uusi vuosi ja uudet haasteet; Helmet lukuhaaste 2018

tiistai 2. tammikuuta 2018

  Kahden edellisvuoden tapaan, olen taas mukana Helmet -lukuhaasteessa. Parasta tässä on hyvät vinkit, joita saa toisilta lukijoilta ja se, että tulee luettua monipuolisemmin. Tykkään myös rennosta otteesta, säännöt saa päättää ihan itse.
Viimevuoden haasteeni valmistui jo ennen juhannusta, nyt olen päättänyt lähteä mukaan paljon rauhallisemmin. Ja koska olen edelleen virkkausmaniassa/neuloosissa, ei aikaa niin paljon lukemiselle edes ole. Olen myös varovaisempi varaamaan kirjoja kirjastosta, koska jostain kumman syystä niiden varausten on tapana kasaantua niin, että pariinkin kertaan oli yöpöydälläni jonossa toistakymentä kirjaa ja tottakai niitä paksuimpia! 
Koska nyt olen maltillinen, on alustavassa suunnitelmassa vain muutama hassu kirja. Jatkossa päivitän omaa lukulistaani tuonne ylös, KIRJAT-sivulle. Kysymysmerkillä varustetut kirjat ovat suunnitelmia, vielä lukemattomia. Luetut kirjat kuvaan Instaan, joten kannattaa sitäkin seurata!  Ja nyt juuri samassa muistin, että viimevuoden haasteen ulkopuoliset kirjat tuolta yläsivulta vielä uupuu....

 
 Tässä vuoden 2018 lukuhaaste, katso ohjeistusta lisää tuolta alempaa postausta.

1. Kirjassa muutetaan
2. Kotimainen runokirja
3. Kirja aloittaa sarjan Sue Grafton: A niinkuin alibi?
4. Kirjan nimessä on jokin paikka
5. Kirja sijoittuu vuosikymmenelle, jolla synnyit
6. Kirja on julkaistu useammassa kuin yhdessä formaatissa
7. Kirja tapahtumat sijoittuvat fiktiiviseen maahan tai maailmaan
8. Balttilaisen kirjailijan kirjoittama kirja
9. Kirjan kansi on yksivärinen
10. Ystävän tai perheenjäsenen sinulle valitsema kirja
11. Kirjassa käy hyvin
12. Sarjakuvaromaani Krazy Kat?
13. Kirjassa on vain yksi tai kaksi hahmoa
14. Kirjan tapahtumat sijoittuvat kahteen tai useampaan maahan
15. Palkitun kääntäjän kääntämä kirja
16. Kirjassa luetaan kirjaa
17. Kirja käsittelee yhteiskunnallista epäkohtaa
18. Kirja kertoo elokuvan tekemisestä Jari Olavi Rantala: Tuntematon sotilas -elokuvakirja?
19. Kirja käsittelee vanhemmuutta
20. Taiteilijaelämäkerta
21. Kirja ei ole omalla mukavuusalueellasi
22. Kirjassa on viittauksia populaarikulttuuriin
23. Kirjassa on mukana meri
24. Surullinen kirja
25. Novellikokoelma
26. Kirja kertoo paikasta, jossa et ole käynyt Pirkko Soininen: Ellen?
27. Kirjassa on sateenkaariperhe tai samaa sukupuolta oleva pariskunta
28. Sanat kirjan nimessä ovat aakkosjärjestyksessä
29. Kirjassa on lohikäärme
30. Kirja liittyy ensimmäisen maailmansodan aikaan
31. Kirjaan tarttuminen hieman pelottaa
32. Kirjassa käydään koulua tai opiskellaan
33. Selviytymistarina
34. Kirjassa syntyy tai luodaan jotain uutta
35. Entisen itäblokin maasta kertova kirja Lene Kaaberbøl, Agnete  Friis: Hiljainen huomaamaton murha
36. Runo on kirjassa tärkeässä roolissa
37. Kirjailijalla on sama nimi kuin perheenjäsenelläsi
38. Kirjan kannessa on kulkuneuvo
39. Kirja on maahanmuuttajan kirjoittama
40. Kirjassa on lemmikkieläin
41. Valitse kirja sattumanvaraisesti
42. Kirjan nimessä on adjektiivi
43. Suomalainen kirja, joka on käännetty jollekin toiselle kielelle
44. Kirja liittyy johonkin peliin
45. Palkittu tietokirja
46. Kirjan nimessä on vain yksi sana Juha Hurme: Niemi?
47. Kirja kerrotaan lapsen näkökulmasta
48. Haluaisit olla kirjan päähenkilö
49. Vuonna 2018 julkaistu kirja
50. Kirjaston henkilökunnan suosittelema kirja  György Dragomán: Valkoinen kuningas?

