta tosiaan on, mutta onneksi rauhallisia hetkiä ja myös rauhallisia koloja löytyi. Varsinkin loppupäivästä.
   Meidän poppoo kiittää <3

   Poista
 2. Mielenkiintoisen matkan olette tehnyt. Petra on mahtava paikka. Pääsittekö aarrekammioon sisälle? Kävin siellä nelisen vuotta sitten Eilatista ja silloin ei enää sinne päästetty sisälle. Ihmeteltävää riitti kyllä. Oikein hyvää alkanutta vuotta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei päästy sisälle aarrekammioon, meidän matkasta on myös neljä vuotta aikaa. Ihmeellinen, ihana paikka. Kiitos!

   Poista
 3. Kiva päästä kuvamatkalle kauttasi. Varmasti ollut ikimuistoinen reissu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tosi kiva on ollut matkakuvia lajitella ja kirjoitella muistoja, vaikkakin haparoivia, tänne blogiin (toivonmukaan) talteen.

   Poista
 4. Tuonne me vielä joskus mennään :) Upeita kuvia ja kivasti kerrottu! Mulla on tavoitteena käydä uimassa kaikki valtameret ja suurimmat merialueet ennen, kuin täytän 40.. Sen jälkeen starttaa 7 ihmettä :D

  VastaaPoista
 5. Vau! Siis vau! Tässäpä upea kohde :)

  VastaaPoista
 6. On tämä meidän palleroinen vaan aika ihmeellinen paikka!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä. Tännekin ihmeeseen mieli tekisi uudestaan mutta kun on niin paljon näkemätöntä!

   Poista
 7. Paikanpäällä varmaan ihan henkeäsalpaavan mykistävää!

  VastaaPoista
 8. Mua jaksaa vaaan aina hämmästyttää, että kuinka ennen vanhaan, siis käsittämättömän kauan sitten, osattiin ja kyettiin tekemään kuvissasi olevia rakennelmia ja nyt 30 vuotta vanha talo on vanha ja purkukuntoinen. Oi aikoja, oi tapoja...

  Löysit sitten tietysti myös kissoja. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä. Mutta nämäpä ei tipahtaneet paikoilleen elementteinä
   ps. etsivä löytää, ainakin kissoja ;)

   Poista
 9. Petraa katsomaan olen minäkin aina mielinyt. Ihan kakarasta saakka olen tykännyt kovasti historiasta ja edelleen vanha rakennuskulttuuri jaksaa ihmetyttää.
  Kissaihminen löytää kissan mistä tahansa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kissat kyllä löytyy mistä vaan ;)
   Petra on huikea, kuvat kertovat vain hiukan.

   Poista
 10. Petra on ihmeellinen, se pitää nähdä paikan päällä. Mittakaava on käsittämätön ja paikka on kuin taruun astuisi. Minä ratsastin tuonne hevosella solan läpi ja paluumatkalla yllytyshulluna aloin mennä kilpaa arabimiehen kanssa. Jalla, jalla! Sain puisesta satulasta sellaiset mustelmat persuuksiin, että niiden paraneminen kesti ainakin kuukauden eikä istuminen miellyttänyt pitkään aikaan :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tosiaankin siellä on epäuskomaton olo, kuin toisessa maailmassa. Voi sinua Cheri hurjapäätä!

   Poista