porkkanakakku

torstai 18. lokakuuta 2012



Porkkanaleivoksen jälkimaku suussani, kahvin kanssa täydellinen yhdistelmä. Yritin tuupata porkkanaleivosta päästäni ulos, tuloksetta. Porkkanaleivos tulee ja rynnii  jättäen kaikki alleen.
Järki.
Tyhjänpäiväisyyden vai tyhmäpäisyyden ilmentymä.
Tämänpäiväinen porkkanaleivos oli erittäin hyvä. Sopivasti maustettu, sopivan kostea ja ihanat rapeat mantelilastut pinnalla. Porkkanaleivoshan on kerroksellinen, pohjalla maustekakkumainen taikina jossa mukana porkkanaa. Keskellä kuorrute, muistan itse tehneeni sen sulatejuustosta ja tomusokerista. Pinnalla mantelilastut. En laittanut itse koskaan mantelilastuja muistaakseni. Ehkä olen unohtanut. En edes muista, koska olen viimeksi leiponut porkkanaleivoksia. Parikymppisenä olin ahkera ja itsetekeminen oli tärkeää. Vielä korostuneempi oli tarpeeni olla täydellinen kun lapsi syntyi. Kaikki piti tehdä itse, piparit, pullat, piirakat, pikkuleivät, pasteijat ja tietysti vauvanruuat. Jääpalarasioihin pakastin pikkuruisia broileri, liha ja kala sekä erilaisia kasvisannoksia.
Jossain vaiheessa leipomiseni hiukan hiipui, mutta edelleen oli tärkeä tehdä vierastarjottavat itse. Kunnes 2002 kriisin myötä karsin elämästäni kaiken extran. halusin tehdä ja tein vain sen mikä oli kivaa ja mulle itselle tärkeää. Sillä, mitä muut ajatteli ei ollut mitään merkitystä. 
Nykyisin en leivo ollenkaan. Mieheni on saanut tekemiäni pullia ehkä pari kertaa menneen kahdeksan vuoden aikana. Suolaisia piirakoita teen joskus, ne on kivoja tehdä.
Ruuanlaittoa yleensä rakastan.  Joskus vihaan. Siinä pystyy soveltamaan reseptejä ja tekeen muutoksia oman mielen mukaan. Leivonta ei ole minulle yhtä helppoa, ei luovaa. Tuijotan reseptiä kohta kohdalta ja mittaan aineet tarkkaan. En ymmärrä kuinka jotkut, kuten äitini, tekee pullataikinan tosta noin vaan, näppituntumalta. Nippa-nappa sämpylän osaan tehdä soveltaen. Sämpylöitä tuli takavuosina tehtyä kuntoutujien kanssa niin usein, että sekin ilo meni pilalle.
Olen syönyt porkkanaleivoksia viimeaikoina aika usein. Harmittaa, kun sen kalorit ei oikein ole selvillä. En tiedä varmaksi, kuinka suuri syntini on. Ehkä kuitenkin kevyempi kuin korvapuusti, luotan siihen.
Söin porkkanaleivoksen jossain Suomen ulkopuolella joskus, missähän se oli.
Vai oliko se sittenkin porkkanamuffini. Muffinsit ovat nyt sitten muffineja, sanoo kielitoimisto.
Edellinen porkkanaleivoksen tapaaminen oli keskiviikkona, tentinjälkiahdistuksessa. niin kuin se syöminen mitään auttaisi, alkukantaista!
Porkkanaleivoksen, tämänpäiväisen täydellisen hinta 1,20€. Opiskelijakortista ei ole täällä iloa kuin lounaalla.



Pirkko
Kirjallisuusterapia
Kevät 2009




 kuva flickr

24 kommenttia:

  1. Innoittajana voi olla vaikka porkkanakakku :) Minä kuulun niihin ruoanlaittajiin, jotka eivät osaa tehdä mitään ohjeen mukaan. Minulle riittää kun kerrotaan aineet ja mitä niistä on tarkoitus tehdä, teen oman sovellukseni. Ongelmallista, sillä jos jokin onnistuu mainiosti en pysty toistamaan sitä. Myöskin ohjeiden jakaminen on vaikeata kun muut haluavat tietää tarkat määrät ja ajat. Leipomuksissa tosin pitää vähän tietää määristä ja paistoajoista. Mutta yleensä mutulla mennään.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin, koskaan ei voi tietää mistä se innostus tuleepi:) Olen edelleen samaa meiltä, kuin kirjoittaessani tuon yli 3 vuotta sitten.

      Poista
  2. Mututuntumalla mennän täälläkin,niin ruoanlaitossa kuin pitkälti leipomisessakin,lukuunottamatta kohotusaineiden määriä ja täykkäripohjan tekoa en juurikaan aineita mittaile,kyllä sen tuntee sormissaan millon se on hyvä:) Ja jos ei tunne niin ei se niin vaarallista ole sitä littakakkuakaan syödä;)
    Porkkanakakku ei voi suuri synti olla,jäähän siitä hyvä jälkimaku suuhunkin:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Porkkanankakku on parhautta. Kadehdin teitä taikasormisia, tosin se varmaan olisi taito jonka voisi oppia?

      Poista
  3. Porkkanakakku on hyvää! Kiinnostavia pohdintoja.
    Tuli mieleenä ekan poikaystäväni isä, joka oli jätetty nuorena vastanaineena miehenä hetkeksi yksin tekemään ekoja yhteisiä joulutorttuja, vaimon piti käydä jossain asioilla. Vaimon palatessa hän löysi miehensä kaulitun taikinan äärestä viivotin kädessään. "Kun ohjeessa sanotaan, että leikkaa 10 x 10 cm paloiksi!"

