Aquincum

tiistai 2. lokakuuta 2012


 
 

Pienen kävelymatkan päässä lomakodistamme on historiallista nähtävää, Rooman Pannonian provinssin pääkaupunki Aquincumin raunioita. Rauniot kaivettiin esiin 1800-luvulla, siviilikaupunki on perustettu 100-luvun alussa jKr. Ennen sitä oli jo legioonalaisille rakennettu linnoitus.

Roomalaisten amfiteatteriin mahtui 6-7000 ihmistä katsomaan gladiaattorien ja eläimien taistoja, poliittisia tapahtumia tai kaupungin seremonioita Antonius Piuksen aikaan. Teatterissa on ollut katos ja sen areena oli Rooman Colosseumia suurempi!





Ylläolevasta esitekuvasta hahmottaa amfiteatterin koon paremmin. Esitteen oikealla puolella ilmakuvassa on lisää kaupungin raunioita mm. kylpylä, kauppahalli, pääkatu ja taloja. Alueella oli viemäröintisysteemi ja keskuslämmitys!




Alueella on myös Aquincum museo.



Pannonia oli muinainen eurooppalainen maa, jonka rajoina olivat pohjoisessa ja idässä Tonava. Se sijaitsi nykyisten Itävallan, Kroatian, Unkarin, Serbian, Slovenian sekä Bosnia ja Hertsegovinan alueilla.
Pannonian alkuperäiset asukkaat olivat pannonialaisia, jotka olivat illyrialainen heimo. Kelttiläiset heimot valloittivat alueen 400-luvulla eaa. Roomalaiset puolestaan valloittivat Pannonian 9 eaa. ja tekivät alueesta Rooman provinssin. Rooma joutui käymään ankaran sodan kapinoivia pannonialaisia vastaan keisari Tiberiuksen valtakaudella.
Trajanus jakoi provinssin kahteen osaan, jotka olivat Pannonia superior eli Ylä-Pannonia (länsiosa) ja Pannonia inferior eli Ala-Pannonia (itäosa). Edellisen pääkaupunki oli Carnuntum ja jälkimmäisen Aquincum. Diocletianus jakoi myöhemmin Pannonian neljään osaan: Pannonia Prima (luoteisosa), Pannonia Valeria (koillisosa), Pannonia Savia (lounaisosa) ja Pannonia Secunda (kaakkoisosa).
Eurooppaan työntyneet hunnit asettuivat Pannoniaan 400-luvulla. Heidän viimeisen hallitsijansa Attilan kuoltua Pannonia on ollut useiden eri kansojen ja heimojen asuinsija. (wikipedia)


26 kommenttia:

  1. Kävin elokuussa Rooman Colosseumilla. Meno oli muinoin melkoisen julmaa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mä myös kävin huhtikuussa, ja tämä oli hyvä täydennys.

      Poista
  2. Tuolla varmasti jo saattoi tuntea historian havinan!
    Ja edellisen postauksen loma-asuntonne, täydellinen todella. Kaikkea oli ajateltu, kissat ja kaikki!
    Upea reissu oli teillä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Noita "romuja" on tuolla puolella kaupunkia ihan tavallisessa lähiömaisemassakin, niistä olin ekalla kerralla todella vaikuttunut. Reissu oli upea!

      Poista
  3. Onpa suuri ja laaja rakennelmien alue! Olen aikoinaan tutustunut asuinpaikkojeni lähellä oleviin roomalaisten rakennusten jäänteisiin Englannissa ja Ranskassa, mutta mitään näin suurta en ole nähnyt (muualla kuin Roomassa). Vaikuttava alue.
    Nuo nimet on kans kivoja, nykynimisillä kaupungeilla ja paikoilla on ollut ihan toisenlaisia nimiä. Ja joku paikka, joka nykyään on tuppukylä, on ollut suuri roomalaisten kaupunki, vaikka Cirencester (room. Corinium), jonka ihan lähellä asuin, oli Englannissa yhtä suuri kaupunki kuin Londonium. Ihan hämmästyttävää.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mitä enemmän näihin juttuihin tutustuu, sitä hämmästyneempi sitä on!

