puutarhapaloja ja menetyksiä

sunnuntai 29. toukokuuta 2016

Just nyt lempparini on tämä tulppaani-apilayhdistelmä

Mutta peikonpähkinä on ikuinen rakkaus

Tänä vuonna näyttäisi nousevan paljon
Akileijoja, jippii!
Kukkasängyssä keltainen peippi
valloittaa ja tykkään Goottipuutarhassa talvi vei kaikki kääpiöpurppurahappomarjat, mustakäärmeenparrat ja Black Beaty keijunkukat :( Monesta muustakin on vielä epäilys, mahtoivatko kuolla kun ei tuttuja kasveja vielä näy.

tumma koristeomenapuu Malus Royalty
Grillipihan penkissä ainoa talvituho taitaa olla Gebsun sulkahernepuun päälatvan katkeaminen. No, on sitä siinäkin....Maahumala on myös kadonnut, eikä suikeroalpiakaan juuri löydy.

Gebsun hernepuun ja hostien välissä kurkistelee risulintu

Vasemmalla maksaruoho Matruuna, eli minä ja oikealla Husbendin kaima <3

Tulipa Spring Green
Kirjanpitoni mmukaan tämän pitäisi olla
Black Hero, mutta epäilen


 
Tämä apila ei ole kuvissa edukseen, mutta ilahduttaa mua aina autokatoksessa.

Kuupuutarhassa on ollut huono talvi; ainakin kaikki jouluruusut, suurin osa keijunkukkia ja ties mitä on kuollut. Tällä hetkellä kuupuutarhassa vaikuttavat nämä kolme:

Muscari

Lehtokielo

Tulipa 'Purissima' v.1943
Kaikkia menetyksiä en edes viitsi kerralla ajatella, mutta onhan niitä paljon -enemmän kuin historiassa yhteensä. Onneksi jotkut herkut säilyivät, myös peikonpähkinä joka jäi ekaa kertaa suojaamatta!

24 kommenttia:

 1. Tuo tulppaani-apila -yhdistelmä on oikeasti huikean kaunis. Minäkin olen noita apiloita laittanut tänä keväänä kasvamaan enemmänkin. Tummalehtinen peikonpähkinä on todella kaunis. Pidän myös vihreälehtisistä.
  Sinulla taitaa olla aika paljon punalehtisiä ja purppurakukkaisia kasveja. Ne ovat tosi upeita.
  Itsekään en ole vielä tehnyt täysin inventaariota kaikista menetetyistä. Toivo vielä elää. Josko joku vielä lähtisi juuresta kasvamaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Metsästänyt apiloita viime Suvena ja nyt olen saanut niitä haalittua. Tykkään kaikista tuomista ja vuosi vuodelta enemmän lehtimuodoista ja vähemmän kukista. Pidetään toivoa yllä :)

   Poista
 2. Kauniit tulppaanit! Meillä meni ruusut, niin kuin monella muullakin...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mulla on vain yksi Köynnösruusu, joka taitaa elää edelleen.

   Poista
 3. Juu, kyllä on oudosti täälläkin tyhjiä kohtia kukkapenkissä. Mutta akileijat ja syysleimut tuntuvat olevan kovassa vauhdissa tänä kesänä. - Emäntä

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Koita malttaa vielä odottaa, josko jotakin nousisi...

   Poista
 4. Tulppaani-apilayhdistelmä onkin tosi hieno. Ja monet muutkin kasvisi, jotka ovat talvesta selviytyneet. Aikansa talvituhot harmittaa, mutta minkäs luontoäidille voi.

  Maahumalasta puhuttaessa muistan lopun ikääni, kun vuosia sitten luin jostain sen olevan erinomainen maanpeitekasvi. Innokkaana lähdin puutarhakauppaan maahumalaa ostamaan. Siellä myyjä katsoi minua pitkään ja totesi, että sitä rikkaruohoa löytyy lähes joka puutarhasta. Niinpä sitten tutkin maahumalan olomuotoa kirjoista ja kuvista ja löytyihän sitä omastakin pihasta. Sittemmin olen maahumalaa kitkenytkin joka kesä pois kukkapenkeistä. Tapaan laittaa sitä sisäänkäyntimme korkeisiin porttiruukkuihin kesäkukkaistutusten lomaan. Täyttää hienosti kesän aikana ruukkujen reunustat valuen maahan saakka.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Luonnon arvaamattomuushan on kiehtovaa ;) Mulla ollut Maahumala grillipihan ruukuissa josta levinnyt myös maahan. Olisi ihan kiva lisä, kun ei meillä nurmikkoa ole. Maahumalaa löytää vain harvoista puutarhakaupoista.