Helmet-lukuhaaste 2018
Helmet-lukuhaaste innostaa lukemaan uutta jo neljännen kerran.
Vuoden 2018 Helmet-lukuhaaste on jo neljäs laatuaan. Lukuhaaste on leikkimielinen, koko vuoden kestävä lukuprojekti, jossa saat 50 erilaista tapaa valita uutta luettavaa. Tervetuloa mukaan tutkimusmatkalle kirjallisuuteen!
Lukuhaasteen haastekohdat on valittu jälleen osallistujien ehdotusten pohjalta, ja sen on koostanut ryhmä kirjallisuutta rakastavia kirjastoammattilaisia. Listalla näkyvät jotkin vuonna 2018 ajankohtaiset aiheet, mutta tavoite on ollut laatia monipuolinen ja innostava lista. Toivomme, että joukosta löytyy sopivasti uusia, hauskoja ja haastavia haastekohtia niin vanhoille kuin uusillekin osallistujille.
Mikäli 50 kohdan haastelista tuntuu omaan makuun liian suurelta projektilta, sille on tänä vuonna myös vaihtoehto. Aiemmin Lasten Helmet-lukuhaaste -nimellä kulkenut lapsille suunnattu versio haasteesta uudistuu ja on tästä eteenpäin nimeltään Pieni Helmet-lukuhaaste. Haastelista Pieneen lukuhaasteeseen laaditaan edelleen erityisesti lapsille sopivista haastekohdista, mutta myös siihen saavat tarttua sekä pienet että isot lukijat.
Vuonna 2018 haasteperheeseen liittyy mukaan myös Helmet-musahaaste. Siinä tehtävänä on kuunnella vuoden aikana 50 itselle entuudestaan tuntematonta kappaletta tai kokonaisuutta. 
Lukuhaasteen tavoitteena on antaa sopivassa suhteessa uusia näkökulmia, innostaa ja yllättää lukija. Se on avoin kutsu kirjallisuuteen ihan kaikille – tartu sinäkin siis lukuhaasteeseen!
Viisi avainta onnistuneeseen lukuhaasteeseen:
1. Kuka tahansa saa osallistua 
Vaikka haasteen nimi onkin Helmet-lukuhaaste Helmet-kirjastojen mukaan, kuka tahansa lukija voi ottaa siihen osaa ja on tervetullut mukaan keskusteluun.
2. Lukuhaaste on stressitön haaste 
Kun tartut lukuhaasteeseen, muista, että sen tarkoitus on lisätä lukemisen iloa, ei lukustressiä. Lue siis niin monta kirjaa kuin jaksat, valitse vain ohuita kirjoja tai hylkää vaikka koko haaste, jos se on hyväksi omalla lukemisellesi. Lukuhaastetta ei myöskään tarvitse suorittaa listan mukaisessa järjestyksessä vaan lukuinnostus saa johdatella lukujärjestystä.
3. Jokainen osallistuu omalla tyylillään 
Haluatko ruksia listalta monta kohtaa samalla kirjalla? Haluatko ohittaa jonkin kohdan, koska se ei lainkaan inspiroi? Yritätkö kuitata mahdollisimman monet kohdat elämäkerroilla? Kaikki tämä on sallittua! Helmet-lukuhaaste antaa inspiraatiota, mutta sinä saat itse päättää, millä säännöillä siihen osallistut.
4. Jaettu lukuilo on moninkertainen 
Lukuhaasteeseen on hauskaa osallistua yhdessä muiden kanssa. Innosta ystäväsi mukaan tai liity mukaan lukuhaasteen Facebook-ryhmään, niin pääset keskustelemaan ihanimmista, kamalimmista ja yllättävimmistä lukuelämyksistä vuoden varrella. 
5. Apua on aina saatavilla 
Etkö tiedä, mistä löytyisi sopiva kirja johonkin haastekohtaan? Ei hätää, apu on lähellä! Suuntaa lähikirjastoosi tai lukuhaasteen Facebook-ryhmään, ja kirjaston henkilökunta sekä muut lukijat auttavat sinut eteenpään. Lisäksi valmiita vinkkejä voi etsiä verkosta esimerkiksi Helmet-verkkokirjaston Vinkit-sivulta tai kaunokirjallisuuspalvelu Kirjasammosta. Kirjasampo on laatinut myös erilliset ohjeet, miten hakea kirjoja kuhunkin haastekohtaan. Kinkkisten kysymysten kanssa voi kääntyä myös Kysy kirjastonhoitajalta -palvelun puoleen.
Iloista lukuvuotta 2018!

