The Lavender Lover´s Handbook

sunnuntai 24. helmikuuta 2013




Lavender Lover´s Handbook kertoo nimensä mukaisesti laventelista. Kirja listaa parhaiten kylmässä ilmastossa viihtyvät, voimakkaimman tuoksuiset ja parhaat kosteimpiin kesiin soveltuvat. Värisävyjen mukaan on myös listat, voimakkain purppura, tummin sininen ja suosituimmat pinkit. 
Kirja kertoo myös sopivimmat lajit ruukkuihin, aikaisimmat kukkijat, pisimpään kukkivat ja suurimmat. Kirjoittaja listaa 10 lempilaventeliaan ja kirja esittelee sata erilaista!



 


Väriopas kertoo, että laventelia on olemassa seuraavissa kukkien värisävyissä:
white, light pink, pink, dark blue, lihgt purple,  medium purple, dark purple, violet, dark violet, light blue, medium blue, red, plum, bicolor. 

Varret voivat olla: light green, green, moss green, gray green, silver.


 Kirjassa kerrotaan myös laventelin hoidosta, sairauksista, leikkaamisesta ja sadonkorjuusta. 
Laventeliresepteissä neuvotaan käyttämään sitä leivonnaisissa ja ruuanlaitossa. Kirjassa on huikeasti ohjeita;  Provecen yrttisekoitus, laventelisokeri, laventelisiirappi, hillo, laventelietikka, laventeli ruokaöljy, crème brûlée, jäätelö, suklaa tryffeli, limonadi, punssi, yrttitee.

Laventelista tehdään mm. kranssi, yrttilaatikko, maustenippu ja tulen sytyke.


 

45 kommenttia:

  1. kääk, ihana, mahtaisiko löytyä kirjastosta? mun pakkomielteeni laventeliin alkoi jo natiaisena, ja napsaisin salaa kasvitieteellisessä varren mukaani hidcotesta. lopulta viime kesänä sain hankittua ikioman, joka sitten on todennäköisesti nyykähtänyt. laitoin sen varmaan liian multavaan paikkaan...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eilen katselin yhtä tallennettua puutarhaohjelmaa ja siinä laventelille tehtiin penkki, johon tuli runsaasti hiekkaa.
      En tiedä löytyykö kirjastosta, tämä on mun omien opusten luku-urakkaan kuuluva ;) Ja sun olis pakko saada tämä lukea, laventeli-ihmisenä!

      Poista
  2. Kävin tänään kellarissa ja huomasin, että laventelit siellä työntävät uutta vihreää ruukuissaan. Sen verran pientä on laventelintuotanto näillä kulmilla, että sadon saa korjattua herkessä :) Mutta ah, nuo Ranskan lavetelipellot, mikä näky, mikä tuoksu!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oih, olet siis talvettanut <3 Vau. Mä hankin viimesuvena laatua, jonka pitäisi olla parhautta kylmänkestävyyttä, mutta katsotaan kuinka käy.

      Poista
    2. Siis talvehdittaminen kellarissa onnistuu...nyt Cheri, anna tarkat ohjeet!

      Minulla kesti yhden talven puutarhassa ja sitten se oli ohi.

      Pirkko, mikä laji on talvenkestävä?

      Poista
    3. Leena, vastailinkin sinulle blogissani, mutta laitan vielä tännekin. Olen onnistunut kasvattamaan laventelia ulkona vuosia, mutta kannan pitää olla karaistunutta, jotta se kestää talven, omani kasvatin siemenestä. Paikan pitää olla melko kuiva, syysmärkyys on pahasta. Suojana kasvilla on ollut vain lumikerros. Kellarissa talvetan ruukkulaventelini, joiden en usko kestävän talvea ulkona. Vien vain ruukut myöhään syksyllä maakellariin ja haen ihan kohtapuoleen sisälle aloittelemaan kasvua. En käsitä miten ne siellä kellarin pimeydessä ovat jo onnistuneet kasvattamaan vihreitä versoja.

      Poista
    4. Kiitos♥ Tulenkin jatkamaan aiheesta sinulle...

