Transylvania. Kylän nimi on Bucerdea Vinoasâ ja ohjelmassa viininmaistajaiset ja perinneruokaa

tiistai 23. kesäkuuta 2015



Kummastelemme vasemmalla näkyvää putkea, se on kuulemma kaaasulle

Viinikellarin portin koriste
Alban maakunnassa sijaitseva viinikylä on viehättävä. Ei sentään niin hiljainen kuin kuvistani voisi päätellä, välttelin ihmisiä. Kuvailemme lähitienoota, samalla kun isäntä valmistaa viinikellaria käyttöömme. Laukkujen takia olemme myöhässä useita tunteja mutta onneksi joustoa riittää.




Viinikellari on 1700-luvulta, kunnostettu nyt EU-rahoilla kyläläisten käyttöön. Täältä löytyy alueen viinejä hyvät valikoimat. Osan maisteltavista viineistä on karahveissa, erät ovat liian pieniä pullotettaviksi. Ystävällinen isäntämme kertoo meille viineistä ja ohjaa oikeaoppiseen ryystämiseen viiimaisteluun ja tokihan ne erot maallikollekin avautuu. Viininmaistelun lomassa napostelemme neutralisoivia herkuja. Viinikellarissa on 12 astetta, mutta hyvin tarkenemme. Esillä on paljon mielenkiintoista, vanhaa viinirekvisiittaa.


Slurps :P tai ehkä sittenkin noroc! (kippis)

Keskimmäinen viini on isäntämme valmistamaa. Ostamme
sitä kotin pari numeroitua pulloa.

"Puttony", jolla mitataan viinirypäleitä
Viinirypäleprässi
Viininmaistelujen jälkeen siirrymme illallispöytään. Valittavana oli a la Carte tai perinnelounas, me valitsimme perinteisen, tietysti.


  • aperitiivi: romanialaista paikallista viinaa (țuică)
  • perinteinen alkupala: leipää, savustettua suolaihraa (slănină), juustoa, sipulia, makkaraa
  • pääruoka: kaalikääryleitä ja smetanaa


  • Olin hurjan rohkea ja maistoin mikropalan läskiä, maku oli savuinen

    Kaalikääryleet tehdään hapankaalista, pataan lisätään myös sisustamössöä;
    joten kaalikääryleitä saa metsästää. Seuraksi smetanaa. Hyvää!

    Leipä, jonka sisälle on leivottu cascevas-juustoa vie kielen mennessään.
     Viinikellarin tunnelmassa aika rientää kuin siivillä. Muutaman tunnin jälkeen tullessa ulos on pilkkopimeää. Edessa ajomatka kohti Sibiuta ja hotelliamme.

    14 kommenttia:

    1. Oi mikä leipä ja viinitiloilla on kyllä mahtavaa käydä. :) Ihanaa reissua!

      VastaaPoista
      Vastaukset
      1. Oli ihanaa juu, kuola melkein valuu kun nyt ajattelen tuota leipää...

        Poista
    2. Leipä näyttää kerrassaan herkulliselta. Viinit jäis maistamatta, mutta vois olla kyllä ihan mielenkiintoista joskus käydä viinitilallakin.

      VastaaPoista
      Vastaukset
      1. Viinit ja tuo leipä oli kyllä täydelliset yhdessä ;) Ja viinitila mielenkiintoinen.

        Poista
    3. Voi jestas, tuo savustettu ihra on hyvää!! Sain sitä Budapestissä 18-vuotiaana ollessani yhden kehitysvammaistenlaitoksen keittiössä auttamassa. Ja maailman parhaat kaalikääryleet söin smetanqn kera Eszterin ja Feréncin kotona, joiden kotona olin majoittuneena parikymppisenä.
      Viinimaistajaiset on mukavia...siitäkin on muisto Tihanyissä...oih ja voih!
      Oliko teitä isompikin porukka maistelemassa?
      Kylä näyttää viehättävältä!
      Lisää vaan...!

      VastaaPoista
      Vastaukset
      1. Voihan yök noille ihroille, ei oo mun juttu. Nyt se on todistettu, kun maistoinkin ;)
        Meitä oli pieni porukka, vain 4 ja isäntä joten maisteltavaa riitti!

        Poista
    4. Mielenkiintoista. Toivottavasti lisää on tulossa. Käyn sillä välin keittiössä tankkaamassa, sillä moisten herkkujen esittely toi veden kielelle.

      VastaaPoista
      Vastaukset
      1. Lisää tulee todellakin, onneksi on toiveita kun itse välillä mietin jaksaako kukaan näitä matkakertomuksia ees lukea. Joten kiitos mielenkiinnosta.

        Poista
    5. Viinikellarit ovat mielenkiintoisia paikkoja, viiniin tulee aivan uusi näkö- tai siis makukulma. Muistan, että ensimmäinen ateria joka minulle Transsylvaniassa, yksityiskodissa tarjottiin oli juuri tuota silavaa ja viinaa. Kasvissyöjää vähän tökki, mutta tilanne oli niin herkkä, että poikaystäväni totesi: Minulla on ihan sellainen tunne, että sinun olisi hyvä maistellä silavaa ja osoittaa, että nautit antimista. Joten maistettu on.

      VastaaPoista
      Vastaukset
      1. Melkoinen tilanne sulla ollut. Mun ei onneksi edes anoppilassa tarvitse syödä lihoja saatika ihroja. Pienen veitsenkärjellisen maitsoin jotta voin todeta sen tehneeni!

        Koskahan me saatais lukea Cherin matkoista! Sä oot käynyt kaikkialla.

        Poista
    6. Nyt tuli kyllä nälkä, äkkiä jääkaapille tekemään jotain iltapalaa nomnomnom ♥ Hyvän näköistä! :)

      VastaaPoista
      Vastaukset
      1. Kaalikääryleet ja juustot ja viinit oli tosi hyviä, sekä se leipä. Makkarat multa jäi syömättä, mutta silavaa maistoin ;)

        Poista
    7. Läskiä! Sä olit rohkea. Minulta olisi jäänyt väliin.

      VastaaPoista
      Vastaukset
      1. Läski on niin oleellinen osa Husbendin ruokavaliota, että pakkohan sitä oli kokeilla. Juu ei tarvi toista kerta.

        Poista