Merja Haapala: Olipa kerran

lauantai 17. kesäkuuta 2017 Tampereen Taidemuseossa avautui juuri kuvanveistäjä, muotoilija, keraamikko Merja Haapalan näyttely. Pääsin mukaan jo avajaisiin ihastelemaan monipuolisen nykytaiteilijan teoksia.

Merja Haapalan retrospektiivisessä näyttelyssä esitellään veistoksia ja piensarjoja tai uniikkeina valmistettuja käyttöesineitä 30 vuoden ajalta. Kaikki teokset ovat korkeapolttoista, lasitettua posliinia tai kivitavaraa.

 

 Merja Haapala työskentelee kahden taidemuodon, keraamisen muotoilun ja vapaan veistotaiteen välimaastossa. Se, mikä yhdistää näitä kahta osa-aluetta, on käsityö ja materiaaliosaaminen. Haapalan keraamiset veistokset ja seinälautaset ovat aihemaailmaltaan kerronnallisia mutta myös pitkälle tyyliteltyjä ja absrahoituja. Teosten rikas värimaailma on tärkeä osa hänen ilmaisuaa. Haapala onkin tehnyt runsaasti tutkimustyötä lasitteiden kehittelyn parissa. Hän tuntee lasitteisiin käytettävät pigmentit ja engobet sellaisella suvereeniteetilla, että hän pystyy käyttämään niitä kuin taidemaalari värejä. Erona on kuitenkin se, että hän sekoittaa lasitteet raaka-aineista ja pigmenteistä itse, kun maalarit käyttävät useimmiten valmiita, teollisesti tuotettuja värejä. Haapalan teoksilla on oma erityinen tunnelmansa. Teosten erilaiset pintavaikutelmat hehkuvan kiiltävistä väreistä kontrastisiin mattapintoihin osallistuvat yhdessä muodon ja elävän viivan kanssa tämän tunnelman luomiseen.
 
At Your Service 2009.

Oranssi takki 2011.

Siniset housut 2011.
Ruukut.
 Catwalk- sarja. Länsimaisen naisen rooleilla ja roolien rikkomisella leikittelevässä teossarjassa naiset poseeraavat pienillä jalustoilla. Sarjan nimi viittaa muotinäytöksiin, mutta sisällöllisesti teoksessa keskitytään enemmän purkamaan rooliodotuksia. Noin 50 cm korkeissa veistoksissa voi nähdä muistumia myös lapsuuden nukke -ja pukeutumisleikeistä.
Yksi lensi yli käenpesän 2004.
Dry Martini 2004.


Mutta sydäntäni en anna 2004.
Minä suojelen sinua kaikelta 2004.


 

 
 Seinäreliefi Pitkä Yö vuodelta 2001.

 Polyuretaanikampaukset. Työskennellessään vuoden Arabian taideosastoyhdistyksen vierailevana taiteilija Merja Haapala loi sarjan ylväitä rinta- ja kokovartalokuvia naishahmoista. Keramiikkahahmot ovat ilmeeltään uneliaita, ja valtavien polyuretaanikampauksien symboliikkaa voi vain aavistella.


Musta Madonna 2008. Korkeus 188 cm.

Kauas pilvet karkaavat 2008.

Keltainen lumi 2, Purppura lumi, Sini-turkoosi lumi

Snow White 2009.
 

Terve Malevits, kahvia ei ole 1999.

Prototyyppejä.

Espressokupit 2014.

 Seinälautaset. Dreijatut seinälautaset ovat lasitteiden juhlaa. Niiden aiheena on tyylitellyt henkilökuvat, jotka on toteutettu sarjakuvamaisella otteella. Upeat värisävyt ovat syntyneet erilaisilla lasitteilla. Teokset ovat kuin lasitteella tehtyjä piirroksia ja maalauksia. Onkin syytä muistaa, että lasitteilla maalatessa lopputuloksen näkee vasta jälkikäteen, maalatessa värit ovat harmaan ja valkoisen eri sävyjä.
 
