tulevan kesän projektit, vinkkejä toivotaan!

sunnuntai 9. helmikuuta 2014 Talon päädyssä olevan käytävän, Hollywood Boulevardin, varrella olevalla alueella on nyt muutama pensas ilmeisesti mustamarja-aroniaa. Olen niitä alasleikannut muutaman kerran, mutta jäävät aina melkoisen mitäänsanomattomiksi kasvaessaan. 

Paikka on varjoisa, vain ihan iltapäivästä aurinko hiukan pääsee paistamaan. Kuten kuvista näkyy, toisella puolella on meidän grillausterassi ja toisella puolella kissojen ulkoiluhäkki. Alueen takana, talon reunustalla on mun ruukutus paikkani ja pieni puutarhatavaroiden varasto. Multasäkit on jatkossa tarkoitus jemmata noihin puulaatikoihin. 

Ja tosiaankin, kuvissa näkyy vanha sänkymme! Ideani oli säilyttää päädyt, joista tulisi jonkinmoiset aidat ja tai köynnöstuet. Koska paikka on varjoisa, kaavailin kohopenkkiä jonka reunat tulisivat turvepaloista, niihin voisi sammal rauhassa kasvaa. Vanhat tiilet voisivat jotenkin alueelle jäädä.

Toivon vihreyttä ja vehreyttä, sekä hiukan näkösuojaa kun terassilla grillaamme, ettei kissahäkki kokonaan näkyisi. Kissahäkkiin on kyllä myös peruskorjaus tulossa! Alue on keittiön ja ruokahuoneen ikkunan alla, joten sisältäkin tykkäisin kovasti jotakin kivaa nähdä.....


Kasveista on tehnyt listan ja suunnitelman, johon toivon kommentteja! 
Ilmeisesti sateenvarjojalavalle paikka olisi liian varjoisa?

 grillipihan ja kissahäkin välisellä alueella nyt:
Konnantatar
Pink Panda
Vuorenkilpi
Villiviini

ja alueelle ehkä suunnitelmissa:
Riipparaita
keijunkukka/haltijankukka
kellukka
kuunlilja Frances Williams tms kirjava laji
marjakuusi
köynnöshortensia

39 kommenttia:

 1. Boulevardisi kuulostaa ja näyttää kutsuvalta =) Varjoisaan voisi toimia jokin puolivarjossa viihtyvä jalohortenssia tai pienikasvuinen alppiruusu =)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos mukavasta ja tsemppaavasta kommentista jori!

   Poista
 2. Hauska idea tuo sänky! Siitähän saa tosi hyvän tuen kukille ja köynnöksille.
  Minunkin pitäisi lisätä paljon varjoisen paikan kasveja.
  Nyt on aikaa lukea puutarhalehtiä, -kirjoja ja suunnitella kesää!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jaahas, että sänky sai äänen ;) Nyt on tosiaan hyvä aika suunnitella, pääsee sitten heti hommiin kiinni kun lämpenee.

   Poista
 3. Hauska tuo metallisängyn runko, ihan kuin paikalleen tehty! Pallohortensiaa ainakin suosittelen. Siitä saa nopeasti uhkeaa silmäniloa keski/loppukesään ja kukkii saman vuoden versoilla. Kartiovalkokuusi olisi sopivan pienkasvuinen ja heleänvihreä, sekin sopisi tuohon. Varjoisaan ja tummaa tiiliseinää vasten kaikki heleän vihreät sävyt ja valkoiset kukat toisivat varmasti valoisuutta ja raikkautta. Ja keväisiä sipulikukkia ei kannata myöskään unohtaa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oli tosiaan kummaa, että tuo sänky oli tasan suunnittelemani alueen kokoinen ja muotoinen! Ja toinen ääni sängylle laittaa vakavasti harkitsemaan sen säästämistä noin. Hyvä, kun muistuti sipulikukista, tosin en tiedä mikä noin varjossa menestyisi. Valoisuu kasveilla on juuri se juttu, mitä haluan. Kartiovalkokuusi pääsee siis harkintaan.

   Poista
 4. Kannattaa hakea inspiraatiota Pinterestistä. Se on ihanuuksia tulvillaan..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ennakkoasenteeni on, että siellä on liikaakin vaihtoehtoja. Mutta kommenttisi siivittämänä lupaan kokeilla :) Kiitos, Satu!