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Haha, hyvä leivontatyyli! Teksti on kirjoitettu kirjallisuusterapian tunneilla ja ideana oli, että pitää suoltaa vailla filttereitä ja kaikki vaan kirjoittaa, taaksepäin ei saa katsoa.

      Poista
  4. Porkkanakakku. Nimi on hämäävä. Porkkanahan on terveellistä, mutta porkkanakakussa on ihan älyttömästi kaloreita. Varsinkin siinä kuorrutuksessa... Olen kerran pari tehnyt, muistaakseni kuorrutukseen meni paketillinen tomusokeria. Tosin kerranhan täällä vain eletään.
    Yst. terv. Nim.merk. Jokapäivä on karkkipäivä(!)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuo porkkanakakku nimi suorastaan houkuttaa syömään ;) Ja on se niin hyvää, silloin kun on hyvää.
      Terveisin nimimerkki joka päivä on jotakin hyvää saatava, edes pala tummaa suklaata.

      Poista
  5. Jaa-a. En ole kunnolla leiponut kahteenkymmeneen vuoteen yhtä paljon kuin viimeisenä kahtena kuukautena vuorotteluvapaalla. En kyllä aio tämän vapaan jälkeen leipomista jatkaakaan, sillä tunnen lihoneeni. Ruuanlaitto on mieheni hommia. En tykkää...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Leipominen yhdistyy minunkin mielessäni kotonaoloon. Ruokaa on (useimmiten) ihan kiva tehdä.

      Poista
  6. En mä niin hirveästi tykkää niiden taikinoiden vääntämisestä, vaan siitä lopputuloksesta elikkä syömisestä sitäkin enemmän! Siksi mä jotain leivon melkein joka viikko tai nykyisin olen tyttäreni hommaan opettanut. :)

    Mä olen melko varma, että joskus 80-luvun puolessa välissä kun olen ekan kerran porkkanakakkua/leivosta syönyt, niin joku on kääntänyt ulkomaisen reseptin väärin! Ei siihen mitään sulatusjuustoa oikeasti laiteta tuohon päälliseen vaan maustamatonta tuorejuustoa! Olin päiväkodissa töissä ja yksi päiväkotitäti toi porkkapiirakkaa tarjolle. Mä melkein ykäsin sen syliini kun tajusin, että päällisessä on enimmäkseen suolaista ja rasvaista Olympia-sulatusjuustoa ja sitten vähän makeutuksena tomusokeria. Tosin ei siihen aikaan tainnut olla myynnissä mitään Philadelphiaa tai kotimaisiakaan tuorejuustoja. En uskaltanut 20 vuoteen kyseiseen herkkuun tarttua...Nyt mä teen sitä ittekkin, mutta täsmälleen muistan ekan kokemukseni suussa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oon samaa mieltä, tuorejuusto siihen kuuluu! Varmaankin tosiaan käänösvirhe.

      Poista
  7. Porkkanakakku on valllltavan hyvää. Kokeilin kerran tehdä sitä kääretortun muotoon, onnistui, ihme kyllä :) Itse minäkin olen juhliin ja sellaisiin tehnyt, ja päissäni, -en juuri ohjeita jaksa ajatella,eikä kahta kertaa ole ollut samanlaista leivonnaista. Tämä siis nuorena, nykyään en kovin paljoa viitsi ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jaahas, taitaa leivonta olla nuorten puuhaa, päätellen monista kommenteista;)

      Poista
  8. Tajunnanvirtaa. Mäkin olin tänään revittelemässä Kirjan Ystävissä. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä on keväältä 2009, kävin kirjallisuusterapian kurssin. Siitä oli älyttömästi hyötyä kaikissa opiskeluun liittyvissä kirjallisissa tehtävissä, kun oli suodattimet kovin alhaalla. Löysin muistitikulta vahingossa pari koulujuttua ja tartti pakosta tuoda blogiin itselle talteen :)

      Poista
  9. Porkkanaleivokset on todella hyviä, itse en ole sitä koskaan tehnyt. Suosituimmat leipomukset on suolaiset piirakat tai sit makeatpiirakat, pullat, sämpylät... ei oikein iske, en tykkää laittaa sormia taikinaan. Nyt vasta olen pari kertaa "pakottanut" itseni pullan tekoon :)
    Niinhän sen pitääkin mennä, tehdään sitä mistä tykätään, loput hankitaan valmiina!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nykyään mulle on ihan helppoa ostaa valmista ;)

      Poista
  10. Porkkanakakku on munkin suosikki, mutta en useinkaan viitsi sitä itse tehdä. Työpaikallani se on yksi myydyimmistä tuotteista. Ihmettelinkin tuota hintaa, että halvallapa olet saanut ostettua...
    Mulla on vähän kausiluontoista tuo leipominen. Piirakoita ja torttuja olen tehnyt nyt syksyllä ja kesän aikana. Pullaa tekisi jo mieli, sitä leivoin joskus talvella viimeksi.
    Leivontaohjeet luen aika huolella, mutta ruuanlaitossa menen vähän sinnepäin ja aina soveltaen. Usein katon kaappeihin ja teen sitä mitä kaapista löytyy, kaapintyhjennysruokaa.
    Tunnelmallista viikonloppua sinulle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kirjoitus ja hinta ovat vuosien takaa, hinta opiskelijakahvilassa....

      Poista
  11. Jostain syystä alkoi tehdä vietävästi mieli porkkanakakkua!

    VastaaPoista
  12. Herkullisen näköinen porkkanakakku. Pääsisipä maistamaan.

    VastaaPoista