raivostuttava aitaprojekti, apuva!

maanantai 10. helmikuuta 2014


Meille on osunut ikävä rajanaapuri. Kaikki muut taloyhtiössä ovat kivoja, mutta juuri meidän seinänaapurimme ei. Tavallaan on onnekasta, että hän on ihan kaikkien kanssa riidoissa, koska ei tarvitse itseään kyseenalaistaa ;)

Kerran aiemmin tapahtui tämä, että meille puhumatta hän vain yhtenä päivänä oli leikannut väliaidan alas! Silloin kutsuin paikalle taloyhtiön hallituksen ja yhdessä tehtiin sopimus, minkä korkuinen väliaita on ja että sitä ei keskustelematta saa alas leikata. 

Viis siitä, taas se tapahtui. Meinasin räjähtää, kun näin puutarhan tilan. Hyvästit yksityisyydelle. Tuijat ja tiiliskivet ovat meidän, takana näkyvä aita naapurin.  Rauta-aita on meidän, samoin sen takana olevat pensaat, ennen niitä aitataimia.
Vaaleat kukkaruukut naapurin.


Ehkäpä laitan tuohon väliin nyt pajuaidan, sellaisen tiiviin ja valmiin elementin. Ja sen eteen tuijat kasvamaan, meidän omalle puolelle, jotta jatkossa ei tälläisestä tarvitse enää kärsiä. Vai onko teillä, armaat lukijani, antaa parempaa vinkkiä?

 Haluan olla puutarhassani niin, että naapuri ei meille näe, enkä myöskään halua hänen puutarhaansa nähdä. Ja meidän kissat eivät saa missään nimessä naapurin puolelle eksyä!

34 kommenttia:

 1. Auts, nämä jutut on ikäviä ja tunteita nostattavia. En osaa antaa neuvoa aitaongelmaan, mutta luulisi olevan sanomattakin selvää, ettei yhteistä raja-aitaa voi leikata alas ilman yhteistä päätöstä.

  VastaaPoista
 2. Joopa! Mulhan oli vähän sama tilanne, mut ei kuitenkaan. Mähän kaadoin meidän puolelta ne lahot ja konkelossa olevat puut ja naapuri meni raiteiltaan, kun olin pilannut HÄNEN maisemansa. :D

  Laita tosiaan semmonen pajuaita, niin tulee nopeasti näkösuoja koko vuodeksi. Toinen vaihtoehto on puu- tai metalliritilästä aidanne ja siihen kukkivia köynnöksiä, mut ei oo paljon näkösuojaa talvella. Koeta kestää!

  Teil on liian mielenkiintosta ja naapurit ei oo nähneet riittävän tarkkaan teille. Sori.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Yrittää kyllä katsella, mutta ei paljasteta sille mitään ;) Tuo teidän naapurin juttu oli kans aikas uskomaton!

   Poista
 3. Ikävää. Nämä on niin nähty nämä jutut. Naapurisopu ja lähimmäisenrakkaus on joskus koetuksella. Pajuaita pystyyn vaan, ei tuossa muu auta. (Paitsi maisemanvaihdos ja siihen tuskin ryhdytte.) Jospas jostain löytyisi oikein hieno ja oikein speciaali pajuaita?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Maisemanvaihdoista ei suostuta tekeen. Mutta toivotaan, että naapuri tekis, huoh. Onneksi kivoja pajuaitoja löytyy.

   Poista
 4. Raja-aidat on aina tunteita nostattava asia. Jaksamista omavaltaisen naapurin kanssa!

  VastaaPoista
 5. Huoh tsemppiä todellakin tarvitaan tuollaisten ihmisten kanssa:( Myös tieriidat ovat monesti raastavia, meillä on niistä kokemusta:( Pajuaita vain ja omalle puolelle, niin ei pitäisi olla mitään sanomista!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen kuullut tiejutuista oikein kauhukertomuksia. Tämä onneksi sentään sellaiseen verrattuna pienellä korjattu. Mutta potuttaa silti!