   Poista
 5. Talvi teki paljon tuhoja, mutta eipä auta. Ensi keväänä uudella innolla istuttamaan. Tämän kevään budjetti tuli jo tärvättyä:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä ehkä joudun jotakin jo korvaamaan, suurimpia reikiä. Onneksi tällaiset tuhot on harvinaisia.

   Poista
 6. Tämän tarkoittaa shoppausta. Nyt on lupa laittaa haisemaan. (Ei tainnut lohduttaa yhtään?)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos yrityksestä, mutta oikein auta. Oli tavoite olla hankkimatta kuin ihan vähän. Osa menetetyistä oli vähän harvinaisempaa ja kalliimpaa. Onneksi rakkaimmat on tallessa ♡

   Poista
 7. Royaltyssa on todella komeat syvänpunaiset kukat. Mukavasti sinulla kukkii kumminkin talven tappioista huolimatta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Rojalti on niin mun makuuni. Onneksi säilyi. Paljon sentään selvisi!

   Poista
 8. On ollut kova talvi vähän joka puutarhassa :( Minulta meni Helmin muistoruusu ja Sulon ensimmäinen äitienpäiväruusu :(

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi ei :( tuollaiset rakkaat muistot on kauheita menetyksiä. Ruusuja on muiltakin kadonnut. Onneksi tulee uusia äitienpäiviä :)

   Poista
 9. Kauniita kuvia. Meilläkin talvi teki tuhojaan. Kuinka paljon, on vielä vähän arvoitus?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ehkä se on ihan hyvä, että tuhot ei kerralla heti paljastu. Vois muuten mennä hermot ;)

   Poista
 10. Teillä on ollut kovat menetykset. Minullekin meni ensin koko puutarhanhoito vähän masennuksen ja lamaannuksen puolelle, kunnes toivuin. Silti omat menetykseni eivät tunnu nyt enää kovin suurilta, kun kaikilta on kuollut kasveja reilunlaisesti. Aina löytyy myös jotain, minkä selviämisestä voi iloita, kuten sinulla peikonpähkinä ja muut herkut.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. SE lohduttaa, kun muiltakin on mennyt kaikenmoisia kasveja, niin ei tarvitse itseään syytellä väärästä hoidosta ;) Olipahan vaan väärä talvi.

   Poista
 11. Sain äitienpäivälahjaksi lahjakortin plantageniin ja ostin peikonpähkinän, jota olen himoinnut jo monta vuotta. Tuollainen punalehtinen on se minunkin omani.
  Talvi vei mm. muutaman ruusun;( Ei ole yhtään kivaa...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onnea uudelle peikonpähkinälle. Tämä on niin paljon tuottanut iloa vuosien varrella, että on tosi rakas.

   Poista
 12. Ihanat, tyylikkäät värit,sommitelmat ja muodot!

  Meillä tosiaan ensimmäistä kesää oma piha ja nyt katsellaan, että mitä meillä oikein onkaan. Eipä onneksi paljon mitään, sillä taitoakaan ei toistaiseksi ole.

  Pari omasta mielestä kivaa suunnitelmaa kuitenkin. Yhtenä oleellisena osana nimenomaan "mustat" tulppaanit! Koska musta tämänkin kissanaisen lempparivärejä. Eli niitä sitten syksyllä metsästämään.

  Sielä täällä näkyy myös löytyvän tuollaista punalilaa apilaa, ehkä levinnyt joskus jostain vanhasta penkistä... mutta pidän tosi kauniina. Ehkä keksin sen vielä siirtää jonnekin. Mahdanko onnistua (?)

  Täytyy todeta, että en osannut edes ajatella peikonpähkinän selviytyvän täällä. Mielenkiintoinen ja todella kaunis se kuitenkin on. Itselläni ollut vain koristeoksina, kunnes Tesla pisteli pienemmäksi ... ;)

  VastaaPoista
 13. Voi kiitos ihanasta kommentista <3
  Sulla on hyvä värimaailmasuunnitelma. Punaista apilaa on sellaista pienempää, jossa ei näy kuviota ja se on kyllä helppo siirtää mihin vaan, mutta tosi kovaa leviään. Peikonpähkinästä haaveilin monta vuotta, kerran ääneenkin ja veljentyttö määräsi sen hankkimaan. En ole katunut :)

  VastaaPoista