Hatanpäänpuisto Arboretum

keskiviikko 1. elokuuta 2012

Tänään oli taas onnellinen päivä, koska pääsin työni puolesta visiitille Arboretumiin!

Tapanani on käydä joka kesä Arboretumissa. Ja jos jollekulle lukijalle on vielä epäselvää, että pidän punatiilisistä vanhoista rakennuksista niin ehkäpä tämän jutun myötä myös se tulee ihan selväksi.

Hatanpään Arboretum sijaitsee Pyhäjärven rannalla, Hatanpään sairaalan ja Hatanpään puistosairaalan takana. Tämä vanha punatiilinen rakennus on Hatanpäään kartanon entinen navetta, jossa vielä 90-luvun lopulla oli alueeella toimineen B-mielisairaalan jäämistönä psykogeriatrinen osasto. Aloitin tässä rakennuksessa hoitajanurani ja rakennus jo itsessään tuo monia muistoja mieleeni.  Upean näköinen rupsahtanut rakennus ei kyllä millään muotoa vastannut sairaalahoidon standardeja silloin.
 Arboretum tarkoittaa puulajipuistoa, jota hoidetaan puistomaisesti tai puistometsänä.
Arboretumissa on myös yrttiympyrä. Takana pilkottaa matalaa, uudempaa punatiilistä sairaalarakennusta, jossa olin myös työssä, taisi olla vuosina 97-98.


 Arboretumin rakentaminen aloitettiin vuonna 1971. Maaston muotoilulla on saatu aikaan sopivia kasvuolosuhteita erilaista kasvupaikkaa vaativille kasveille.

 

 Vaihtelua puistomaisemalle antaa alueelle rakennettu lammikko, josta johtaa puro Pyhäjärveen. Puron varteen on istutettu erilaisia ranta- ja kosteikkokasveja.Ensimmäiset arboretumin kasvit on istutettu vuonna 1973. Kasvien nimilapuissa on niiden tieteellinen ja suomenkielinen nimi. Arboretumin kasvillisuus muodostuu pääosin Tampereella ja sen lähiympäristössä menestyvistä kasveista, mutta alueelta löytyy myös erikoisia lajeja.
 Vuonna 1994 arboretumiin rakennettiin kivikkoryhmä, johon on istutettu yli 100 erilaista kivikossa viihtyvää perennaa sekä noin 30 lehti- ja havupensasta. Kivikkoryhmässä voi tutustua myös erilaisiin luonnon- ja betonikivimateriaaleihin.
 


 

  Hatanpään niemen alue on altis tuulille, siksi on rannan tuntumaan istutettu suojavyöhykkeeksi tervaleppiä ja erilaisia pajulajeja. Tervemenoa Arboretumiin kaikki Tampereella asuvat ja täällä vierailevat. Suosittelen! Hatanpään puiston alueella on myös ruusutarha, koitan saada kuvat (liki 100 kpl..) sieltä karsittua lähipäivinä. Kahvila on avoinna kesäaikaan ti-su, myös piknik-paikkana alue toimii mainiosti.

Arboretumin jatkeena olevassa Vihilahden puistossa kasvaa muistometsikkö, jonka istuttivat vuonna 1995 metsäntutkimuslaitosten  maailmankongressiin osallistuneiden maiden edustajat. Muistometsikköön istutettiin 115 puuta, jokaiselle osallistujamaalle oma muistopuunsa.

Ja sitten vielä vanhaa työpaikkaani, rakennus toimii nykyisin sairaalan varasto- ja verstastiloina.

24 kommenttia:

 1. Upea onkin tuo rakennus! En muista tuota lainkaan, mutta olenkin käynyt Hatanpäässä vain kerran (!)
  Uusi käyntikerta tekisi terää. Varsinkin tuo puro ja kosteikkopuutarha olivat minusta vallan upeita.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No sun on sitten ehdottomasti mentävä Hatanpäälle uudestaan! Purosta tykkään kovasti, kosteikko jäi mulla tarkemmin syynäämättä koska no öh, tein siis töitäni, ja kaikkea ei aina saa siinä sivussa vaikka usein paljon saakin ;) ja sitten iski sadekuurokin välillä. Luin jälkikäteen vasta, että suoalue on siirretty tuonne Hervannasta. Siis miten voidaan siirtää kokonainen suo!!!??!!