      Poista
    5. Ihanaa laventelikeskustelua. Talvettamisesta on siis toivoa :)
      Kirja listaa kylmyyttä parhaiten kestäviksi seuraavat:
      Lavendula angustifolia Buena Vista
      L. angustifolia Folgate
      L. angustifolia Imperial Gem
      L. angustifolia Maillette
      L. angustifolia Royal Velvet

      Poista
  3. Mahtaskohan löytyä semmoinen joka kukoistais näillä leveysasteilla - ja vielä talvehtis kaupan päälle ??
    Mä niiiiiiin tykkäisin! Pari on ollut purkissa Lillan pihalla, mutta ne loppuviimeks tykkäs jostain kyttyrää...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No samaa aattelin, että ei paljon ilahduta kaikki sata laatua jos mikään ei oikein meillä menesty. Mutta ei luovuteta Pepi! Ja onneksi on iisoppi lohtuna :)

      Poista
  4. Minulla on siemenenistä kasvattamani laventelit talvehtineet muurikivipenkissä jo monta vuotta. Kukinta ei ole mitenkään kovin runsasta, sillä paikka saisi olla hieman aurinkoisempi. Paikalle talvisin kerääntyvä lumisuoja on osaltaan auttanut talvehtimisessa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oih, oletpas sinä taitava :) En ole kenenkään moisessa kuullut onnistuneen aiemmin. Muistatko, mikä se laatu oli?

      Poista
  5. Olisipa ihan tuommoinen laventelipelto pihamaalla, valitettavasti vain ei tila (eikä varsinkaan taito sen pellon kasvattamiseksi) riitä :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voipi olla Suomessa vain haavetta. Mutta kyllä sitä kelpaa kuvista katsella ;)

      Poista
  6. Eipä kasva meilläkään laventelit muuta kuin kesän ajan. Oi että mä olen ihan kateudesta vihreänä, kun siskollani kasvaa laventelia isona pehkona kukkapenkissä! Samoin rosmariinia. No, hiukka lämpimämmät olosuhteet Israelissa.
    Me ajeltiin joskus kauan sitten häämatkalla Provencen läpi ja kyllä mua harmitti, kun laventelisato oli jo kerätty pois!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onneksi saadaan edes kesän ajan leikkiä, että meilläkin olisi laventelille suotuisat olot ;) Ei vaan, se on tosi surullista.
      Iso laventelipelto olisi kyllä upea nähdä ihan livenä!

      Poista
  7. Laventeli on niin kaunis katsella ja nuuhkutella...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meidän kissat ei yhtään tykkää laventelin tuoksusta, sitä kun on joissakin voiteissakin. Puutarhassa laventeleja vain ylenkatsotaan nuuhkuttamati.

      Poista
  8. Vau. Jos tuon lukee niin tietää laventelista eittämättä aika paljon. Kauniita kuvia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pakko myöntää, että ihan kaikki ei ehkä päähäni jäänyt. Mutta ainakin tiedän, mistä tietoja löydän ;)

      Poista
  9. Etelässä olen aina ihan lääpälläni laventelimerien edessä. Ne ovat niin niin kauniita! Tuon kirjan kansikuvakin, huh, kun saisi tuohon tuoliin istahtaa.

    VastaaPoista
  10. Tuollaiset kirjat pitäisi kieltää, apuva! Liian ihanaa! Unelmat heräävät, tekee mieli jättää kaikki nykyinen ja muuttaa laventelipeltoon, ikuiseen kesään. Voi pyhä rapu!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Perustetaan kolhoosi laventelipeltoon, sinne kaikki blogistanian suuren puutarhakerhon immeiset!

