uusi vuosi ja uudet haasteet: Vegaanihaaste

keskiviikko 3. tammikuuta 2018Olin nuorempana pitkään kasvissyöjä, mutta sitten sairastelujen myötä palasin sekasyöjäksi, tosin ilman punaista lihaa. Viime keväänä pudotin pois myös broilerin, jota siihen asti olin syönyt. 

Kasvispainotteinen ruokavalio, syön edelleen munaa ja kalaa, on ravitsemusvalmentajan kanssa mulle muokattu nyt niin, että fibromyalgian kivut pysyvät hyvin kurissa. Välttelen maitotuotteita, koisokasveja kuten peruna-munakoiso-tomaatti, sekä vaaleita jauhoja, vatsaongelmien vuoksi myöskään ruis ei mulle sovi. Kotona leipäni on 100% kauraa, onneksi nykyisin on tullut aivan mahtavia vaihtoehtoja! Muutamassa viikossa sain oirepisteeni vähenemään puoleen. Kivut pysyvät hyvin kurissa, vaikka söisin kylässä vehnäleipää tai pullan viikoittain. Mutta näin joulun ja kahden matkan jälkeen huomaan ruokavaliooni tupsahtaneen lähes päivittäiset herkut ja vehnäleivät. Kroppakin huutaa jo apua!

Päätin siksi osallistua tammikuun kestävään Vegaanihaasteeseen, jossa saa olla just niin paljon vegaani kuin haluaa. Jokainen askel pois eläinperäisistä tuotteista on askel parempaan päin. Haasteelle on tietysti oma, harvinaisen positiivinen ja tsemppaava, keskusteluryhmä Facebookissa, päivittäin saan uutiskirjeen ja halutessaan itselleen saa jopa oman tuutorin.

 Tässä kaupan valmiita leivänpäällystuotteita, uutiskirjeessä kattava valikoima reseptejä.


Tämän päivän uutiskirjeessä oli tietoa mm leivänpäällysteitä, listat ravintoloista, jotka ovat haastessa mukana sekä linkkaus Linssinöörin blogiin, josta löytyy ihania reseptejä. Printtasin innoissani kaikki postauksen ohjeet jo itselleni. 

Aion noudattaa haastetta soveltuvin osin, kun jotakin tuotetta pitää ostaa niin valitsen jatkossa ei-eläinperäisen.  Ja sitten palaan omalle ruokavaliolleni näiden uusien vegehasteen mukanaan tuomien ajatusten kera. Kalan ja kananmunan syöntiä aion ainakin toistaiseksi jatkaa. Lihatuotteita ei tee enää lainkaan mieli, niiden näkeminen lähes ällöttää. Kasvisruokavalioon siirtyessäni myös eettiset seikat ovat päätöstäni tukeneet, vaikka alunperin näkökulmani olikin terveys.

Vegaanihaasteeseen ehtii vielä hyvin mukaan, https://vegaanihaaste.fi

20 kommenttia:

 1. Mahtava juttu, että kipuihin auttaa ruokavalio! Eihän se mikään ihme, ole, mutta superhieno juttu silti ♥ Tsemppiä uuden ruokavalion opetteluun ja jatkamiseen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Saila! Yllätti mut näin hyvä vaikutus.

   Poista
 2. Kuulostaa hyvältä haasteelta ja vielä parempi, jos se auttaa kroppaa voimaan paremmin. Olen pitkään harkinnut punaisesta lihasta luopumista. Liha sinänsä ei minua ällötä, mutta eettiset näkökulmat puoltavat vahvasti vähintäänkin vähentämistä. Olen kalaruokien ystävä, joten siinä mielessä vähentäminen ja jollain aikavälillä kokonaan lopettaminen ei tuota ongelmia. Joulun aikaan tuli mässättyä hirvittävän paljon kaikkea makeaa ja suklaita, joita vieraat kantoivat rasia toisensa jälkeen. Päätin laittaa jokaiselle suklaattomalle päivälle ruksin. Käytännössä jo viikko ilman suklaata ja muita herkkuja, mutta virallisesti kolmas päivä saa pian ruksinsa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi mm koskaan kykenisi tuohon, tarvitsen päivittäin tummasuklaapalani. Suosittelen haastetta, on niin hyvät reseptit ja vinkit.

