Transylvania. Turda suolakaivos

sunnuntai 5. heinäkuuta 2015

123 metriä syvällä maan alla sijaitsee suolakaivos Salina Turda. Suolakaivoksesta on maininta jo vuonna 1075, mutta 1271 vuodelta on jo dokumentoitukin toimintaa. Kaivoksen eri osat on nimetty Itävalta-Unkarin aikaisten kuninkaallisten mukaan.Ajattelin ensin, että jään odottelemaan kaivoksen sulle, enkä laskeudu lainkaan alas. Niin hurjat oli näkymät, kun muutamien satojen metrien kävelyn jälkeen pääsimme kuilun aukolle. Korkeanpaikankammoiselle (?!) jännä paikka.


Ensimmäinen hissiosuus on 13 kerrosta. Tässä välitasolla on museo, teatteri, erilaisia pelikenttiä ja matkamuistopuoti. Ihme ja kumma, lopulta uskaltauduin myös toisen hissiosuuden suorittamaan. Alhaalla on järvi, jossa voi soudella ja huvipuisto. Alla kuvassa näkyy mikrokokoiset veneet. 

Suolakaivoksessa on mukava 12 asteen lämpötila. Kiva kohde hellepäivänä. Alueella on myös kylpylä uimarantoineen.

8 kommenttia:

 1. Hyvänen aika, mikä ihmemaa maan uumenissa!
  Poden nykyään sekä korkean paikan kammoa että syvyyksien ja sukeltamisen kammoa, tosin jälkimmäisiä muistan aina poteneeni. Hirveä paikka siis ;-) Kaivetaanko sieltä edelleen myös suolaa, vai onko pelkkä turistikohde?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mulla on sekä korkeanpaikan, että ahtaanpaikan kammo, eikä tuo syvyyskään mukavalta tuntunut. Oikeesti olisin juossut pakoon heti sieltä alhaalta ja oli piinaa odottaa hissejä. Ei siellä enää kaiveta, turisti juttu vaan.

   Poista
 2. Hieno paikka varmaan! Heti heräsi mielenkiinto! Minulla ei ole korkean paikan kammoa, mutta ahtaista paikoista en tykkää. Mutta tuo ei näyty kauhean ahtaalta eikä tunkkaiselta, että siellä voisin jopa ajatella käyväni.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä kuvittelin etukäteen että en uskalla, mutta jotenkin sitten sain sinne itseni kuitenkin ylipuhuttua. Olihan se vaikuttava kokemus...

   Poista
 3. Onpa erikoista. Oon käynyt kyllä Krakovassa suolakaivoksessa ja olihan sielläkin, mutta ei kuitenkaan mitää huvipuistoa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oli kyllä melkoinen rakennelma tämä liikuntatiloineen ja soutelujärvineen.

   Poista
 4. Ooh, mulla on enemmän ja enemmän sellanen olo koko ajan, että pitää alkaa tosissaan säästää lomamatkaa varten... Mielenkiintoisia paikkoja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sen verran mielenkiintoinen, että sain itseni sinne katsomaan vaikka noi korkeat paikat ei ole mun juttuni.

   Poista