   Poista
 5. Ihana tuo sänky, näen sen jo sieluni silmillä kokonaan köynnösten peittämänä :)
  Kuvistasi ei ihan tarkkaan käy selville alueen koko, mutta sateenvarjojalava kasvattaa varsin laajan latvuksen, vaikka korkeutta ei kasvakaan.
  Köynnöshortensia on niin kaunis, mutta alkuun tosi hidaskasvuinen. Sitä ei kannata istuttaa ainakaan niin, että se kiipeäisi tuota tiiliseinää pitkin. Se tarttuu niillä imukärhillään niin tiukkaan seinään, että yleensä tiili- tai rapattu seinä alkaa ajan oloon rapautua!
  Riipparaidan lisäksi kauniita pikkuisia riippapuita ovat Walkerinhernepensas tai riippajapaninlehtikuusi.
  Frances Williams on keltareunainen kuunlilja, tosi isot lehdet tulee kyllä siihen.
  Kaunis ja raikkaan värinen kuunlilja on Fire and Ice, siinä on valkokirjavat lehdet
  Kuunliljoissa riittää tosiaan valinnan varaa, lajeja on varmaan monta sataa.
  Kotkansiipisaniaiset viihtyvät varjoisassa paikassa, ovat ihanan vihreitä ja kookkaita.
  Ikivihreyttä saisi vaikka alppiruususta, kotimaiset ja kestävät lajikkeista löytyy mukavan hillitykasvuisiakin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Okei, kolmas ääni sängylle joten sehän sitten jää tuohon! Alueen koko on about sängyn koko, eli 160 x 200. Lisäksi tuo pieni penkki, joka nyt tiilillä ympäröity. Köynnöshortensia voisi kiivetä sängyn rungolla ihan rauhassa.
   Katsoin sun blogin kuvia riippajapaninlehtikuusesta ja Walkerinhernepensaasta, on molemmat todella kivoja ja kauniita siinä yhdessä. Kunkas iso sen sinun alueesi on? Fire and Ice oli mullakin mielesää jossain kohtaa, hyvä kun muistutit.
   Kotkansiipiä mulla on kauempana bwd:lla, ehkä niitä voisin siirtää tuohon tilavampaan paikkaan. Alppiruusu on etupihalla, joten ehkä ei sitä lisää enempää. Mutta ikivihreys kyllä houkuttelisi!

   Poista
 6. Nyt on sopiva aika suunnitella kesän puutarha- ja pihatouhuja. Holliwood Boulevard - hieno nimitys puutarhan osalle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näillä nimillä Husbend osaa suunnistaa meidän valtavassa puutarhassamme ;)

   Poista
 7. Minäkin annan ääneni sängylle :) Miksi pitäisi olla kukkaPENKKI voihan se olla kukkaSÄNKYkin. Tänään oli ihanan keväinen päivä, haaveet hulmahtivat liikkeelle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi että, yksi ideani oli kasvattaa siihen kasveista sängynpeitto, mutta taisi pompahtaa vähän liiallisuuksiin. Olen viettänyt tätä kaunista kevätpäivää kotona, kaameassa kapulassa lukien ja makaillen. Hävettää tunnustaa.

   Poista
 8. Muutama köynnöshortensia ja jos jonnekin tulee valoa laita myös vaikka yksi tai kaksi alppikärhöä...jonnekin. Puolivarjon korke aon onegema, siksi meidän pergola, ison parvekkeen alsuta, muodostuu köynöshortesioista ja niitä o tosi monta.

  Jos matalaa puolivarjon, niin eikö atsaleat, minulla vasta menossa kokeilu, kestäkin ja kuki puolivarjossa, vai olenko vääräsä. Puolivarjossa minulla menestyvät köynnöshortensiat (10-11 jo), alppikärhöt, valtikkanauhukset, kallionauhukset, valkoiset ja muun väriset varjoliljat, jouluruusut, KARTIOVALKOKUUSET (10-11 on jo) ja nyt siis menossa tuo atsaleakokeilu.

  Kiinnostavaa! Mulle tulee nyt hirveä tarve päästä puutarhailemaan...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo sänkyidea on loistava! Minä teen tänä vuonna vihdoinkin sen ison vanhan rottinkituolin verhoilun kärhöillä!

   Poista
  2. Oikeastaan sulta Leena sainkin taas innostuksen tuohon köynnöshortensiaan! Mulla on se kerran ollut yhdessä rivitalopuutarhassa, mutta kasvoi komeaksi vasta kun muutin pois -nyt ei ole siitä pelkoa.
   Kartiovalkokuusia on nyt ehdotettu ja vakavasti harkintaan pääsee. Ehkäpä atsaleakin. Kuunliljat on jo valittu, mutta valkoraitaisena!

   Poista
  3. Siitä tulee täydellistä. Kartiovalkokuusilla saat muotoja, joita et vielä arvaakaan: Minullakin on niitä täydellisiä sokeritopan mallisia ja sitten sellaisia ihania mörrimöykkyjä. Mieti: Yli kymmenestä vain yksi vähän oikuttelee eli olimme viime keväänä ratkaisevat viikot poissa ja tuo yksilö on nuori ja paahteessa. Ne pärjäävät sekä paahteessa että varjossa, usko tämä, vaikka kuka mitä sanoisi, mutta paahteessa vaativat nuorempina vähän enemmän.

   Köynnlshortensiaa suosittelen aina kaikille;) Kuunliljat tuovat oikeaa tunnelmaa. Vaikka itse pidän pienistä, hopeanharmaalehtisistä hosta halcyoneista, niin kun naapurini, puutarhuri, joutui aloittamaan talorempan, jossa puutarhaakinkaivettiin, hän toi minulle pari kottikärrylistä noita kirjavalehtisiä ja kyllä ne meille mahtuvat. Isot sinikuunlijat ovat kaliomme kosteikossa must, sillä ne joutuvat kasvamaan joka vuosi määräänsä keltakurjenmiekkojen, kulleroiden ja päivänliljojen keskeltä. Siinä eivät heikot selviä.

