oman pihan suunnittelu (ja intuitio)

perjantai 20. heinäkuuta 2012

Viimepäivät olemme ahkeroineet puutarhassa, kuinkas muuten kun ilmatkin ovat suosineet. Husbend taas kaivaa, kuin paras kaivinkone ja meikäläinen suunnittelee, perkaa rikkaruohoja, kastelee, istuttelee ja sensellaista.

Keväästä asti on ollut työn alla Upper East, eli meidän keinun lähiympäristö. Alue alkaa olla kohta valmis! Nyt on vaiheessa kivikkopuutarha San Diego ja sittenhän tietysti nuo alueet pitää yhdistää liuskekivipolulla. Ja koska keväällä tilattu 3000 kg kivituhkaa ja 5 m2 liuskekiviä on jo loppu, on yhtenä hommana peräkärryllä materiaalin kuskaaminen.

Keinun oikealla puolella on uutta Upper Eastia hiukan näkyvissä.
Kuvan oikeassa reunassa multakasan alla on liuskekivipolku.
Muutama liuskekivi on uudella polulla etsimassä sijoituspaikkaansa.
Kivikkopuutarha tulee neliömäisen kivenmurikan vasemmalle puolelle.

San Diegon taakse väsätään pieni kivimuuri, koska tontilla ei ole kunnon korkeuseroja ja haluan kivikkokasveille vähän mäkistä maastoa. San Diegoon on muuttamassa ainakin maksaruohoja ja matalia heiniä.


Muna on nyt hyvin, kaukalo vaatii tuunausta. Nurmikot pois ja
tilalle vaalea sora, siinä toiveeni. Sekä musta jakkara, jotta saan
istua ja mietiskellä.


Mietiskelynurkkaukseni valmistuminen etenee. Heinien sijainti tuossa kohtaa ei sitten kuitenkaan miellytä, ne saavat muuttaa toiseen paikkaan. Heinät itsessään ovat mieleeni, mutta tuo paikka tuijien edessä ei hyvä.

Valkoisten kukkien postaukseni jälkeen olen aloittanut ihan tosissani kuupuutarhan harkinnan ja tänään kun istuin mietiskelynurkkauksessa mulla välähti, että sinnehän ne valkoiset kukat kuuluvat! Tila ei järin suuri ole, mutta jotakin pientä edes sinne saan. Sitten kun ne elefanttiheinät ensin siirtyvät pois alta....

Vasemmalla kuvan ulkopuolle Upper East, keskellä San Diego.
käytävän takana seinän edessä karviainen ja herukka.
Ja samassa tajusin ratkaisun! Jihuu :)
Karviasmarjapensas ja valkoherukka saavat muuttaa, siihen talon seinustalle kivipolun varrelle nuo jättiheinät sopivat mainiosti! Siinä on tilaa vielä tulevillekin heinille.


 Lopuksi esittelen puutarhakirjan, joka jokaisen puutarhaa tekevän tulisi lukea! Lukuvuorossa on Oman pihan suunnittelu, jonka on kirjoittanut blogistanian tuttu Saila Routio, Saaripalstalta. Luin kirjan heti sen ilmestyttyä joten tämä on jo toinen kokemus.

 Sen lisäksi että kirjasta saa vinkit uuden puutarhan perustamiseen, se antaa paljon myös kokeneemmalle (koitan sievistellä ikääni ja sitä, että olen lukenut kaikki mahdolliset puutarhakirjat)  puutarhan harrastajalle. Kirjassa on hyvät kuvat, hyödyllisiä vinkkejä ja mikä parhainta, Saila todella osaa katsoa haasteitakin positiivisesti! Tykkään myös siitä, että maallikkokin osaa helposti lukea ja myös ymmärtää tekstiä. Kirjassa on mm. hyviä piirroksia ja malli-istutuksia, värioppia ja puutarhan koristelua. Ja sanoinko jo, että aivan upeat kuvat eri kohteista ympäri maailman.