12 kommenttia:

 1. Tsemppiä haasteeseen ja kivaa vuoden alkua Pirkko <3

  VastaaPoista
 2. Joko taas uusi haaste alkaa?! :))) Mä aina innostun tätä luetteloa läpi käydessäni, mutta ei musta olisi lukemaan näin montaa kirjaa. Voisin kyllä ehdottaa jotain opusta numeroksi 40. ;) Ja oiskos heppakirja sopiva kohtaan 21? :) Itse haluaisin lukea kirjan, jossa käy hyvin tai luodaan jotain uutta. Surullisia taas olen lukenut ihan liikaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuules kun näitä hastekohtia voi yhdellä kirjalla napsia kuinka monta vaan, jos päättää ettei jokaiseen kohtaan eri kirjaa lue. Joten siitä vaan, heppakirja käteen ja menoksi! Säännöt päätät ite.

   Poista
 3. HelMet-lukuhaasteeseen täytyy osallistua vuonna 2018 myös. Tosin minulla jää joka vuosi muutamaa kirjaa vajaaksi, niin myös 2017. Lukumäärällisesti luen kyllä paljon enemmänkin, mutta jotenkin en haastekohtiin sopivia kirjoja... Ehkä tänä vuonna. :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eihän se mitään haittaa, kivat vinkit on pääasia!

   Poista
 4. Sain viime vuonna luettua 30 kirjaa, tiesin jo alussa etten 50 millään kykene;)
  Ja taas mukana...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Saahan niitä haastekohtia napsia vaikka kuinka monta yhdellä kirjalla. Mä sain jo tosi aikasin kaikki, nyt rento ote. Kiva, kun oot mukana.

   Poista
 5. Aion osallistua ekaa kertaa tähän haasteeseen, kiva nähdä miten käy. Ja rento ote onkin tärkeää, ja jos tutustuisi uusiin ja minulle tuntemattomimpiin kirjailijoihin. Nauratti kun jossain facebook-ryhmässä tuntuu olevan jo kilpailua, että monta kirjaa jo luettu! :)
  Minä en ajatellut nuin tosissani kuitenkaan.
  Hyvää ja mielenkiintoista kirjavuotta sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo kilpailemaan ei kannata lähteä, kun omaksi iloksi sitä luetaan. Kiva, kun oot mukana haasteessa, oikein hyvää kirjavuotta sulle ja Kiitos!

   Poista