   Ompa meillä nyt odotettavaa;)

   Poista
  4. Kevät on odotuksen aikaa, ja vähän tietty kesäkin ;)
   Mulla on yksi kartiokuusi, en muista onko valko vai ei. Hyvin kasvaa auringossaan. Ainoa mitä mietin on näkösuoja, mutta sitä pitää miettiä lisää.

   Mulla oli kerran köynnöshortensai ja olen aina uutta tahtonut, nyt se on mahdollista, jihuu! Terassin toisella puolella mulla on tummia kuunlijoja, ajattelen tähän kohtaan raitaista vaihtelun vuoksi ja toisi myös ehkä vähän valoa.

   Poista
 9. Moi:)
  Täällon fanaattinen alappiruusufani :)
  Se pärjää kunhan maassa on tarpeeksi ilmavuutta ja sulaa aikanaan, eli varjossa laittaisin hiekkaakin sen alle. Tosin alppiruusukaan ei tykkää liian varjoisasta kuitenkaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No ehkä mä harkitsen vielä myös alppiruusuja, kunhan on eri väristä kuin etupihalla. Tähän sopis valkoinen mainiosti, iik!

   Poista
 10. Ilman muuta puutarhassa täytyy olla sänky. Jos et kokonaan halua sitä säilyttää, niin säilytä ainakin ne päädyt. Eiköhän laidat saa sahattu pois jos siltä tuntuu.

  VastaaPoista
 11. Hauska on tuo sänky minunkin mielestäni! Mitään vinkkejä en kyllä osaa antaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ohhoh, vastaukseni katosi?
   Kiitin puoltavasta sänkyäänestä, sekin on jo hyvä vinkki!

   Poista
 12. Heissan, Pirkkoseni, pitkästä aikaa! Olipa mukavaa palata blogimaailmaan, kun näin heti sun ihanan sängyn. No heiii, tottakai se jää! Jos haluat sen tilkkutäkin, pyydä Husbendia nikkaroimaan sänkyyn puukehikko, joka ulottuu reunojen tasalle. Maalaus mustaksi ja avot: siinähän on istutusallas multaa ja kasveja vaille valmis. Valkoisia kasveja pitsipeitoksi...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi apuva, sehän oliskin mahtava!! Mä en kestä, ihan sairas idea :)

   Poista
 13. Eiku ethän sinä mitään tilkkutäkkiä siihen suunnitellut. Sori :-(

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ha! Voisinpahan suunnitellakin. Kaikkihan tässä on avoimena vielä, onneksi, paitsi sänky jää. Se on varma.

   Poista
 14. Hei,
  tuo sängyn runko on ihan mahtava kehikko moneen tarkoitukseen. Köynnöshortensia tosiaan tarttuu lujasti tiilipintaan ja saattaa olla ajan oloon haitaksi.Minä kasvattaisin köynnöshortenssian maanmyötäiseksi ja toisen kasvamaan sängyn päätyä kiertäväksi.
  Marjakuusi on myös kaunis havukasvi ja se kestää hyvin leikkausta. Kuunliljat varmaan ovat tällaisessa paikassa ihan kauniita ja niistä löytyy monia eri lajikkeita joissa lehdet ovat eri vihreän sävyisiä.
  Minä näen jo silmissäni miten ensin aluksi kun monivuotiset kasvit ovat pieniä, yksivuotiset köynnökset loistavat kuten köynnöskrassi, kelloköynnös,mustasilmäsusanna, ym.
  Tsemppiä suunnittelulle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Molley! Ajattelin muuten ihan samoin köynnöshortensian kanssa, että kiipeilemään sängynpäätyä ylös ja ristiin rastiin.Hyvä muistutus, että yksivuotisia köynnöksiä aluksi.

   Poista
 15. Komppaan muita eli sänkyidea on loistava! Vinkkejä olet jo saanutkin paljon, joten eiköhän noista jotain toteuttamiskelpoista löydy! Olen varma, että lopputulos tulee olemaan kaunis :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi että, ideoita olisi nyt vaikka useammallekin sängylle!

   Poista
 16. Mikä sänky! Kääntöisin sen ehkä päätypuoli kissalaan päin, jos sitä haluatte peittää, mutta sitten jalkopääty jäisi varmasti turhan lähelle tuota tiiliseinää. Noin päin se on joka tapuksessa minun silmääni liian ilmeinen teille :).

  Nuo kukkapäiväpeittoideat ovat loistavia! Siitä tulee joka tapauksessa loistava, teette mitä tahansa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vai että liian ilmeinen, hih ;) Ei taida tosiaan toisin päin mahtua, näin päin oli kuin tehty tuohon kohtaa. Suunnitelmia jo pää sauhuaa!

   Poista