Heijastus -Sinussa on koko maailma!

sunnuntai 24. syyskuuta 2017

Osallistuimme tänään huikeaan spektaakkeliin, musiikin ja tuliteatterin yhteisesitykseen Heijastus – Sinussa on koko maailma. Esityksen tarina perustuu Suomen mytologiaan,  kertoen sielusta ja sen heijastuksesta jokaiseen meistä. Tässä ainutkertaisessa Tampere Guitar Festivalin näytöksessä Pinsiön Yltä ja Alta -maataideteoksella (Nancy Holt, USA, 1998) käytettiin mahtavia tuli- ja pyrotehosteita, sekä monikanavaista äänentoistoa, joka vei meidät suorastaan äänimaiseman sisälle. Tämä oli yksi Suomi 100 -juhlavuoden kunniaksi toteutettavista produktioista, tähtinä Tuliryhmä Flamma sekä kitarallaan tarinoita kertova Marzi Nyman.
 Paikka teoksen esitykselle on todella ainutlaatuinen:

Nancy Holt valitsi teokselleen kohteeksi Sasintiellä sijaitsevan soraharjun. "Maisema toi minulle elävästi mieleen kuvat, joita Apollo 11 lähetti maahan avaruudesta.", sanoo Holt. Yltä ja Alta sai insipiraation osittain Holtin kiinnostuksesta muinaisiin arkeologisiin kohteisiin kuten Nazca Lines Perussa ja Uffingtonin Valkoinen Hevonen Englannissa. Yltä ja Alta on tarkoitettu tarkasteltavaksi sekä teoksen päältä että maan kamaralta.

Maan tasolta teosta voidaan tarkastella sorakuopan pohjalta, tunneleista, teoksen päältä ja vieressä kulkevalta polulta ja tarkkailemalla kolmen pyöreän lammen heijastamaa ympäristöä. Teoksen tunnelit on suunnattu pohjois-etelä- ja itä-länsi -suuntaisesti, astronomisen pohjoisen mukaisesti.Tunnelin risteyskohta on vertauskuvallinen maailman keskipiste, kohta jossa neljä pääilmansuuntaa yhtyvät. Tätä risteyskohtaa täydentää kohti taivasta suunnattu tunneli. Avautuvasta pyöreästä aukosta voi nähdä milloin taivaan pilvineen, auringon, tähdet, milloin kuun. Pyöreitä taivasnäkymiä heijastuu myös lammista, jotka tuovat taivaan katsojan jalkojen juureen.

Altaat ovat saaneet inspiraationsa seneca-intiaanien tarustosta, jonka mukaan "lammet ovat maan silmiä". Pehmeästi kaartuvan maavallin lävistävät suorat tunnelit luovat ihmisen rakentaman geometrisen ja luonnon muovaaman orgaanisen muodon vuoropuhelun. Teos antaa aihetta pohtia vastakkaisuuksia: lähellä-kaukana, heijastus-todellisuus, kokonaisuus-yksityiskohta, ilma-maa. Samalla kun  Yltä ja Alta tutkii orientoitumista tilaan sekä taivaan ja maan välistä suhdetta. 

Marzi Nyman ja kitara.Teos juhlistaa myös 15 vuotiasta tuliryhmä Flammaa.


 
 Esityksen jälkeen julkaistiin allaoleva Valotaideteos Valonsäre, joka on nähtävillä 30.9.2017 saakka. Teoksen toteuttivat taiteilijat Jari Antila ja Kaapo Manninen.


Loppuhuipennukseksi pääsimme sisälle teokseen.
22 kommenttia:

 1. Voi mitä kuvia!! Varmasti oli upea kokemus, kiva kun pääsitte tuollaisen esityksen näkemään:) Mukavaa syksyistä viikonloppua sinne♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ainutlaatuinen ja ihmeellinen kokemus. Kiitos ja mukavaa päivänjatkoa.

   Poista
 2. Onpa ollukin mahtava valonäytös!!!

  VastaaPoista
 3. Vastaukset
  1. Hurjan hieno tapa juhlistaa 100 vuotiasta Suomea.

   Poista
 4. Oi. Kuvatkin on jo varsin näyttäviä, joten itse teos varmaan räjäytti pään (silleen hyvällä tavalla) ja tajunnan !

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuvat on ihan lässyjä, kuten aina käy, kokemus todella hieno.

   Poista
 5. Näyttää ja kuvauksen perusteella kuulostaa hienolta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kannatti ajella parikymmentä kilsaa metikköön!

   Poista
 6. Siis wau mikä esitys ja mikä paikka. Tuo on sellainen, jonka muistaa lopun ikäänsä.
  Aurinkoista sunnuntaita!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Varmasti tän muistaa aina. Aurinkoa on saatu, toivottavasti myös sinä.

   Poista
 7. Oi oi miten upeaa. Ja olet vielä onnistunut saamaan onnistuneet kuvat.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuvat kertoo vain pienen aavistuksen siitä, mitä koimme ;)

   Poista
 8. No vitsi mitenkä hienolta näyttää!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Arvaa vaan, oliko livenä paljon vielä hienompi!

   Poista
 9. Aivan mahtava spektaakkeli ja upeat kuvat siitä.

  VastaaPoista