   Poista
 3. Mä oon tässä nyt ihan lähiaikoina pudottanut kaiken eläinperäisen ruokavaliostani, ihan vaan kokeillakseni onnistuuko vegaanisen ruokavalion noudattaminen tällaiselta juustorohmulta. Lakto-ovo-vege olen ollut jostain 90-luvun loppupuolelta asti, ja se on ollut helppoa, koska juusto kuuluu tuohon ruokavalioon. Täältä Ruotsista saa yhtä aivan ihanaa vegaanijuustokesarjaa (FRI, tietääkseni ei Suomessa), mutta sitä ei tietenkään saa täältä meidän kylältä, vaan on lähdettävä jonnekin isoon kylään ostoksille, jos haluaa herkutella. Violifen juustokkeista, joita sinullakin tuossa kuvassa on, en pidä, ehkä se pizzajuustoke uunissa jonkin päälle melkein sulaneena menee, mutta muuten on melkö yöh kaikki tähän asti maistamani olleet. Muistaakseni Suomessa on kaupoissa myös Sheesen juustokkeita, niistä voin suositella ainakin gouda- ja cheddar-styleä, haisevat vahvasti hiivalle, mutta kun siitä pääsee yli, on maku miellyttävä. Jos kahvimaidoketta kaipaat, niin sitten Oatlyn iKaffe ja jos leivälle tuorejuustoa, niin saman firman på mackan. Varmaan siellä facen haasteporukassa näistä puhutaankin, mutta kun kerrankin pääsi johki vähän omaa mielipidettään kertomaan, niin pakkohan se oli. :D
  Tsemppiä haasteeseen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos ihana mielipiteistä 😘 Oatlyn iKaffea on paljon kehuttu, joten se lähtee testiin kuten myös tuo levite.

   Poista
  2. Tältä sekikseltä lähtee kanssa ääni Oatlyn iKaffelle. Mulla on kaapissa aina joko sitä tai Alpron soya lightia. Kun on asunut tuon vegaanilapsosensa kanssa aikoinaan niin huomaan kuinka itsellekin jäi jokunen vegaanijuttu arkikäyttöön. Nyt meinaan parmesanin sijaan hankkia ravintohiivaa, koska Italiasta tulleet uutiset lehmien oloista.

   Maukasta haastetta :)

   Poista
 4. Tuo edellinen kirjoittaja (😀) lähetti minullekin linkin, mutta ainakaan vielä ei meikäläiseltä onnistu. Lihaa en paljon syö, mutta kalasta ja maitotuotteista luopuminen ottaisi koville. Kasvisten määrää lupaan kuitenkin lisätä ja ryhtyä pitämään ainakin yhden kasvispäivän viikossa. (No nyt se on kirjoitettu tänne julkisesti, pakko toteuttaa!)
  Tsemppiä haasteeseen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä sua, yhdestä päivästä se lähtee eteenpäin!

   Poista
 5. Olen koulussa töissä ja syön sitä ruokaa n. 2-3/krt viikossa. Kouluruoka on eineksiä (halvimpia mahdollisia, yäk) 1/3. Muina päivinä eväitä, joko viikonlopun jämiä tai sitten evästä lähikaupasta työmatkalla hakien. Kotona syön sekaruokaa ja alusta lähtien itse valmistettua. Ei ole virallisesti todettu laktoosi-intoleranssia, olen vain itse todennut, että jos tavallisia maitotuotteita tulee nautittua vuorokaudessa enempi kun 2 dl, tulee vatsaväänteitä. Olen juustojen suurkuluttaja, että ei se ole niin vaarallista, että maito jää vähemmälle. Onneksi en ole ainakaan vielä minkään muun sairauden tms. vuoksi joutunut rajoittamaan ruokavaliota. Yksi tyttäristäni on kasvissyöjä, jo 9. vuosi menossa! Sen vuoksi olen päässyt näitä tuotteita maistelemaan. Ihan hirveitä...hän kyllä valmistaa hummukset jne. itse. Härkikset ja nyhtökaurat...ei pysty syömään!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi että, mun mielestä härkis ja nyhtökaura on tosi hyviä, myös sekaani Husbend niistä tykkää. Itse valmistaen saa kyllä parhaat hummukset.

   Poista
 6. Oi, että! Pitäisiköhän houkutella tytär ja osallistua hänen kanssaan tähän.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kannattaa kylä tutustua haasteeseen, on niin hyvät avut. Ja mikään ei pakota totaaliin, voi itse päättää tavoitteen.

   Poista
 7. Kuulostaa sulle sopivalta haasteelta. Sinullahan on jo vankkapohja tällaiselle.
  Mukavaa loppuviikkoa Pirkko!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Haaste on kiva, tuo niin paljon uutta tietoa. Hyvää viikonloppua ja Kiitos!

   Poista
 8. Vegehaaste kuulostaa mielenkiintoiselta, mutta musta tuskin siihen olisi..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. ...no en mäkään kokonsa ole, mutta pienin harppauksin eteenpäin.

   Poista
 9. Minun pitäisi ensisijaisesti yrittää vähentää leivänsyöntiä. Tai ainakin ensiavuksi siirtyä nimenomaan kauraan, se kun on vatsalle paljon hellempää. Kasvissyöjä olen ollut 13 vuotta, mutten vegaani. Nykyään on kyllä ihanan paljon vaihtoehtoja! Ja kaupoissa vegehyllyt erikseen!

  Mutta tuohon aiemmin mainitsemaasi Helmet-lukuhaasteeseen voisi vaikka ryhtyäkin tänä vuonna.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vegehaasteessa on muuten huippuja reseptejä, siinä jo yksi hyvä syy liittyä mukaan. Kauraleipä on kyllä parasta, matkojen jälkeen huomasin olossani selvän eron.

   Kiva, jos lähdet mukaan lukuhaasteeseen ❤

   Poista