Hidas Katse 2010.

Pikku Hoitaja 2010.

Passion, Kiss, Kosketus 2005.

 Pikkuveistokset pilvien päällä. Pienehköt seisovat ja seinään kiinnitettävät veistokset ovat voimakkaan kolmiulotteisia. Useimmiten hahmot leijuvat epämääräisen pilven tai möykyn päällä irrallaan ympäröivästä todellisuudesta. Mukana on naisten ja lasten lisäksi mies -ja eläinhahmoja. Teoksista voi löytää vastaluentaa klassisiin teemoihin ja tarinoihin.

Monsieur 2016.

Musta Joutsen.

Ruma Ankanpoikanen.

Waiting for Meaning.

Prinsessa Ruusunen.


Kuvissa on vain pieni pala näyttelyä, kannattaa käydä itse tutustumassa. Merja on ensimmäinen tamperelainen nainen, joka sai Taidemuseoon oman näyttelyn. Pidän erityisesti pikkuveistoksista ja Cat Walk -sarjasta, mutta monien muiden teosten kohdalla ihmettelin taidokasta materiaalinkäsittelyä ja ihastelin teosten huumoria. Minulla on ilo ja kunnia nauttia Merjan opeista keramikkakurssillani. 

 Merja Haapalan näyttelykierros su 18.06 klo 14-15. Merja esittelee retrospektiivistä näyttelyään ja kertoo taiteestaan. Tapahtuma sisältyy museon pääsymaksuun.

Näyttely on avoinna koko kesän, aina 27.08 asti Tampereen Taidemuseossa. Merjan teokset ovat valloittaneet koko alakerran, toinen ja kolmas kerros on Vuoden nuori taiteilija 2017 näyttelyä.
 
Teosten esittelytekstit näyttelykirjasta, jota museolla myynnissä.

16 kommenttia:

 1. Ajattelin, että helppo löytää näistä kuvista oma taideteos suosikkini. Miten väärässä olinkaan. Tosi upeita teoksia!

  VastaaPoista
 2. Onpa mielenkiintoisen tuntuinen näyttely! Minua viehättivät kovasti nuo pienoisveistokset - hienoa nähdä vielä näköistaidetta myös veistoksissa! Kyllä Suomessa olisi paljon nähtävää taiteen saralla ja harmi, kun ei millään kaikkea ehdi. Onneksi on sentään nämä blogit, joissa pääsee edes hieman niihin kurkkimaan;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Merja kertoikin Catwalk sarjasta, että sellaisia ei siihen aikaan tehty. Tykkään niistä kovin ja myös pilvienpäällä olevista tyypeistä. Kaikkea ei aina pääse katsomaan, onneksi netistä näkee paljon myös.

   Poista
 3. Vastaukset
  1. On, eikä näin kuvissa pysty kaikkea hienoutta jakamaan.

   Poista
 4. Ooooo - saat käydä tuollaisen taitajan ja taiteilijan kurssilla! Vauuuuu.
  Kylläpä onkin kiinnostavia teoksia! Noita täytyisi tosiaan päästä tutkimaan lähempää, kokonaisuutena. Seinäreliefi on upea, ja catwalk - nämä suuret teokset, toisaalta taas nuo pienet, kuten itsekin tykkäsit, näyttävät hauskoilta. Teosten nimet ovat mainioita. Kiitos vinkistä, taas syy lähteä Tampereelle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Todellakin, on huikeaa olla Merjan oppilas. Jaamme myös puutarharakkauden :) Juu tuu ihmeessä katsoon tämä, lähden uudestaan mielelläni seuraksi.

   Poista
 5. Kiinnostava näyttely. Tampere kutsuu.

  VastaaPoista
 6. Todekka mielenkiitoista taidetta,

  VastaaPoista
 7. Mielenkiintoinen, erilainen näyttely. Taitava ope sulla!

  VastaaPoista
 8. Suositten näyttelyä ja on ihan paras mahdollinen ope :)

  VastaaPoista