   Poista
 2. Hianot kuvat ja esittely. En ookaan pariin vuoteen tuolla käynyt. Käly asuu ihan vieressä...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ooh, kälylläsi on kivat ulkoilumaastot siinä puistossa :)

   Poista
 3. Viehättävä paikka. Ja upeat rakennukset.

  VastaaPoista
 4. Upeita kuvia hienosta paikasta - tuolla pitää kyllä päästä käymään!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, uusi kamerani siellä lauloi ;) Kannattaa käydä.

   Poista
 5. Jaahas...löytyy siis jälleen kaunis katsomisen arvoinen paikka, josta niin usein on huristellut vain ohi.
  Tänne lähden käymään ja ihan sinun blogisi ansiosta ;o)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hienoa, oon tosi ylpee jos onnistun jonkun tuonne kauneuteen sisälle saamaan. Tänä vuonna ruusut on erityisen upeat, koitan niistä laitta kuvia lähipäivinä!

   Poista
 6. Minulla on ollut tapana vierailla puistossa joka vuosi, mutta tänä kesänä on vielä siellä käyminen suorittamatta. Voiskin laittaa almanakkaan muistutuksen :) Rakastan puiston ja vanhojan rakennusten tunnelmaa! Myös kartano on haaveilemisen arvoinen...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä tykkään samoin koko alueesta. Ja tuossa yllä kirjotinkin, että tänän (sateisena) kesänä ruusut ovat tavallistakin upeammat!

   Poista
 7. No wau, kylläpä onkin hieno arboretum teillä siellä! Ja ihana punatiilirakennus, joka tosiaan ei varmastikaan entisenä navettana oikein soveltunut sairaalaksi... onneksi kuitenkin rakennus on säilytetty, ja varmaan ymmärretään jatkossakin säilyttää.

  Kiinnostava postaus, täytyykin laittaa Hatanpään arboretum korvan taakse ja yhdeksi päiväretkikohteeksi. Hyvä vinkki!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No täällä Tampereellahan nyt on kaikkea tosi hienoa tietty ;) Ihana levittää ilosanomaa omasta kotikaupungista, hihi. Muistelisin, että nuo rakennukset ovat säilytettäviä kaikki. Harmi, kun en ehtinyt sitä kartanoa kuvaamaan, täytyy tehdä uusi reissu pian.

   Poista
 8. Kiitos muistutuksesta. Arboretumiin on pitänyt mennä tänäkin kesänä, mutta enpä ole ehtinyt.
  Punatiilirakennukset ovat todella kauniita.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No nyt sitten hopi-hopi menoksi :) Katsoppa ruusukuvianikin!

   Poista
 9. Ihana paikka.
  Kiitos kun laitoit tänne, niin ensikesänä jos käymme Tampereella niin kyllä haluan käydä tuolla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täytyyhän sitä omaa kotikaupunkia mainostaa!

   Poista
 10. Hei Pirkko,

  todella hieno blogi sinulla! Harmi, että löysin blogisi vasta nyt, sillä Hatanpäässähän olisi pitänyt kesälomalla ehdottomasti käydä, mutta olin tyystin unohtanut sen. Enää ei ennätä, sillä loppukesä onkin jo buukattu kaikelle muulle. No onneksi olet jakanut kuvasi täällä, niin pääsen nauttimaan arboretumista talvella blogisi kautta.

  Tervetuloa käymään myös meidän blogissamme!

  http://www.blogilista.fi/blogi/pieni-puutarha/66738

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Jari!
   Arboretum onneksi pysyy paikoillaan, voitte vierailla tulevan kesänä. Tämä vuodenaika on hyvä jos haluaa nähdä ruusut parhaassa loistossaan, mutta ainahan siellä on jotakin katsottavaa. Se vaan on niin ihana paikka.
   Ja kiitos kutsusta, nyt mä hyppää teidän blogiin!

   Poista
 11. Voi että, miten kaunis paikka! Tuonne minun olisi pitänyt päästä Särkänniemen sijasta... Onneksi Tampere ei ole "liian kaukana"; pitää kääntää joku kerta Ranskiksen nokka kohti Hatanpäätä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jes, kaunista on. Täällä tosiaan kävin työkseni ;)

   Poista