Hatanpäänpuisto ruusutarha
torstai 2. elokuuta 2012
Hatanpäällä on Arboretumin lisäksi mahtava ruusutarha. Alue sijaitsee vain 3 km päässä Tampereen keskustasta. Tänä vuonna ruusut ovat parhaimmillaan, upeimmillaan kuin koskaan. Laitoin pikaisesti kuvia esille, jotta ehditte vielä ruusuista nautiskelemaan! Juttuni tekstit ja ruusutietous ovat Tampereen nettisivuilta.
Hatanpäänpuiston ruusutarha sijaitsee kauniilla paikalla vanhassa kartanomaisemassa. Ruusutarha rakennettiin vuosina 1971-73 Hatanpään kartanorakennuksen eteläpuolelle entisen hedelmätarhan paikalle. Vanhoilta ajoilta on jäljellä vielä muutama omenapuu. Ruusutarha rajautuu länsipuolella osittain 1700-luvulta peräisin olevaan kartanopuistoon, jonka vanhat, jykevät puut suojaavat ruusuja Pyhäjärveltä puhaltavilta tuulilta.
Aluksi ruusutarhaan istutettiin 52 lajiketta. Aluetta laajennettiin 1991-92 istuttamalla maanpeite- ja pensasruusuja eteläpuolen rinteeseen. Keväällä 1997 rinne pengerrettiin ja lajikkeita lisättiin. Ruusutarhassa on yhteensä n. 160 ryhmä- köynnös-, maanpeite- ja pensasruusulajiketta.
Kauneimmillaan ruusutarha on heinäkuun puolivälistä syyskuun loppuun. Ruusutarhassa kokeillaan vuosittain muutamia uusia ryhmäruusulajikkeita ja lisäksi joitakin lajikkeita joudutaan keväisin uusimaan. Kestävimmät lajikkeet säilyvät useita vuosia.
Ryhmä- eli jaloruusut ovat matalia ja pitkään kukkivia. Lajikkeet jaetaan pienikukkaisiin tertturuusuihin ja isokukkaisiin teehybrideihin. Ryhmäruusut vaativat paljon hoitoa ja niiden kasvatus onnistuu parhaiten, jos niille varmistetaan hyvät kasvuolot.
Maanpeiteruusuilla on rennot varret ja maanmyötäinen leveä kasvutapa. Versot kasvavat lajikkeesta riippuen 30-80 cm pituisiksi. Ne kukkivat runsaasti ja sopivat avoimelle paikalle muutaman kasvin ryhmiksi. Nimestään huolimatta niiden kasvutapa ei kuitenkaan ole niin tiheä, että ne estäisivät rikkakasvien kasvua.
Pensasruusut ovat yleensä kerran kesässä kukkivia pensaita. Joillakin lajikkeilla, kuten kurttu- ja neilikkaruusulla kukinta uusiutuu. Pensasruusut ovat ruusuista talvenkestävimpiä ja vähiten hoitoa vaativia. Yleisiä kotipihoissa ja puistoissa kasvavia ruusuja ovat mm. juhannusruusu, valamonruusu ja kurtturuusu. useat taimistot kasvattavat nykyisin pistokaslisäyksellä tuotettuja perinteisiä ja kestäväksi osoittautuneita pensasruusulajeja.
Puistoruusut ovat ryhmä- ja pensasruusujen risteymiä. Ne ovat pitkään kukkivia, korkean pensasmaisia ja usein hyvin piikkisiä. niitä hoidetaan lähinnä ryhmäruusujen tapaan.
Köynnösruusuja kasvatetaan rakennuksen seinustalla tai pergolassa. Ne vaativat tuentaa ja ovat maassamme talvenarkoja, vain kotimainen valkokukkainen ’Pohjantähti’ kestää ilman talvisuojausta etelä- ja Keski-Suomessa. Muut lajikkeet on irrotettava talveksi seinältä ja peitettävä hyvin. Menestyessään köynnösruusu palkitsee kasvattajansa loistavalla kukinnalla.
Rungolliset ruusut on kasvatettu kolmesta eri ruusulajista, joista muodostuu ruusun juuristo, runko-osa ja siihen silmutettu latvus. Ruusujen kasvatus on hidasta ja siksi ne ovat hyvin arvokkaita. Runkoruusut tuodaan kesäksi ruusutarhaan, talvet ne kasvavat kaupunginpuutarhan kasvihuoneissa.
Ruusujen historiaa
Ruusujen lisäys alkoi Suomessa 1800-luvulla puutarhaviljelyn yleistyessä, siihen asti koristekasvit olivat olleet tuontitavaraa. Puutarhanhoito oli vielä tuolloin säätyläisten harrastus. Kartanoiden kasvihuoneissa kasvatettiin ruukkukasveina isokukkaisia ruusuja. 1800-luvun lopulla pensasruusut olivat syreenien ohella suosituimpia koristepensaita kartanopuutarhoissa, joista 1900-luvun alkupuolella innostus ruusujen kasvatukseen levisi kaiken kansan keskuuteen.