Ihanista ihanin kuva ja kappaleen aihe " Paikan henki" on mulle tärkeä.
Kirjaa lukiessa totesin taas temperamenttini.  Kävin edellistalvena puutarhan hoito-ja suunnittelukurssin jossa  suunnitelman  tein, se vaan muuttuu ja elää jatkuvasti....Tällähetkellä en edes tiedä missä se paperille tehty suunnitelma on, mutta sen tiedän, että nyt minulla on taas päässäni uusi suunnitelma, josta tuolla postauksen alussa kerroin. Meikäläisen puutarha rakentuu enemmän intuitiolla! Ja Sailan kirja on yksi oivallinen opas ajatuksia herättelemään ja pikkuisen pitelemään oikeilla radoilla.

ps. Kirjaa saa kyllä vieläkin, ainakin adlibriksestä. Tilasin sen ikiomaksi kiireenvilkkaa, kun luin kustantajan sivuilta että painos on loppunut.

muoks* kirjaa ei saa enää mistään :(

38 kommenttia:

 1. Mukavan näköistä puutarhan rakentelua ja kaunista tulee :) (toivon salaa itselleni 30neliön pihaa)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mulla on rivitalon piha, mutta kuitenkin paljon suurempi, kuin 30 m2. Juuri sopivasti askarteluja meille!
   Kiitos:)

   Poista
 2. Melkoista myllerrystä. Onneksi sinulla on husbend! Minä niin pidän noista liuskekivistä, ovat vaan melkoisen arvokas sijoitus. Mutta kestävä, se täytyy muistaa. Minäkin voin suositella Sailan kirjaa, se on aivan loistava. Ja ihana. Se suorastaan nostattaa pihakuumeen:D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep, melkoinen pihamyllerrys on meillä ollut ja tulee vielä olemaan. Liuskekivet on husbendin "pakko saada!" -asioita, mulle olis alunperin kelvannut hyvin puulaatat. Mutta kivi on ikuista, totesi husbend ja niinpä meille on hankittu liuskekiveä. Pikkuisen kerrallaan, siltä mistä halvimmalla saadaan ;)

   Poista
 3. Oho, punastuu! Täällä olikin yllätyspyllätys-mainontaa, eikä edes piilosellaista :-D Olet kyllä telepaatti, sillä juuri tuo Paikan henki -luvun alussa oleva kuva tuli mieleeni, kun sekä sinä että Intopii aloitte hehkuttaa sitä valkoisten kukkien puutarhaa 'Weeping Rohan'-punapyökin äärelle. Mietin, että pitäisikin kaivaa kuva esiin ja katsoa mitä siinä taas olikaan... Vähän tuollaista aloin heti nääs aatella.
  Kyllähän piha ja suunnitelmat elävät, olen hämmästynyt itseeni siitä, miten pysyviä visioni ovat olleet tässä talorempassa ja puutarhan luomisessa. Uusia ajatuksia tulee toki jatkuvasti, mutta ne vanhatkin pysyvät, eivät tietenkään kaikki. Piet Oudolf-henkinen preeriapuutarha muuttui käytännön pakosta kosteaksi kevätniityksi, paikka aivan liian märkä preeriaksi!
  Teidän pihan Upper East ja San Diego naurattavat :-D Ja Husbend ansaitsee nyt vähintään hartiahieronnan, jalkakylvyn ja lasin sampanjaa tuosta kaivamisesta!
  Erikoisrapsut pantteri-Bélalle, mun Bélassa on jo punertavia nuppuja! (huom. sen kukintaa piti odotella pari vuotta, ostin omanikin juurakkona.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pantteri-Bèla saapui syliini juuri, kun luin rapsutusterveisesi. Ooh, sulla jo nuput, vau! Kuvia sitten, pliis. Onneksi muistan, että kerroit sen kukkivan vasta vuosien päästä niin en hermostu ;)

   Ja että telepatiaa, sitä juuri! Katsos kun mulle tuli aivan sama kuva mieleeni:) Aikas uskomatonta! Jännää nähdä, tuleeko sun Rohanille yhtä upea ympäristö... Mulla kyllä kävi mielessä, että vinkkaanko sulle kirjajutusta mutta päätin yrittää yllättää sut.

   Toivon mukaan sua pääasiassa nauratti meidän paikkojen nimet, eikä se mylläys mitä siellä tehty! Tänään meillä on lepopäivä (vain suunnittelua) ja kaivuria on voideltu valkkarilla. Kyllä se varmaankin taas jaksaa.

   Poista
  2. Huoh, mä jo järkytyin hetkeksi!

   Poista
  3. Mä taas mietin, että pitäisikö keksiä hienoja paikannimiä ja kehua kaivuria tuon tuosta, että meidän pihalla tapahtuisi jotain? Tänään puhuin hänelle hänen lempiprojektistaan nimellä Se Sinun Kuvitteellinen Kesäkeittiösi - en oikein usko, että se oli kannustava nimi.;) Alan heti kutsua sitä Trattoria Koratiaksi tms., jospa se innostaisi.

