Tiibetin taiteen keskus

maanantai 25. syyskuuta 2017

Kesäkuussa Loimaalla avautui Tiibetin taiteen keskus, joka tietysti piti päästä näkemään ja  kokemaan, kun Pojan ja Tyttönsä luona siellä suunnalla vieraillaan. Tiibetin taiteen keskus on tiibetiläisen taiteen museo ja kulttuurikeskus. Sen kokoelma on säveltäjä, muusikko, kuvataiteilija ja meditaatio-opettaja Pekka Airaksisen. Hän on kerännyt sitä vuodesta 1974 alkaen. Kokoelma on pääosin hankittu Nepalista, mutta pieniltä osin myös Intiasta. Kokoelma on laadukas sisältäen thangka -maalauksia, patsaita, rituaaliesineitä, soittimia ja koruja.

Taidekeskus sijaitsee Dharmakeskuksessa, jonka Airaksinen on perustanut 1980. Taidekeskusta ylläpitää Perinneyhdistys muinaismieliset ry. Pääsimme kierrokselle museonjohtaja Maarit Vainion kanssa ja saimme hyvän opastuksen. Tässä muutama kuva laajasta kokoelmasta.

Avalokiteshvara – myötätunnon bodhisattva.

Ushnisha vijaya asuu buddhien kruunussa. Uznissa= kruunu, vizaja= voittaja.

Vajrayogini on naisenergiaa edustava raivoisa buddhahamo. Vajrayogini polkee egoa, kun hahmolla on yksi polkeva
jalka (oik.) tai se polkee Rudraa ja Kamadevaa eli vihaa ja intohimoa, kun sillä on kaksi polkevaa jalkaa (vas., huomaa myös pääkallo kaulanauha!). Meidän elinvoima tulee vihasta ja intohimosta. Vajrayogini on kohonnut niiden yläpuolelle ja
viha ja intohimo on muuttunut viisaudeksi.Tässä salissa myös meditoidaan ja joogataan.

Yksityiskohta Thangka-maalauksesta. Thangka-maalaukset kuvittavat buddhalaista perinnettä. Ne on maalattu puuvillakankaalle ja myös maalauksissa käytetään lehtikultaa.


Tiibetiläisissä mandaloissa kuvataan lempeitä hahmoja ja vihaisia tai raivoisia hahmoja, jotka ovat suojelijoita. Lempeät hahmot asuvat sydämessä ja useimmat vihaiset hahmot pään alueella ja ovat enemmän tekemisissä ajattelun ja käsitteiden alueella. Suojelijat puhdistavat mielen ja suojelevat meitä omilta negatiivisilta ja vääriltä ajatusrakennelmilta. Henkisessä maailmassa on kosketus puhtaaseen tietoisuuteen. Hahmot ovat henkisen energian ilmentymiä, ei jumalia. Kun on kosketus henkiseen maailmaan, saa hahmoista inspiraatiota.

Vasemmalla puuveistos; Buddhan syntymä. Buddhan äiti ja pieni Buddha.
Oikealla; Stupa. Buddhalaisessa maailmassa oleva symbolirakennelma, joka symboloi valaistumista ja ihmisen potentiaalia.

Patsaat ovat pääasiallisesti pronssia kultapäällysteellä.

Taustalla Pekka Airaksisen maalaus, joita löytyy tiloista useita.

Tanssiin liittyvä naamio.

Tanssiin liittyvä naamio.

Parantajabuddha.

Näin suloinen on Tiibetin taiteen keskuksen pihapiiri.
Tekstit museon esitteestä ja nettisivuilta, mahdolliset virheet omiani.

Olipas antoisa päiväreissu Tiibetiin. Ei uskoisi, että Suomen maaseudulla voi moiseen kokoelmaan törmätä. Kiitos seurasta nuoripari <3 <3

10 kommenttia:

 1. Mukavaa kun pääsee tutustumaan Tiibetin taiteeseen edullisesti, ei tarvitse Tiibetiin asti lähteä. Upeita patsaita ja maalauksia.
  Ihanaa viikkoa sinulle Pirkko <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Outi samoin sinulle ihanaa viikkoa ❤
   Tämä oli kyllä edullinen ja helppo Tiibetinreissu :)

   Poista
 2. Erittäin mielenkiintoinen! Olisipa mukava päästä joskus tuolla käymään.

  VastaaPoista
 3. Onpa ihania esineitä! Tämä on yksi niitä estetiikan suuntia, jotka vetoaa meikään.

  VastaaPoista
 4. Onpas mielenkiintoisen näköinen museo! Kiitos vinkistä - tällaisia paikkoja ei kyllä ihan heti matkoillaan hoksaa jollei joku ole niistä kertonut!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta! Lehtijuttuja museosta on ollut, mutta eihän ne aina silmiin osu.

   Poista
 5. Kiehtovia taide-esineitä Tiibetistä, tuolla voisi vierailla. Itse kerään buddhan päitä ja patsaita, niitä löytyy pitkälti yli toistakymmentä kotoa. Mukavaa syksyä sinulle :).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Sari. Muutama Buddhajuttu löytyy myös minulta :)

   Poista