Runsaskukkaiset ja pitkään kukkivat ryhmäruusut yleistyivät 1950-luvulla. Ruusujen lisäys-ja jalostustyön tuloksena on syntynyt tuhansia ruusuja. Ne eivät kaikki ole enää viljelyssä ja uusia lajeja ja lajikkeita kehitetään jatkuvasti.
Vanhoista puistoista ja puutarhoista on löydetty pensasruusuja, joita on otettu taimiviljelyyn ja niille on annettu lajikenimi esimerkiksi löytöpaikan mukaan. Maamme vanhimpia ruusuja ovat luonnonvaraisina menestyvät karjalanruusu, metsäruusu, orjanruusu, koiranruusu, iharuusu ja okaruusu. Niistä ainoastaan metsäruusu kasvaa koko maassa aivan pohjoisinta Lappia lukuun ottamatta.
Tunnisteet:
kotiseudun elämykset,
puutarhavierailut,
Tampere
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Tuonne täytyisi mennä opiskelemaan ruusuja :)
VastaaPoistaKauniita kuvia.
Opiskeltavaa tosiaan riittää ;)
PoistaMä alan näihin ruusuihinkin olla pian ihan hurahtanut ( tai mihin tässä nyt ei olisi näiden kaikkien ihanien blogikuvien jälkeen).
VastaaPoistaVielä,kun saisi tietää tuossa neljännessä kuvassa olevan vaaleanpunaisen lajikkeen nimen...
Nämä ruusut oli sellaisia, että munkin sydämeni suli. Eihän mulla mitään nimiä ole ylhäällä, kun en ehtinyt. Sulle pukkaa nyt Hatanpään keikkaa, kun käyt sen tsekkaamassa ;)
Poista:)
PoistaKauniit ruusurivistöt. Seuraavaksi tyhmä kysymys: Saako tuonne kävellä ihan milloin vain, vai onko olemassa joku "aukioloaika"?
VastaaPoistaTykkään, kun ovat tuollain luontevan väljästi vaikka niitä hurjan paljon onkin. Tuo on ihan puisto, jonne voi mennä koska vaan eikä maksa mitään. Paitsi jos poikkee kahvilaan jäätelölle...
PoistaIhania kuvia olet ottanut Hatanpään ruusuista! Täytyykin käydä taas ihailemassa niitä.
VastaaPoista:)kannattaa!
PoistaRuusu on yksi suosikki kukkasistani :D
VastaaPoistaTuossa puutarhassa mäkin tykkään ruusuista, mutta itselleni en niitä jotenkaan halua. Paitsi juhannusruusu, sehän on pakollinen.
PoistaIhania ruusukuvia olet ottanut. Varmasti ihana tuoksu.
VastaaPoistaMekin vierailtiin kesällä , mutta ei Tampereella vaan Jököpingin ruusutarhassa.
Koko puutarha tuoksui hyvälle, oli vielä pieniä sadekuuroja siinä välillä vaikka kuvayshetkellä täysi aurinko.
PoistaEn olekaan piiitkään aikaan käynyt. Hyvä kun muistutit, pitää poiketa ens viikolla. :) Siellä on niin kaunista ja huumaavaa tuoksua.
VastaaPoistaNyt on hyvä aika!
PoistaNoihan on melkein kuin mun ruusutarhastani. Vitsi, vitsi. Mut kiitti kuvista, noista näkee mitä oikeesti vois olla omalla pihalla, pienemässä mittakaavassa tosin.
VastaaPoistaKyl nyt on pakko saada ruusuja!
Oliskin tarttenu kirjottaa, että tässä mun puutarhani ruusut. Oliskoos kukaan mukissut vastaan? Tää taitaa olla huippuhyvä ruusuvuosi, kun on tuo kastelu hoitunut luonnostaan.
PoistaHuikeita kuvia myös tässä postauksessa. Olen kanssasi samaa mieltä ruusuista: ihania, ihania, ihania, muttei omalle pihalle juhannusruusua lukuunottamatta.
VastaaPoistaEiku on mulla suviruusukin, ja pensasruusu 'Onni'.
Joo, tollaset ruusut mäkin hyväksyn. Ja kiitollisena kehuistasi <3
PoistaHei, mehän taidettiin käydä Hatanpäällä melkein peräkkäin... Todella hieno puisto, kannattaa ehdottomasti käydä! Paljon on tuttuja ja samoja kukkia kuin itellä, mutta paikka on niin kaunis ja hyvin tehty, ilo silmälle.
VastaaPoistaLöysin puiston sattumalta viime syksynä ja heti päätin että sinne on päästävä joskus kesälläkin! Niinpä vein siskoni ja koko porukan sinne aamukävelylle.
Mukavia syksyhetkiä Tampereelle!
Joo huomasinkin sun blogista, että näin on :) Aivan ihana kohde, pakollinen joka kesä! Paljon olen sinne ystäviäkin raahannut ;)
PoistaKiitos toivotteluista, mä kyllä elän vielä loppukesää....