   Poista
 6. Voi sentään, tuollanen on rasittavaa :( Jaksuja. Olemme monta kertaa muistaneet olla onnellisia siitä, että ei ole tuollasia rajanaapureita.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siitä saa olla onnekas. Eka kerta mun elämässä, mutta en anna sen puutarhaelämääni pilata. Murr!

   Poista
 7. No voihan hitsiläinen - mutta samalla uusi mahdollisuus uusia aluetta ;) Laittaisin siihen jotain mikä on talvellakin viheriöivää =) Ehkäpä jonkin pienen vartetun havun ja siihen kaveriksi muita vaihtelevia havuja - runsasta ja polveilevaa =)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Alue on aikas kapea, joten suuria polveiluja ei mahdu. Muttaa luulempa, että ehdottamaasi havumixiin päädyn, aluksi kera sen pajuaidan.

   Poista
 8. Ikäviä on tuollaset riidat naapurin kaa. Eihän siinä auta muu, kuin laittaa omalle puolelle, sellanen aita ettei nää toiselle puolelle.
  Viime kesänä vierailin kärhöpihalla, niin siinä oli naapuri kieltänyt kärhöjen istuttamisen raja -aidan viereen, kärhöt kun rönsyilivät heidänkin puolelle :)) olis luullut ettei niistä ole mitään haittaa, päinvastoin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mulla on väliaidalla, siis talon lähellä olevalla lauta-aidalla, myös kärhöjä ja koitan kyllä niitä aina kiskoa omalle puollelle ettei tuu valitusta.

   Poista
 9. Paska nakki kun saa tuommoisen naapurin, yhtä paha kuin se välinpitämätön, joka antaa kaiken levitä....
  Rakentele vaan pajuaita ja visusti omalle puolelle, istutat sitten just sitä mitä tykkäät niin ei tarvi tuommoisista välittää. Ja laitat sitten hallitukselle tietoa tästä tapahtuneesta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, ei ole sellainenkaan helppo naapuri. Tämä kyllä hoitaa puutarhaansa, mutta enpä halua sitä silti edes vilaista ;)
   Totta, tieto täytyy välittää, ompahan sitten jotakin "asetta" jos tulee mun aidasta valitusta....

   Poista
 10. Voi ei! Miten olisi hyvin korkea tiilimuuri? Hah, tiedän, että mieheni rakentaisi sellaisen välittömästi kiukuspäissään, ja itse olisin auttamassa. Sillä on hyvä syy, miksei meillä ole rajanaapureita... Paitsi yksi, mutta kyseessä ei ole yksityinen ihminen, ja ovat meistä tykänneet, kun ollaan rauhallisempia kuin edelliset asukkaat, ja ovat sanoneet, että saadaan tehdä mitä tykätään. Haaveilen kuusiaidasta, mutta veisi niin monta vuotta saada sellainen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tiilimuuri olis ihan paras! Kuusiaita on hurjan kaunis, mutta kasvaminen vie pitkään. Mä haluan heti näkösuojan, kasvakoon sitten rauhassa jotakin lisuketta...

   Poista
 11. Se porsas! Tiiliaita ja sassiin! Sellainen johon tulee tikkataulu! Onko toi ylemmän kuvan aukko se tihutyö ja noi maata myöten niistetyt rangat sitä entistä pensasta?

  Tohon alakuvan kohtaan voisi sopia semmoinen iso korkea lautaseinä, jossa pienen pieniä neliön tai ympyrän muotoisia reikiä, joista se voisi koettaa tirkistellä... seinä, johon laitatte peilejä kiinni voisi olla myös ihana tuossa.. tai rakoja, josta tikkuja sinne välipuolelle eri mittaisina ihan vaan koristeeksi...tulkoon sitten lähettyville...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aukko on osa sitä hakkuuaukiota, nuo tuojat on mun ja mun puolella. Tää sama naapuri oli muuten se, joka viimeiseen asti vastusti meidän kasvihuonetta! Ihania vinkkejä, kiitos!

   Poista
 12. Tiilimuuri mullakin tuli mieleen, tai sitten oikein huonosti (lue naapurin puolelle läpi) naulattu tai ruuvattu korkeahko lauta-aita. Katoppa siitä läpi, kurja naapuri!