   Poista
  4. No ilman muuta nimien pitää olla kannustavia! Sillain houkuttelevia, että on suorastaan pakko alkaa toteuttamaan ;)

   Poista
 4. Meilla piha tavallisen tylsä... kauhistelen hankintojen/haaveiden hintoja, reilun tuhannen neliön pihalle!
  Joten tyydyn joka kevät muutaman pienen taimen ostoon ;)

  Teillä näyttää siellä kauniilta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pieneen pihaan onneksi ei tarvita niin kovasti materiaalia. Ja meillä on paljon kierrätystavaraa. Mutta taimiin kyllä tuhlaan, se on paheeni ;)

   Poista
 5. Siellä on oikein kääritty hihat! Aivan upean näköistä jälkeä tulee. Sailan kirjaa on monet kehuneet, kyllä se nyt pitää laittaa lukulistalle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep, ollaan toki puuhasteltu näitä alueita siitä alkaen, kun lumet lähti. Kiva, jos näyttää hyvälle. Suosittelen kirjaa ilman muuta!

   Poista
 6. Olen kokenut, että pieni piha on ihan yhtä haasteellinen kuin (liian) suuri piha. Molemmat olen nyt kokenut. Vanha viisaus: Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty. Miksi ihmeessä en ikinä onnistu noudattamaan tuota? Nyt kasvit vaeltavat kuin beduiniit.

  Sulla on pihallas homma hanskassa ja koossa. Tulee miellyttävä ja inspiroiva kokonaisuus. Tykkään myös noista paikan nimistä. Sulla eksoottisia ulkomaisia nimiä, mulla kotimaisia hassutuksia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen myös kokenut mulle liian suuren pihan, josta melkein tuli stressi. Nyt on sopivan kokoinen, tämä reilut 400 m2 rivaripihamme. Mulla muuttuu mieli välillä ja jos kasvi ei näytä hyvältä suunnitellussa paikassa niin eikun ylös vaan ja liikkeelle! Täähän olis ihan tylsää, ja tästä tulisi ehkä valmis, jos ei kasvit liikkuisi;)
   Meillä nimistä vastaa Husbend, siksi suurin osa on englanniksi. Paikkojen nimet auttaa paljon, niin tietää mistä puhutaan ;) Laitappas joskus postausta sun paikoista nimineen!

   Poista
 7. Onnekas, kun on pihahommiin osallistuva siippa :D Meillä tämä kaikki on pääasiassa yksin mun harteilla, paitsi nurmikon leikkaaminen..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No meillä taas nurmikko on oikeastaan mun harteilla. Ja siksi se vähenee koko ajan!

   Poista
 8. Jahas, taas unohdin, että joittenkin blogspotin blogien kommentit häipyvät Firefoxilla kommentoidessa... Pitää kirjoittaa uudestaan.

  Minulla on meidän melkein hehtaarin piha-alueelle suunnitelma poikineen tehty. Heh! Ne toiveet vain tuntuvat muuttuvan vuosi vuodelta. Peruspiirteet pysyvät (talouspiha; pyykki, tamppaus, autotalli, kasvihuone, huvimaja, kesäkeittiö, marjapiha, keittiöpuutarha, kesäkeittiö, lampi...), mutta niiden paikka vaihtelee. Kuinkahan monta kertaa olen päättänyt aloittaa pihaa yhdestä paikkaa ja sitten huomaan saaneeni kasveja tai muuta materiaalia, mikä selvästi kuuluukin toisaalle pihaa? =D

  Vaikka meillä on vielä talojen rempatkin kesken ja luvattiin itsellemme, ettei mitään hurjaa piharakentelua ruveta tekemäänkään, ennenkuin rakennukset taatusti pysyvät pystyssä. Siihen menee vielä jokunen vuosi. Nollabudjetilla kun on paha äkkiä nyhjästä mitään. Mutta hiljaa hyvää tulee, niinhän sanotaan.

