huikea Kadriorg-puisto

sunnuntai 20. elokuuta 2017

Tallinnan retkemme huipentui Kadriorg-puistoon, jota kävelimme ristiin ja rastiin.
Kadriorg-puisto on Viron näyttävin palatsi- ja kaupunkipuisto, joka kattaa noin 70 hehtaarin alueen. Puistoa ruvettiin rakentamaan vuonna 1718 Pietari Suuren määräyksestä. Kadriorgissa näkee tyypillisiä esimerkkejä 1700-, 1800- ja 1900-luvun puistosuunnittelusta.
Puiston suosituimpia kävelypaikkoja ovat Joutsenlammen (Luigetiik) ympäristö, joka on täynnä kukkapenkkejä, ja sieltä palatsille vievä promenadi. Meidän suosikkimme on rauhallinen japanilainen puutarha, josta kuvia tämä megapostauksen lopuksi. Kadriorg-puistossa sijaitsevat useat museot, kuten Viron suurin kuvataiteen museo Kumu, Kadriorg-taidemuseo (Kadrioru kunstimuuseum) ja Johannes Mikkelin taidemuseo (Mikkeli muuseum). Puistossa seisovat sellaisten kulttuurihahmojen muistopatsaat, kuten kuvanveistäjä Amandus Adamson, kirjailija Friedrich Reinhold Kreutzwald ja kuvataiteilija Jaan Koort.

 Kadriorgin palatsi on hyvin säilynyt 1700-luvun keisarillinen kesäasunto. Italialaisten esikuvien mukaisesti pengerterassille rakennetun barokkipalatsin etujulkisivu on kolmikerroksinen ja takajulkisivu kaksikerroksinen. Palatsissa on nykyisin taidemuseo.
 

 
 Japanilainen puutarha perustuu elämän kiertokulun filosofiaan sekä luonnon elävyyteen.
Kävely, mietiskely ja luontoon syventyminen ovat toimia, jotka kuvaavat todellista japanilaista puutarhaa. Kadriorgin puiston japanilainen puutarha avattiin 31.7.2011. Puutarhan suunnittelija Masao Sone on kotoisin Kiotosta, opiskellut puutarhamaisemointia Tokiossa ja oppinut myös omalta puutarhuri-isältään.

Kadriorgin koillislammen alue on upea inspiraation lähde, joka on peittynyt klinttirinteisiin, lohkareisiin, suuriin puihin, lampeen ja vesiputoukseen. Puutarha on kuin elävä organismi, joka kehittyy ja muuttuu ajassa, joten sinne on aina syytä tulla uudelleen!
 
 
 
 Kadriorgissa sijaitsee myös Viron presidentinpalatsi, joka toimii virka-asuntona. Taisi olla presidentti kotona, kun oli pari sotilasta ovella.
 


Kadriorgissa saa hyvin kulumaan koko päivän, alueella on ravintoloita ja runsaasti piknik-paikkoja.
 

6 kommenttia:

 1. Voi, miten ihana postaus Kadriorgista. Kävin siellä kaksi vuotta sitten alkukeäsästä. Silloin ei vielä ollut noin runsasta. Enkä myöskään ehtinyt japanilaiseen osioon, sillä meidät yllätti aivan järkyttävä kaatosade, joka jatkuikin sitten loppupäivän. Ehdottomasti kannattaa käydä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi harmi, sun täytyy mennä toisella kertaa. Tää puutarha kestää kyllä useamman katsomisen.

   Poista
 2. Huikean kaunista, upeita rakennuksia ja vielä upeampia kukkia. Minä kun en kukista tiedä mitään, mutta kovasti ihailen noita pallonmuotoisia kukkia!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pallot eli laukat on myös mun lemppareitani. Kauneutta näet ja siinä on tarpeeksi tietämystä.

   Poista
 3. Onpas kaunista ja hyvinhoidettua! Täytyy joskus käydä!

  VastaaPoista