      Poista
  4. Vaikuttaa kaikin puolin upealta lomalta! Ihanalta tuntui varmaan nautiskella vielä kesän lämmöstä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ilmat olivat todella mukavat, 20-30 astetta ja aurinkoa riitti. Nappireissu:)

      Poista
  5. Tuolla pitääkin mennä käymään seuraavalla kerralla mikäli Unkariin päin joskus vielä tie vie :)

    VastaaPoista
  6. Hei, googletin asiaa ja pakko tulla tarkentamaan, että ei Corinium kuitenkaan ollut Londoniumin veroinen, vaan vasta Britannian toiseksi suurin kaupunki. Ettei tänne eetteriin jää väärää tietoa ikiajoiksi. Aika kultaa muistot ja suurentaa kaupungit ;-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hih, tää on niin tätä mutta onhan sitä kokoa siinäkin huisisti!

      Poista
  7. Melkoisen vaikuttavat rakennelmat. Pakko tunnustaa että minulla ei ollut hajuakaan mistään Pannoniasta -ennenkuin vasta nyt!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nimenähän tuo Pannonia on tuttu, mutta monikaan ei tiedä mitä se edes tarkoitti. Mä kävin tuolla alueella jo ekalla Unkarin reissullani, vuonna 1989 ja nyt halusin uudestaan.

      Poista
  8. Historia on kyllä ihanaa! Kyllä muinaisilla roomalaisilla on ollut hyviä ideoita, kuten juuri tuo viemäröinti. Kreikassa visiteeratessa käymme koluamassa kaikki mahdolliset rauniot ja aina jaksaa hämmästyttää hyvä suunnittelu ja tekemisen taituruus, johon on ylletty nykyihmisen näkökulmasta alkeellisissa olosuhteissa ja perustason välinein.

    Heinäkuva on hieno. Näyttävät ihan sulkahirssiltä, jota mullakin kasvaa yhden tupsun verran...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Historia on näin itse osallistumista kokien aivan ihanaa. Koulussa en siitä kovasti perustanut vielä...Nykyään rauniot ja romut on kiinnostavimpia.

      Heinäkuva tuli loppukevennykseksi, museon alueella oli isot heinäalueet.

      Poista
  9. Roomalaiset ehtivät joka paikkaan. Jos yllättäen heräisi tuolla luulisi varmasti joutuneensa Roomaan.

    VastaaPoista
  10. Historian havinaa löytyy kaikkialta, moni ei ehkä tule ajatelleeksi, että roomalaisraunioita löytyy muualtakin, kuin Roomasta. Tuollaisten rakennelmien pystyttäminen on aikanaan ollut varsinainen mestarinäyte.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Roomalaiset ovat olleet kaikkialla. Uskomatonta on, kuinka silloisin menetelmin on moiseen pystytty.

      Poista
  11. Teillähän on siellä ihan kissanpäivät! Mukavan näköistä. Roomalaiset ovat todella levittäytyneet aikoinaan vaikka minne.

    VastaaPoista
  12. Rakastan Roomaa. Rakastan myös noita Pannonian raunioita, jotka ovat kyllä varsin ei-raunioita. Hyvässä kunnossa osa. Aivan mahtavia.

    Tuo viimeinen kuva puhuttelee heinien ystävää... aah.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Huoh, mä taidan rakastaa kaikkea tälläistä vanhaa. Ja kaikkea romua, jossa on elämisen meininki :) Ja heiniäkin tietty!

      Poista
  13. Tuollaiset rauniot on tosi vaikuttavia, kun ne tuovat muinaisten ihmisten elämän lähelle ja havainnollisiksi, ne ovat kuin aikamatkoja.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, hyvin konkretisoi ja tuo historian ihmistä lähelle.

      Poista