lyhyttukka/pitkätukka

keskiviikko 27. elokuuta 2014

ITÄMAINEN LYHYTKARVA
Béla ja Nipsu


Itämainen lyhytkarva, on ollut vuosia siamilaissukulaiseensa verrattuna vähemmän tunnettu.. Suomeen ensimmäinen itämainen saapui 1970-luvun loppupuolella. Itämainen lyhytkarva eroaa siamilaisesta lähinnä väritykseltään. Se on ”kokoväritteinen.”

Ensimmäiset hyväksytyt värit olivat ebony (musta), havana (suklaa), sininen ja lila. Joissakin maissa havanaa kasvatetaan edelleen erillisenä rotuna.Vuosien kuluessa värikirjo on laajentunut merkittävästi. Tätä nykyä rodussa hyväksytään yksiväriset, tabbykuvioiset (klassinen tabby, tiikeri, täplikäs ja ticked), kilpikonnat, edellämainitut hopealla tai ilman ja uusimpana ryhmänä valkolaikut (harlekiini,van tai bi-colour). Turkin väristä riippumatta silmien tulisi aina olla vihreät.

Luonteeltaan itämainen lyhytkarva on vilkas ja leikkisä. Se haluaa olla mukana kaikissa kodin puuhissa ja mieluiten keskipisteenä. Itämaiskissa kiintyy ihmiseensä ja osoittaa avoimesti hellät tunteensa. Se on todellinen sylikissa, joka viettää yönsä mieluiten omistajansa kainalossa peiton alla.

Tekstilähteet: kissaliitto ja oricatITÄMAINEN PITKÄKARVA
Gebsu

Kaunis ja elegantti itämainen pitkäkarva kuuluu kategoriaan IV.
Se on siis puolipitkäkarvainen muunnos itämaisesta kissasta. Ensimmäinen Itämainen pitkäkarva tuotiin Suomeen vasta vuonna 1990. 
Luonteeltaan itämainen pitkäkarva on juttelevainen, seurallinen ja aktiivinen perheensä kesken. Rotu tulee loistavasti toimeen lasten, muiden kissojen ja koirienkin kanssa. Se rakastaa huomiota ja viihtyy sylissä. Sosiaalisen luonteensa vuoksi se yleensä tarvitsee paljon seuraa ja eläinystävä ei ole sille huono vaihtoehto.

Ulkomuodoltaan eli tyypiltään itämainen pitkäkarva on kevytrakenteinen ja sulavalinjainen. Jalat ovat sirot ja korkeat, vartalo pitkä ja putkimainen. Pää on kiilamainen, profiili suora. Korvat ovat suuret ja avoimet. Mantelin muotoiset, loistavan vihreät silmät ovat vinosti sijoittuneet. Turkki on silkkimäinen ja vartalonmyötäinen sekä erittäin helppohoitoinen. Kaulurissa, hännässä ja "pöksyissä" on pitempi karva. Itämaisen pitkäkarvan ja itämaisen lyhytkarvan erottaa toisistaan vain turkin pituus. Värit ja kuviot ovat samat kuin itämaisella lyhytkarvalla.

Lähde:cattery Jalecat`s kotisivut

16 kommenttia:

 1. Emäntä: Tosi hyvää tietoa! Myönnän etten tiennyt mitään itämaisista kissoista kun kävin teillä :-) Nyt tuli tietopaketti, kiitos!

  VastaaPoista
 2. Sylikissa! Ja kainalossa peiton alla. Ihanaa ♥

  VastaaPoista
 3. Itämaiset kissat, siis kategoriassa 4 ovat minulle aika tuntemattomia vaikka käyn näyttelyissä. (joskus aikaisemmin hyvinkin paljon )
  Kissat ovat tosi elegantteja ja niiden silmien vihreys viehättää.
  Omat kissani ovat kolmoskategorian kissoja, joten sen ryhmän tunnen aika hyvin.
  Bela ja Nipsu ovat elegantteja kissoja, mutta Gebsu on minusta tosi ihana ja ehkä ykkönen minun mieleeni.
  " Kissa säväyttää aina"

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Gebsu on ehkä vähiten itämainen ja siten helpoin tapaus 😉 Mulle kolmoskategoria on taas tuntematon. Pitkään aikaan en ole näyttelyssä käynyt, pitäisi kyllä kun Gebsun sukulaisiakin paljon esillä ja tietysti blogituttuja kissoja.

   Poista
 4. On ne hienoja kissoja :) Tänään kävin taas tekemässä tuttavuutta pikkuisen raitapaidan kanssa ja aika aktiivinen epeli terävinen hampaineen ja kynsineen :D

  VastaaPoista
 5. Onpa kivat kuvat. Kissoillasi on luonnetta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Luonnetta joo, ja eivät arastele mielipidettään tuoda julki.

   Poista
 6. On sinulla hieno kissakokoelma. Kiva kuulla kaikkien erityispiirteet. Itämaiset ovat minusta hyvin arvokkaan oloisia ja erittäin kaunisrakenteisia. Sylikissat edistävät terveyttä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kelpaa niitä katsella. Ja melkoisen ihmisrakkaitakin ovat.

   Poista
 7. Rakastan itämaisia. Oma Töröni on juuri tuollainen mitä luonnekuvauksessa kerrotaan. Voih, tahtoisin niin toisen itämaisen...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä tahtoisin neljännen ;) Tosin joskus nauretaan että jäätäis ihan niiden jalkoihin. Nytkin kirjoittelen Belan alta....

   Poista