Suurena Kiinafanina piti uusi Vapriikin näyttely päästä katsomaan heti tuoreeltaan. Mukaani sain houkuteltua Husbendin lisäksi myös Pojan ja Tyttönsä. Kielletty kaupunki -Elämää Kiinan keisarien hovissa- näyttely on avoinna 01.10.2017 asti.
Keisarin velvollisuuksiin kuuluivat lukuisten esi-isien palvontaan ja vuodenkiertoon liittyvien rituaalien suorittaminen. Rituaaleihin kuuluvien asusteiden ja varusteiden tuli olla oikean värisiä. Musiikkia soitettiin pronssikelloilla ja kellopeleillä. Rituaalien ja juhlien esineet koristeltiin onnea tuottavin kuvioin, sekä buddhalaisuudella että taolaisuudella oli kahdeksan onnensymbolia. Persikat merkitsivät pitkää ikää, lepakot onnea ja numero kahdeksan vaurautta. Symbolit olivat merkityksellisiä myös jokaisen kiinalaisen elämässä.
Qing- dynastian (1644-1911) keisarit olivat tiibetinbuddhalaisia, mutta tukivat myös muita kiinan uskontoja; universaaleina johtajina myös taolaisuutta, islamisuskoa ja kristittyjä.
Soitin, nefriittiä |
Riippuva kellosoitin |
Ranteessa käytettävä rukousnauha agarpuuta, sormus jadea. 1644-1911. |
Useimmilla Qing- dynastian keisareilla oli lukuisia vaimoja, mutta vain yksi keisarinna kerrallaan. Jalkavaimot olivat eri arvoluokista, keisari Qianlongilla oli yli 40 puolisoa. Keisari valitsi seuralaiset tietyllä järjestelmällä, jos jälkeläistä toivottiin niin nimet ja päivämäärät kirjattiin. Etenkin poikalapsen synnyttäminen paransi naisen asemaa hovissa merkittävästi. Naisen asema hovissa oli epävakaa, palvelusneidot kohosivat jalkavaimoiksi, jotka saattoivat edetä puolisoiksi, mutta paikkansa saattoi myös menettää. Armoton kilpailu määritteli nokkimisjärjestyksen: ruoka, astiat, asut ja korut. Esineet olivat keisarin omaisuutta. Jotkut naiset saivat enemmän vapauksia, pääsivät jopa pistäytymään Kielletyn kaupungin ulkopuolella.
Yksityiskohta kellosta, jossa on erilaisia toimintoja | , |
Seremoniahaarniska ja kypärä töyhdöllä. |
Kultaleimasin Taivaan pojan aarre. Jadeleimasimessa on tekstit sekä kiinaksi, että mantsuksi. "Kunnioita taivasta, tottele esi-isiä, kerää ympärillesi hyveellisiä ihmisiä, rakasta kansaasi." |
Keisarilla oli monia rooleja. Taivaan poika oli Kiinan pääväestölle jumalallisen vallan edustaja maan päällä. Keisari oli sotilasjohtaja, valtiomies, lainsäätäjä ja ylin tuomari. Keisari tuki monia uskontoja, ja suoritti lukemattomia seremonioita. Qing-keisarit valitsivat itse seuraajansa, mistä seurasi kova kilpailu.
Teekannu, kultaa. |
Näyttely on kerrassaa taidokkaasti koostettu ja esineet ovat upeita. Tunnelma, jonka esineet, tarinat ja musiikki loivat, toivat niin mieleeni Kiinan, että kuvittelin jo tuoksutkin tuntevani.
Palasin omiin matkamuistoihini, joita voit blogista käydä tästä linkistä kurkkimassa.
Jokainen esine on häkellyttävän upea! Ja merkityksellinen. Kiitos, kun selitit - ilman sitä olisi ollut silmäniloa, mutta ei hämmästyksen huudahduksia.
VastaaPoistaKiva, että selittelyt oli tarpeen. Vähän niitä mietin, mutta selitin sitten. Hieno näyttely!
PoistaOnpa mielenkiintoinen näyttely. Tämä tulee muistaa, jos on Tampereella käyntiä lähiaikoina. Niin kauniita esineitä, joilla kaikilla on merkityksensä. Kiitos postauksesta.
VastaaPoistaKiitos, Anneli!
PoistaTaas yksi syy lisää tehdä retki Tampereelle. Innostuin jo uutisten kertoessa tästä näyttelystä ja sinun postauksesi lisäsi vain paloa. Upeita esineitä.
VastaaPoistaTotta. Tänne vaan katsomaan Tampereen ihmeitä.
PoistaSeuraavaan Tampere-visiittiin täytyy varata runsaasti aikaa, niin paljon teillä on taas nähtävää. Kielletty kaupunki on kiehtova kohde, hienoa, että siitä on esillä tälläinen versio, ei tarvitse matkustaa Pekingiin.
VastaaPoistaMelkoinen harvinaisuus saada tälläinen näyttely Tampereelle, kuljetuksetkin olivat hyvin salaisia esineiden ainutlaatuisuuden vuoksi.
PoistaUpeita ja ylellisiä tavaroita myös nykypäivänä!
VastaaPoistaMiellyttää ainakin meikäläisen silmää!
PoistaOnpas mielenkiintoinen! Kiitos tosiaan kun selitit, muuten olisi jäänyt paljosta paitsi!
VastaaPoistaKiitos Henna kivasta kommentista.
PoistaHyvä vinkki! Ei olis ensimmäinen kerta kun lähden Tampereelle vain näyttelyä varten. Mietintään!
VastaaPoistaJee! Ja ainahan sitä voi yhdistää vaikkapa blogikaverin kissalaumaan tutustumisen samaan pakettiin ;)
Poista