alppikärhön avunhuuto

perjantai 16. toukokuuta 2014


Väliaidassa on kasvanut meillä alppikärhö jo vuosia. Nyt aitaa maalattiin ja jouduimme ottamaan kärhön irti. Kuten kuvasta näkyy, on kärhön alaosa risukkoa ja uutta kasvua on vain versojen kärjissä. 


Uskallanko leikata alppikärhöni alas vielä tässä kohtaa kevättä, vaikka nuputkin on jo pitkällä?
Kertokaas viisaammat!


Tämä kuva on kaariportin nupuista.

13 kommenttia:

 1. Kyllä varmaankin voit. Alppikärhöt ovat sitkeitä sissejä ja lähtevät uuteen kasvuun. Kukinta tietenkin jää tältä vuodelta. Olen itse joutunut leikkaamaan alppikärhön alas jo kasvuvaiheessa, mutta ainakin mulla se on selvinnyt hyvin ja kasvanut sitten entistä tuuheampana.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Maria, kiitos♥ Tämä lohduttaa, sillä takuulla joudun 9;stä leikkaamaan ensi keväänä kaksi alas.

   Poista
  2. Kiitos, Maria. Pari vuotta sitten pupu söi toisen alppikäh´rhöni ihan alas ja se kasvoi entistä paaljon parempana. Mutta ajankohta oli aikaisempi, sillä tätä epäröin.

   Poista
 2. Ompa paljon nuppuja, toivottavasti kasvaa jatkossa entistä enemmän :))

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nuppuisa on toinen alasjärsitty kärhäni :) Mutta toivottavsti tälle avuhuutajalle käy yhtä hyvin.

   Poista
 3. Hui iik! Hyvä, että Maria on kokenus alppikärhöilijä, tuo on totta, että onhan sillä vahvat juuret, joista se varmasti puskee uudet versot piankin.
  Näkyykö sun 'Ravenswing'-koiranputkista mitään? Mulla niiden varsinaisten taimien kohdalla ei ole mitään, mutta vieressä on siementaimia, joissa on selvästi tavallista koiranputkea tummemmat lehdet. Lähetän sulle taimen, jos sunkin koiranputki on kuollut!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos vahvistuksesta, kärhö katkee huomenna :) Arvaas mutten, mun ihanat esikkoni jäi tuonne ritiläsysteemin alle ja maalarit on kävelly päältä aarghh!

   Ravenswingista ei vielä näy mitään, mutta aattelin että paikka ehkä vielä sen verran varjoisa. Joitain siementaimia on kovasti, mutta en tiedä vielä keitä he ovat, ehkä koreakärsämöö. Kiitos, palataan asiaan <3

   Poista
 4. Pirkko, minulle tuli 9. alppikärhö edellispäivänä ja yksikään ei ole kuollut. Periaatteessa alppikärhjöjä ei alasleikata, mutta jos käy niin, että koko ranka on kuivaa ja vain ylhäällä jossain luumupuun latvassa kukkii sinisenä, voi ja kehoitetaan leikkaamaan alas. Minulla saattaa olla sama edessä kahden yksilön kohdalla ensi vuonna. Meillä niitä kiipeää kuollutta ja elävää luumupuuta pitkin, mongolain vaahteroissa ja nyt paras: Isossa puistosyreenissä, jonka juurelle istutin kaksi ja kärhöjen nuput ovat jo ison parveketerassimme tasalla: Arvaa olemmeko hurmiossa.

  Toivottavasti kaikki menee parhain päin. Onko puutarhaa ilman kärhöjä!

  Tämä on pakko kertoa: Meidän pitäisi uusia rännit, mutta minä en salli, sillä köynnöshortensia syleilee kivitaloamme ja myös rännejä;) Saa nauraa!

  Mitähän Salla nyt koiranputkista puhuu? Minun tätytyy panna paremmaksi: Kasvatan nyt pihallani valkoista maitohorsmaa Sissinghurstin tyyliin. R:llä vähän kesti tuota juttua tajuta...;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä on Sailan kanssa yhteinen koiranputkihistoria, eikä mikä tahansa vaan Ravenswing :)
   Mulla on myös alppikärhöä vanhassa kirsikkapuussa ja todella kaunista kun kukassa. Sulla on varmasti valloittavat maisemat, odottelen kuvasatoa! Kerroinkin tuossa yllä, että pari vuotta stten puput söi keväällä yhden alppikärhön ja ne kasvoivat tuuheempana takaisin. Mä siis leikkaan.

   Poista
 5. Alppikärhö ei ole moksiskaan leikkauksesta. Minä olen leikannut omaa kärhöäni lähes joka toinen vuosi ja mitään ongelmia ei ole esiintynyt, jollei lukuun oteta kukinnan menetystä, jos leikkauksen tekee keväällä. Syyskesällä kärhö saattaa kuitenkin innostua kukkimaan uudestaan. Tosin paljon vähäisemmin, kuin varsinaisena kukinta aikana.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Kruunu Vuokko -kärhöguru :) Kävin sinun sivuillasi etsimässä leikkaustiea, mutta tässä tämä nyt tuli.

   Poista
 6. Alppikärhö selviää varmasti, mutta entäs sinun esikkoparkasi???? KEHTAAVATKIN!

  VastaaPoista