maanantai 25. tammikuuta 2016

Eger

Jos ei jokainen, niin aikas moni suomalainen, tietää punkun nimeltä Egri Bikavér (Egeriläinen häränveri). Suomen alkosta sitä ei enää saa, mutta nuoruuteeni juoma kuului niin kiinteästi, että pakkohan sitä oli syntysijoilleen päästä! Siispä auton nokka kohti sumua ja  itäistä koillista eli Egeriä.


Tässä kuvassa kiinnosti erityisesti patsaan alaosan orvokit, jotka täysillä kukkivat joulukuun lopulla.


 Ensimmäisenä kaupungin keskustaan saapuessa törmää katse tietysti Egri Bikavér -mainoksiin. Laulajapatsas on Egerin linnan edustalla, siellä on taisteltu Ottomaanien kanssa 1552 vuonna.




 Linnan muureilta näkee hienosti alas vanhaan kaupunkiin.






 Linnan ravintolassa lämmittelemme gulyás-keitolla ja tietysti Egri Bikavérilla, paitsi minä joka olen kuskina. Unkarissa on nollatoleranssi tieliikenteessä.



 Yksi Egerin kummallisuuksia on minareetti, muistona menneestä.



Linnan alueella on myös vahakabinetti. Esillä 1500 -luvun henkilöitä ja esineistöä. Dobó oli linnan kapteeni, koko Unkaria ja Eurooppaa suojellen, jotta turkkilaiset eivät päässeet valloittamaan alueitamme.




14 kommenttia:

  1. Enpä ollut ennen tätä kuullutkaan moisesta juomasta, mutta viisastuin. :)
    Kauniita maisemia ja mielenkiintoisia paikkoja.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No niin, siinäpä vastaus mun oletukselle; ) Maisemat olkaa kyllä hienot.

      Poista
  2. Silloin joskus sitä "pikakivääriä" sai edullisesti....Alkosta

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos,että on muitakin kokijoita!

      Poista
    2. Pirkko, onneksi nuo teinikankkuset on jo unohdettu;)

      Paljon yhteistä historiaa oman suoskkimaani eli Itävallan kanssa. Jopa gulassin historia liittyi jotenkin Itävalta-Unkarin suuruudenaikaan. Sain gulassia muhennoksena, en soppana, ensimmäisen kerran Salzburgissa ja nyt valmistan sitä itse talviaikaan. Kilon liha juo noin pullon punkkua.

      Poista
    3. Haa Leena,Unkarissa vaan juodaan se punkku ..

      Poista
    4. Tietty me nyt tehdään molemmmat: Pitää olla kaksi pulloa, toinen lihalle, toinen kokille&co<3

      Poista
    5. Täytyypäs nyt oikein selvittää tuo ruokajuttu. Mun makuun on gulyas enemmän keittona. En juurikaan lihaa syö, mutta tuosta keitosta jätän itselleni aina parhaat palat ja loput kippaan husbendille ;)

      Poista
  3. Muistan hyvin "Erkin pikakiväärin" teinivuosilta :-D Silloin se oli joko Soave tai tuo, riippuen halusiko valkoista vai punaista.. elämä oli yksinkertaisempaa 80-luvulla...
    Onpa sumuista, maisemat kovin kohtalokkaita!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuo sumu oli jotenkin hämmentävä, vähän aavemainen. Huippua, että säkin muistat ton!

      Poista
  4. Oltiin yks kesä tuolla ihanalla leirialueella ja siellä isännälle opetettiin " erkin pikakivääri" Hauskaa oli puolin ja toisin :)

    VastaaPoista
  5. Erkin pikakivääri on tuttu juoma nuoruuden ajoilta. Taisi olla suosituin punaviini :)
    On ihanaa nähdä Unkaria eri vuodenaikoina.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Talviaika tuo ihan uuden näkökulman maisemiin, pelkistetyn joka sekin hieno. Säkin oot meidän kerhossa ;)

      Poista