|
Kummastelemme vasemmalla näkyvää putkea, se on kuulemma kaaasulle |
|
Viinikellarin portin koriste |
Alban maakunnassa sijaitseva viinikylä on viehättävä. Ei sentään niin hiljainen kuin kuvistani voisi päätellä, välttelin ihmisiä. Kuvailemme lähitienoota, samalla kun isäntä valmistaa viinikellaria käyttöömme. Laukkujen takia olemme myöhässä useita tunteja mutta onneksi joustoa riittää.
Viinikellari on 1700-luvulta, kunnostettu nyt EU-rahoilla kyläläisten käyttöön. Täältä löytyy alueen viinejä hyvät valikoimat. Osan maisteltavista viineistä on karahveissa, erät ovat liian pieniä pullotettaviksi. Ystävällinen isäntämme kertoo meille viineistä ja ohjaa oikeaoppiseen ryystämiseen viiimaisteluun ja tokihan ne erot maallikollekin avautuu. Viininmaistelun lomassa napostelemme neutralisoivia herkuja. Viinikellarissa on 12 astetta, mutta hyvin tarkenemme. Esillä on paljon mielenkiintoista, vanhaa viinirekvisiittaa.
|
Slurps :P tai ehkä sittenkin noroc! (kippis) |
|
Keskimmäinen viini on isäntämme valmistamaa. Ostamme
sitä kotin pari numeroitua pulloa. |
|
"Puttony", jolla mitataan viinirypäleitä |
|
Viinirypäleprässi |
Viininmaistelujen jälkeen siirrymme illallispöytään. Valittavana oli a la Carte tai perinnelounas, me valitsimme perinteisen, tietysti.
aperitiivi: romanialaista paikallista viinaa (țuică)
perinteinen alkupala: leipää, savustettua suolaihraa (slănină), juustoa, sipulia, makkaraa
pääruoka: kaalikääryleitä ja smetanaa
|
Olin hurjan rohkea ja maistoin mikropalan läskiä, maku oli savuinen |
|
Kaalikääryleet tehdään hapankaalista, pataan lisätään myös sisustamössöä;
joten kaalikääryleitä saa metsästää. Seuraksi smetanaa. Hyvää! |
|
Leipä, jonka sisälle on leivottu cascevas-juustoa vie kielen mennessään.
|
Viinikellarin tunnelmassa aika rientää kuin siivillä. Muutaman tunnin jälkeen tullessa ulos on pilkkopimeää. Edessa ajomatka kohti Sibiuta ja hotelliamme.
Oi mikä leipä ja viinitiloilla on kyllä mahtavaa käydä. :) Ihanaa reissua!
VastaaPoistaOli ihanaa juu, kuola melkein valuu kun nyt ajattelen tuota leipää...
PoistaLeipä näyttää kerrassaan herkulliselta. Viinit jäis maistamatta, mutta vois olla kyllä ihan mielenkiintoista joskus käydä viinitilallakin.
VastaaPoistaViinit ja tuo leipä oli kyllä täydelliset yhdessä ;) Ja viinitila mielenkiintoinen.
PoistaVoi jestas, tuo savustettu ihra on hyvää!! Sain sitä Budapestissä 18-vuotiaana ollessani yhden kehitysvammaistenlaitoksen keittiössä auttamassa. Ja maailman parhaat kaalikääryleet söin smetanqn kera Eszterin ja Feréncin kotona, joiden kotona olin majoittuneena parikymppisenä.
VastaaPoistaViinimaistajaiset on mukavia...siitäkin on muisto Tihanyissä...oih ja voih!
Oliko teitä isompikin porukka maistelemassa?
Kylä näyttää viehättävältä!
Lisää vaan...!
Voihan yök noille ihroille, ei oo mun juttu. Nyt se on todistettu, kun maistoinkin ;)
PoistaMeitä oli pieni porukka, vain 4 ja isäntä joten maisteltavaa riitti!
Mielenkiintoista. Toivottavasti lisää on tulossa. Käyn sillä välin keittiössä tankkaamassa, sillä moisten herkkujen esittely toi veden kielelle.
VastaaPoistaLisää tulee todellakin, onneksi on toiveita kun itse välillä mietin jaksaako kukaan näitä matkakertomuksia ees lukea. Joten kiitos mielenkiinnosta.
PoistaViinikellarit ovat mielenkiintoisia paikkoja, viiniin tulee aivan uusi näkö- tai siis makukulma. Muistan, että ensimmäinen ateria joka minulle Transsylvaniassa, yksityiskodissa tarjottiin oli juuri tuota silavaa ja viinaa. Kasvissyöjää vähän tökki, mutta tilanne oli niin herkkä, että poikaystäväni totesi: Minulla on ihan sellainen tunne, että sinun olisi hyvä maistellä silavaa ja osoittaa, että nautit antimista. Joten maistettu on.
VastaaPoistaMelkoinen tilanne sulla ollut. Mun ei onneksi edes anoppilassa tarvitse syödä lihoja saatika ihroja. Pienen veitsenkärjellisen maitsoin jotta voin todeta sen tehneeni!
PoistaKoskahan me saatais lukea Cherin matkoista! Sä oot käynyt kaikkialla.
Nyt tuli kyllä nälkä, äkkiä jääkaapille tekemään jotain iltapalaa nomnomnom ♥ Hyvän näköistä! :)
VastaaPoistaKaalikääryleet ja juustot ja viinit oli tosi hyviä, sekä se leipä. Makkarat multa jäi syömättä, mutta silavaa maistoin ;)
PoistaLäskiä! Sä olit rohkea. Minulta olisi jäänyt väliin.
VastaaPoistaLäski on niin oleellinen osa Husbendin ruokavaliota, että pakkohan sitä oli kokeilla. Juu ei tarvi toista kerta.
Poista