  VastaaPoista
 13. Onpa ikävä ihminen teillä naapurina. Törkimys suorastaan!
  Oletkin saanut jo tosi hyviä aitaehdotuksia. Minustakin olisi mainio idea tuo korkea lauta-aita, jossa olisi käsittelemäntöntä puuta siellä naapurin puolella ja laudat ruuvattu eripituisilla liian pitkillä ruuveilla, niin, että ne terävät päät törröttäisivät siellä naapurin puolella.
  Ehkä käytännössä kannattaisi toteuttaa se pajuaita kuitenkin. Lauta-aitojen varalle saattaa olla jonkinlaisia säädöksiä olemassa kuitenkin..... Pajuaitaa ei varmaan edes katsota kovin kiinteäksi rakenteeksi, joten siihen ei naapurilla olisi perusteltua sanomista!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä aattelin samoin, että pajuaita olis vain koriste josta ei voisi valittaa. Ja kyllä, se on törkimys!

   Poista
 14. Laita vaan tiivis pajuaita ja ehkäpä joku köynnös sitä vasten. Kyllähän täällä kaupungissa tarvitsee omaa rauhaa!

  VastaaPoista
 15. Napurinne ei ilmeisesti halua yksityisyyttä? En osaa antaa aidannevinkkejä, mutta pajuaita tai vastaava olisi selkeä viesti, että haluamme näkösuojaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hmm, häanen pihansa on ihan pikkuriikkinen joten ilmeisesti ei. En ole katsonut, leikkasiko myös toisen naapurinsa puolen... Selkeän viestin aion antaa.

   Poista
 16. No voi sun, joka paikkaan noita ikäviä ihmisiä tuppaa riittämään. Tuija-aita olisi kaunis ja talvellakin peittävä, mutta ihan heti se ei isoksi kasva, ellei sitten osta jo valmiiksi isoja taimia. Kaikenlaiset lauta- ja tiiliviritykset vaativat luvan ja niistä vasta naapuristossa riidan saisi aikaan. Ehkä se pajuaita olisi helpoin ja nopein ratkaisu, sehän voisi olla väliaikainen, kunnes mahdolliset tuijat olisivat kasvaneet. Ehdottomasti kuitenkin joku aita, ettei tarvitsisi katsella ikävää naapuria.

  VastaaPoista
 17. Voi, näitähän riittää. Tiedän muutamia tapauksia joilla on aina tapana aika ajoin leikata pensaat tyystin alas. Jopa moottorisahalla olen nähnyt tätä hommaa huristettavan. Ja muuten on aina joku joka "ei kuulu porukkaan."
  Meillä tässä lumisena talvena taloyhtiö alkoi nuukailla ja yritti kasata isot aurauslumet meidän pensasaidan ja Siperian pihdan päälle, tai oikeastaan niin, että eräs asukas olisi halunnut säästää taloyhtiön aurauskuluissa. Hän ihan tosissaan oli sitä mieltä, että lumet sopisi kipata juuri meidän päätyhuoneiston pihan kulmaukseen.!!??
  Elävä pajuaita voisi olla aika kiva ja se suojaa kivasti kesäaikana. Minä voisin istuttaa vielä lisää noita marjakuusia, ne kestää hyvin muotoleikkausta ja kasvaa aika nopeasti.
  Tuonne rauta-aidan ulkopuolelle voisi ajatella vaikkapa ruusupapua, se kasvaa korkeaksi ja on kaunis peittävä kesäköynnös.
  Tsemppiä sinne.......

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En edes katsonut, mitenkä nuo on klipsitty, mutta parin sentin tapilla on kaikki.
   Voi ei, mikä lumijuttu! Sulavan lumen mukanahan tulee vielä kaikenmoista myrkkyäkin ja tietysti lumi katkoo puut ja pensaat. Ei kiva!

   Mulla on elävää pajuaitaa pari pätkää, tuohon ehkäpä laitan rullasta valmista pajuaitamattoo, vai mitä onkaan nimensä. Siihen varmaan saisi myös jonkun köynnöksen, hmm ;)

   Poista