      Poista
  11. Laatu on tähkälaventeli. Siemenet tarvitsevat ennen kylvöä kylmäkäsittelyn. Leikkaan keväällä laventelin kuolleet versonosat ja tasaan muutenkin noin kymmensenttiseksi. Kasvualustana on hiekankansekainen, lämmin ja hyvin salaojitettu maa, sekä talvisuojaus, jos lumipeitettä ei ole riittävästi. Kasvatan laventelia muurikivipenkissä. Kukinta on aika myöhäinen ja johtuu siitä, että paikka ei ole tarpeeksi aurinkoinen. Muuten talvehtinut hyvin jo useamman vuoden.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Taitaa olla juurikin tähkälaventelia, mitä laitoin viime kesänä pienet taimet kasvamaan. Mulla ne on nyt kasvihuoneen ulkoseinustalla puulaatikossa, mutta ehkä multa on liian piukkaa niille. Jos eivät ole säilyneet, niin laitan myös kivipenkkiin ja sinne kaveriksi hiekkaa. Kirjassa vinkataan, että laventelien kukat poistetaan heti kukinnon jälkeen, niin ussia kukkia tulee nopeammin. Jotkut tekevät jopa kolmet kukat kesässä, mutta tuskinpa Suomessa!

      Poista
  12. Laventelit ovat ihania! Mulla on jotain laventelisiemeniä. Saa nähdä, kuinka käy...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oih, toivotan sulle mitä suurinta onnea siemenien kanssa:) Muistathan Satu sitten raportoida!

      Poista
  13. Minäkin muutan sinne teidän laventelipeltoon, voin ottaa oman teltan. AIVAN ihania kuvia. Tukholmassa oli Wasa-museon keittiöpuutarhassa pitkä rivi kauniita laventeleita, ei siis kovinkaan kauas tarvitse mennä kun jo voivat hyvin. Ollapa sellainen kestävä lajike - jään seuraamaan keneltä sellainen löytyy !

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kolhoosi senkun kasvaa :)
      Kruunu Vuokon kokemuksista täytyy ottaa vaarin ja nythän alkoi kummasti Tukholmakin kiinnostamaan!

      Poista
  14. Upeita nuo laventelipellot! Ikävää vaan, ettei taida meidän leveysasteille löytyä sopivaa... En ole edes viitsinyt sitä koskaan kasvattaa. Kivaa uutta viikkoa!

    T. Sari Puumulista

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Upeita on, juu :)
      Mukavaa viikkoa sinullekin, Puumuli!

      Poista
  15. Oh my God! Minulla pysähtyy henki kun näen tällaista. Yhden talven, yhden vaivaisen talven laventeli kesti puutarhassamme.

    Olisi oiva markkinarako jollekin puutarhakirjailijalle uskaltaa tehdä kirja aremmista kasveista ja miten ne saisi selviytymään Suomessa. Kiitos Salla Roution tiedän nyt, miten saan jouluruusun kukkimaan ulkona talvella. Yrittänyttä ei ikinä laiteta!

    Nuo laventelithan kasvavat mm.Italissa usein puutarhapolkujen rajoina ja ovat kuin pieniä pensaita. Irlannissa taas kävelimme dodometsikössä eli dodot olivat puiden kokoisia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hieno idea Leena, heti tuli kaupat!
      Sulla on älyttömän ihananat laventelielämykset, ooh :)

      Poista
  16. Byt hte way: Maustan kaikki mahdolliset ruokani runsaalla määrällä Provencen yrttisekoitusta. Näin voi jättää suolan vaikka kokonaan pois.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mulla on myös sekoitusta iso kipollinen edelliseltä Ranskanmatkalta ja se tosiaan toimii hyvin.

      Poista
  17. Oi kuinka ihania kuvia ! Mulla on myös kellarissa säilyttäen menestynut monta vuotta, sekä ostetut ja paremmin vielä nuo itse kylvetyt. Yhden ruukun unohdin syksyllä kasvariin ja ai kun siellä tuoksuu nyt hyvältä, laventeli tosin on mitä luultavammin mennyttä. Kuistilla talvetettu runko laventeli ei tykännyt kuivasta sisäilmasta ja kupsahti, kellari on siis parempi paikka talvettaa..

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvä tietää nuo kokemuksesi :) Olisin luullut, ettei kellarissa menesty talven yli, joten arvokas tieto että menestyy!

      Poista
  18. Mä oon niin katkera,kun en ole sanut laventelia kasvamaan. Pitäisköhän taas kuitenkin koettaa ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, Katja, kyllähän me kokeilaan taas uudestaan!

      Poista
  19. Upeista kuvista tuli muistot Ranskan autoreissuilta. Siellä kun noita sinisiä peltoja sai ihailla itsensä kylläiseksi.

    VastaaPoista