Transylvania. Draculan linna

maanantai 29. kesäkuuta 2015
Branin linnassa Draculan legenda vielä elää. Tykkään linnan kaikista torneista, ulokkeista, parvekkeista ja rustiikista ulkonäöstään muutenkin. Sisätilat on tunnelmallisesti kalustettu. Linna sijaitsee upealla paikalla vuoristossa.


 

Yhdessä huoneessa on Vlad Țepeș ja Dracula-juttuja. Linnassa on tietysti myös matkamuistopuoti ja lisänä kidutusmuseo.

Vlad III Ruhtinas 
Vlad III, joka tunnetaan myös nimillä Vlad Țepeș, Vlad Dracula ja Vlad Seivästäjä, oli Valakian ruhtinas vuosina 1448, 1456–1462 ja 1476. Hänen ansiostaan Valakia pysyi itsenäisenä ruhtinaskuntana eikä sitä alistettu osmanien vallan alle.  
Syntyi: 1431, Sighișoara, Transylvania, silloin Unkarin kuningaskunta. 

Vampyyreihin nimi Dracula yhdistettiin vasta 1897, kun irlantilainen kirjailija Bram Stoker julkaisi uraauurtavan kauhuromaaninsa. Siitä pitäen kreivi Dracula ja ruhtinas Dracula onkin sitten samastettu toisiinsa varsinkin populaarikulttuurissa.Eri yhteyksissä on esitetty, että Bram Stokerin fiktiivinen Dracula perustuu täysin historialliseen Draculaan....Kun Stoker ryhtyi kirjoittamaan kauhuromaaniaan, hän antoi päähenkilölle nimeksi kreivi Vampyyri. Hän tuli kuitenkin toisiin ajatuksiin luettuaan Bukarestissa Britannian konsulina toimineen William Wilkinsonin muistelmat, joissa Draculasta kerrotaan lyhyesti.Wilkinson mainitsee sekä Draculan että hänen isänsä kutsuen kumpaakin Draculaksi. Lisäksi hän kertoo Draculan hyökänneen Tonavan yli ottomaanien kimppuun. Vaikka Stoker ei tiennyt, kumpi Dracula oli kyseessä, hän lainasi tiedon romaaniinsa.Toinen fakta, johon Stoker tarttui, oli Dracula-nimen etymologia. Sille löytyy kaksi juurta.Ensinnäkin nimi Dracul juontuu latinan lohikäärmettä tarkoittavasta sanasta draco, ja tässä merkityksessä siitä tuli Drăculeştien nimi. Draculan isä näet kuului Unkarin kuninkaan, sittemmin Pyhän saksalais-roomalaisen keisarikunnan keisarin Sigismund Luxemburgilaisen perustamaan Lohikäärme-ritarikuntaan. Dracula tarkoitti siis Draculin eli lohikäärmeen poikaa.Nimen toinen juuri on pahaenteisempi, sillä romanian sana drac tarkoittaa pirua ja perkelettä. Tämä viehätti Stokeria, olihan hänen hahmottelemansa vampyyrikreivi pahuuden henkilöitymä.


 Dracula – vanha vampyyri on Tod Browningin ohjaama kauhuelokuvan klassikko vuodelta 1931. Garrett Fortin käsikirjoitus perustuu Bram Stoker romaaniin Dracula (1897) sekä Hamilton Deanen ja John L. Balderstonin romaanin pohjalta kirjoittamaan näytelmään (1927). Karpaateille sijoittuva elokuvan alkuosa seuraa enemmän Stokerin romaania, kun taas Englantiin sijoittuvat kohtaukset seuraavat näytelmää. Draculan osassa on Lugosi Bèla, joka on antanut nimensä meidän Béla-kissalle.
Linnan ulkopuolella mm. markkinakrääsää, Dracula-tuotteita ja kummituslinna.

Parkkipaikalla nököttää kissa.
Matkamme jatkuu jännittää vuoristotietä kohti Brasovia.
24 kommenttia:

 1. Aika makea paikka. Millaistahan olisi asua tuollaisessa ympäri vuoden?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ehkä en yksin yötä olisi pimeässä ;) Muutenhan tuo oli viihtyisä, mutta kovin iso ja sokkeloinen.

   Poista
 2. Aivan mieletön paikka, mutta uskaltaisinko astua sisälle, ehkäpä päiväsaikaan. Voi että miten mieletön iso matto, huolisin heti meille. <3 Ihanaa viikkoa <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siellä oli ihanturvallista, muuutama muukin turisti visiitillä samaan aikaan.

   Poista
 3. Huisin jännä ja mielenkiintoinen paikka. Kai olitte varustautuneet valkosipulilla ;) Hieno vuoristomaisema myös ♥.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä oli valkosipulit, hopealuodit, seipäät ja ristit messissä!

   Poista
 4. Olipa jännä paikka ja luonnossa varmasti vielä jännempi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kieltämättä tuo legenda loi oman ilmapiirinsä, mutta auringonpaiste palautti maanpinnalle unelmoijat.

   Poista
 5. Oi vitsit, miten upea linna! Tuolla kun pääsisi asumaan. Vaan eipä tulisi ehkä uni silmään! Ihanat keskiaikaiset huonekalutkin ja kaik. Ooh!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vaikka linna olisikin vain legendaa, sen verran jännäis etten yöksi yksin jäisi ;) Huonekalut oli kyllä upeet, ihan pakko kuvata.

   Poista
 6. Sulla on meneillään mielenkiintoinen matka ja olet ottanut mahtavia kuvia. Hyvä Pirkko!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kotona ollaan jo, tämä on jälkimuisteloa. Ja kamerakin kiukutteli, joten suuresti kiitoksia!

   Poista
 7. Iltaretkelle tuonne en uskaltautuisi minäkään, vaikka teinivuodet meni Bauhausin Belá Lugosia kuunnellen ! Olisi jo aivan liian goottia tälle tädille ;D

  Ja että musta kissakin sitten pihalla, aikamoinen sattuma. Vai onko...?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heh, gootteilut vähän liikaa realisoituisi ;) Musta kissa, niinpä...

   Poista
 8. Dracula oli joskus esiteininä tooosi jännä juttu meikäläiselle... Mielelläni tuolla nyt aikuisenakin vierailisin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olihan siellä huippua käydä, sen verran tuo legenda kutkuttelee.

   Poista
 9. Jännittävä, kiinnostava ja kaunis kohde, sillä osa sisustusta on tosi upeaa.

  VastaaPoista
 10. Ooh, tuonne ois niin mahtava päästä käymään! Ja olisin kyllä mielellään yötäkin tuolla linnassa...

  VastaaPoista
 11. Tulin oikein ajan kanssa nauttimaan matkaelämyksistä. Upea paikka, jolla on mielenkiintoinen historia. Dracula on siis oikeasti ollut olemassa. Maisevat ovat silmiähivelevän kauniita. Vuorten sylissä uinuva kaupunki.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sat tulla vielä toisenkin kerran, kuvasatoa kun riittää. Blogiin on mkava tallentaa edes hiukan matkakokemuksia ja on huippua, jos muutkin niistä nauttivat,

   Poista