kesäretki Laukon kartanoon

keskiviikko 17. elokuuta 2016

Laukontorilta kahden tunnin laivamatkan päässä Vesilahdella sijaitsee Laukon kartano, tai pitäisikö sanoa kartanokylä. Alueella on kartanon lisäksi mm. iso Juhlatalli; ravintola-kahvila-myymälärakennus, jossa ryhmämme nautiskeli todella maukkaan buffetlounaan viihtyisässä ympäristössä. Harmi, kun päivä oli sateinen, puutarhassa olisi ollut kiva istuskella.

Laivamatkan keli ei ihan vastannut ennakko-mielikuvaani

Näyttelytilaa on kunnostettu vanhaan kanalaan. Nyt siellä on kaksi näyttelyä.
Laukon historia ulottuu aina 1400-luvulle asti.  Moni muistanee Laukon ravihevoset. Laukossa on juhlien ja näyttelyiden lisäksi monenlaista tapahtumaa, vierailupäivänä vanhoja autoja sekä puutarhakonsertti. Kartanorakennuksen edessä vartioi hirvipari. Valkohäntäpeurat on alunperin tuotu Minnesotasta tänne Laukkoon ja kahdeksan elukan porukasta on tullut 30 000 yksilöä.


Tunnin kestäneen opastuskierroksen aikana kuulimme Laukon historiasta aina tuhannen viidensadan vuoden taakse. Kuuluisia nimiä Klaus Kurjesta Lönroothiin ja edelleen Haarlaan mahtuu mielenkiintoiseen tarinaan. Seuraavat kuvat ovat kartanosta.


Lopuksi vielä silmäys puutarhaan ja sitten kipinkapia laivaan. Aurinkoa oli myös tarjolla!
Laukkoon pääsee näppärästi myös Laukkobussilla suoraan Tampereen keskustasta.
9 kommenttia:

 1. Olikos joku suomalainen elokuvakin filmattu Laukon kartanossa? Saatan muistaa väärin, mutta komea paikka joka tapauksessa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Elinan surman tapahtumapaikka on Laukon kartano, joten ihan oikein muistat.

   Poista
 2. Saman vesistön alapuolisilla vesillä minäkin tänään seilailin, Ellivuoresta Karkun Pyhän Olavin kirkkoon. Aurinkoisenpaa ilmaa olisi ilmojen haltia saanut meillekin suoda.
  Kirkon historiasta löytyy myös ylhäinen Kurkien sukuun kuuluva Laukon herra ja hänen hautansa löytyy kirkon lattian alta.
  Olin toukokuussa erään ryhmän mukana tutustumassa Laukon kartanoon ja kyllä siellä olikin paljon erilaista nähtävää ja kuultavaa.
  Kartanon rouvan puodissa oli myytävänä hieman erilaisia kastelukannuja ja sekös minua on harmittanut kun en sellaista ostanut, vaikkapa vain pihan koristeeksi.
  Todella olisin sinulle suonut kauniinpaa retki-ilmaa. Oli kiva katsella kuvia paikasta jossa on hiljan käynyt, kiitos!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos ilma-ajatuksistasi. Katselin minäkin niitä kastelukannuja, mutta en ostanut. Mietin sitä hauskannäköistä muotoa, jotta onko hankala täyttää saavista kantaen.

   Poista
 3. Onpas upea paikka tuo Laukon kartano. Hienoa, että sinne pääsee ihmettelemään.
  Järjettömän kaunis ikkuna tuossa yhdessä kuvassa. Sen täytyy olla ollut joskus ovi.
  Hirvet vartioivat sisäänkäyntiä niinkuin muissa maissa usein leijonat.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kartano on avattu yleisölle tänä kesänä vasta, kiinnostavaa seurata mitä kaikkea siellä alkaa tapahtumaan. Ikkuna on tosiaan hieno, en tiedä onko aina toiminut ikkunana, luulen sijainnista että on.

   Poista
 4. Mukava lukea juttusi Laukon kartanosta. Piti minunkin ehtiä käymään tuolla tänä kesänä. Mutta jäi vielä toiseen kesään :)

  VastaaPoista