  Teillä näyttää niin upealta jo kaikki, että! Ja kuinka siitä oman kättensä työn jäljestä onkaan mukava sitten istahtaa nauttimaan! =D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ai, katosko Minz mun blogista? Mulle ei noin ole koskaan käynyt (tai en ole huomannut) vaikka firefoxia käytän?
   Noi suurelle pihalle onkin vaijtpehtoja, mikä minnekin tulee. Meillä vaihtoehdot on lähinnä sitä, että minne jonkun taimen tuuppaa;)
   Kiitos kovasti kauniista sanoistasi :)

   Poista
 9. Näyttää siltä että harkittua työtä teette.
  Mietiskelytnurkka kuulostaa hyvältä ja ne muutkin piha-alueiden nimetykset =D
  Ja ihanaa kun teette sitä yhdessä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo harkittua on peruspiiteittäin, mutta ainahan sitä jotain uutta keksi matkan varrella. Piha-alueiden nimitykset on ihan must, ei meillä ilman pärjättäisi tai sitten pitäisi aina oikein näyttää kyseinen kohta. Yhdessä on mukavaa tehdä.

   Poista
 10. Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty. Voi kunpa minäkin joskus malttaisin..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos. Sullahan nyt on vaikka mitä ihanuuksia, Riitta Sinikka!

   Poista
 11. Kylläpä teillä on upeaa jälkeä syntymässä. Hurraa sun Husbendille, minunkin suosikkejani ovat liuskekivet. Ja hurraa sinulle, joka hankkeeseen suostuit; minulla Herra Mies haraa vastaan niin pontevasti, että yhteiselle pihalle ei oikein ilkeä toisen inhokkeja laittaa...

  Hyvät nimet on piha-alueilla. Ne sopivat teidän pihaan oivallisesti, jos olen käsittänyt oikein, että olette jonkinmoisia maailmanmatkaajia.

  Ja Sailan kirja ON hyvä. Taisi olla ensimmäinen puutarhakirja, jonka oikeasti luin alusta loppuun kerralla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitosta. Kyllä mäkin liuskekivistä tykkään, tosi paljon. Ehkäpä inhokkeja tosiaan ei voi laittaa, sietäminen on vähimmäisvaatimus.
   Nimet on pääosin Husbendin keksimiä, heti kun kerron suunnitelmasta niin sieltä tulee nimi! Maailmaa on välillä matkailtu, nyt kotivaihe, ja Husbendhan on unkarilainen joten enkku on meidän kotikieli.
   Kirja on hyvä, mutta hitto mä,en sitä saanutkaan sieltä adlibriksesta kun olikin loppu, byääääh :(

   Poista
 12. Niin ja se piti vielä, että kaipa lähes kaikkien puutarhaihmisten piha valmistuu juuri kuvaamallasi tavalla. Sehän nimittäin olisi aivan hirmuista, jos pihassa olisi hyvä ja toimiva suunnitelma heti kerralla. Mitä sitä sitten sen jälkeen tekisi????

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sepä se, suunnittelu ja tekeminen on kivaa. Ja onhan sitä toki joskus kiva istahtaa alas ja korkata kuohuvaa ja nauttia, mutta ei sitä aina jaksaisi, tylsäksi muuttuisi ;)

   Poista
 13. Kyllä näyttää hyvältä.
  meidän pihaa on vasta viimevuosina ruvettu suunittelemaan.
  Ennen on vain kukkia ja muuta istutettu sinne tänne.
  Todella hyvin suuniteltu on puoliksi tehty.

  Kiitos kirja tipsistä.

  VastaaPoista
 14. Ihana piha teillä, vaikka aina sanot, että se on liian pieni :). Liuskekivestä tykkään, tykkään!
  Ja Sailan kirjasta myös. Minulla tahtoo kans tuolla niitä hetken mielijohteita, vaikka olenkin suunnitellut etukäteen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pihan on pieni, mutta ei LIIAN pieni. Eilen oikein laskin ja 415 m2 on koko!
   Hetken mielijohteet on elämän suola, hih

   Poista
 15. Pitäisköhän munkin tilata tuo kirja omakseni, hyllystä ei sitä vielä löydy. Toki olen sen kyllä lukenut ja hyväksi havainnut.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kirja on adlibriksestäkin loppu. Tilasin booky.fi:stä, jossa toivottavsti löytyy kun kerran maksunkin jo ottivat ;)

   Poista
 16. Pitääkin lainata kirjastosta,kun osuu kohdalle tuo teos. Mullakun tämä suunnittelu on välillä hiukan sellaista sun tällaista ;)

  VastaaPoista
 17. Kirjaa ei saa myöskään Booky.fi:stä :(

  VastaaPoista
 18. Oli mukava lukea ja nähdä kuvia. Minä tuota viherrakentamista mietin, että sen aika voisi olla kesällä. Kovasti on jo ideoita, joita tahtoisin toteuttaa. Kuitenkin voi olla, tarvitsemme siihen ammattilaisen apua.

  VastaaPoista