jin ja jang

tiistai 3. syyskuuta 2013


Jin (kiinaksi "yīn", perinteinen: 陰; yksinkertaistettu: 阴) ja jang (kiinaksi yáng, perinteinen: 陽; yksinkertaistettu: 阳) ovat kiinalaisessa filosofiassa maailmankaikkeuden kaksi vastakkaista, toisiaan täydentävää perusvoimaa. 


Aikojen alussa oli tyhjyys (無極 wuji). Wujissa syntyi taiji (太極), äärimmäisen mahdollisuuden tila. Taijista syntyi kaksi vastakkaista voimaa, jin (negatiivinen) ja jang (positiivinen), joiden vuorovaikutuksesta syntyi maailmankaikkeus. Kun Han-dynastian aikana eri perinteitä yhdistettiin, viiden elementin teoria liitettin jinjang-teoriaan. Uuden synkronistisen selityksen mukaan yinyang synnytti viisi elementtiä, jotka tuottivat maailmankaikkeuden 10 000 asiaa.

Jin symboloi muun muassa naisellisuutta, negatiivisuutta, pimeyttä sekä passiivisuutta ja jang vastaavasti miehisyyttä, positiivisuutta, valoa sekä aktiivisuutta.
Jiniä pidetään usein virheellisesti "pahana" ja jangia "hyvänä". Jinin ja jangin käsitteistä puhuttaessa on kuitenkin olennaista, ettei kumpikaan ole "parempi" kuin toinen. Jangia ei voi olla ilman jiniä ja päinvastoin.

 

Yleensä taolaisuuteen yhdistettävässä taiji-symbolissa (太極圖, 太极图, tàijítú) jin ja jang kuvataan toisiinsa kietoutuvien mustan ja valkean (tai mustan ja punaisen) "pisaran" muodostamana ympyränä. Tumman osan keskellä on valkoinen piste ja valkoisen osan keskellä taas tumma.
 
 Tekstit wikipediasta. Kuvat meidän puutarhasta, mietiskelynurkkauksesta. Muutamia vuosia sitten tehty, Husbendin ideoima jin ja jang sai tänä kesänä ympärilleen maksaruohot ja koristekivet. Muutamassa viikossa maksaruohot kasvoivat hurjasti, peittäen omat sektorinsa. Ympyrässä on vielä mustat muoviset reunanauhat, jotka poistetaan kun kaikki ovat paikoilleen asettautuneet. Muna on ensimmäinen betonityöni ja viiruhelpiloora hypertuffakokeiluja. Penkki on lapsuuteni saunasta, somasti kulahtanut.

28 kommenttia:

 1. Ihana tuo penkki. Tykkään vanhasta ja paljon aikaa nähneestä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin minäkin. Ja siitä ajatuksesta, että olen lapsena saunassa peseytynyt tuolla penkillä ;)

   Poista
 2. Ihanan näköinen paikka ja kivasti toteutettu! Taolaisuus, jin ja jang kolahtaa kyllä meikäläiseen :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos. Sama täällä, pienessä mittakaavassa!

   Poista
 3. Mielenkiintoista, ja kiva kuulla että husbend on osallistunut puutarhahommiin. Hypertuffaa aion myös joskus ehtiessäni kokeilla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Osallistuu toki muutenkin, kuin vain aina kaivamalla. Mielipiteitä riittää :) Minäkin aion kokeilla uudestaan. Tuosta tuli jotain ihan muuta kuin piti, mutta tykkään kuitenkin ihan sikana!

   Poista
 4. Ihana nurkkaus! Tuolla olisi kiva istuskella.

  VastaaPoista
 5. Paras mahdollinen paikka harrastaa tai ji:tä tai mietiskelyä.
  Viiruhelpi pitäisi aina laittaa betonikaukaloon, mutten se lähtee kovaa vauhtia liikkeelle.

  VastaaPoista
 6. Voi miten ihana mietiskelypaikka! Tuo penkki on tosi kiva :)

  VastaaPoista
 7. Tää on kyllä upea mietiskelypaikka!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Monien mutkien kautta siitä tuli juuri sellainen, kuin halusin ;)

   Poista
 8. Ihana nurkkaus! Kyllä kelpaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, kyllä kelpaa. Siinä kaksi vanhaa varista istuvat vieretysten hiljaa mietiskellen.

   Poista
 9. Voi miten ihana mietiskelypaikka:)

  VastaaPoista
 10. Näissä kuvissa silmä niinsanotusti LEPÄÄ.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kertoa, että tuossa penkillä istuskellessa myös sielu lepää.
   ... kunnes silmä löytää siivottavaa ;)

   Poista
 11. Mietiskelynurkkauksenne on uskomattoman ihana <3

  VastaaPoista
 12. Toisiaan täydentävät perusvoimat. Munnpitää näyttää tuo miehelle...hän heitti ehdotuksen uuteen,vielä keskeneräiseen, kivikkopenkkiin yhdistettäväksi jin ja jang sommitelman.
  Tuo on niin henkevä kohta teillä !
  Ipanoittenne ulkoilukuvaan kommentoin tässä ; mahtavat kuvat ja Nipsu ON niin urhea pieni mies <3 Hellanlettat tentään <3
  Kaapon kasvattaja oli jutellut sydänmen tilasta oman vetskun kanssa ( ex-itiskasvattaja muuten). Hän oli todennut että huoli on pieni...muutokset niin vähäisiä. Ja Kaapon köhinä on loppunut kortisonipiikin jälkeen...siitä oli siis apua...huomenna soitan asiasta ja hoito jatkunee Aerocatilla. Tosin itse mietimme äänihuultentulehdus mahdollisuutta....kuolaa kertyy äänihuuliin ja sitä pitää selvittää...ääni on nimittäin ajoittain maassa...kuuluu vaan vaimea möh ! Normaalistihan ääntä riittää :D Astman toteaminen on vaikeata. Anyway hoito tulee. Kaapon jo edesmennyt isä,musta Pomo ,hengitteli inhalaattoria kurkunpäärulehduksen jälkihoitona. Kun hoito päättyi Pomo masentui...se oli niin ihanaa ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Henkevä puutarha ;) No, tykkään tosi palajon -taas tänäänkin ihailin ja huokailin <3
   Nipsu on Nipsu.

   Huojentavaa kuulla, että Kaapon takia ei tarvitse juuri huolehtia, huoh! Ja hyvä, että köhä on jo hellittänyt.

   Poista
 13. Penkki kruunaa koko komeuden! Aivan ihan paikka ja kohta muutoinkin ihanassa puutarhassanne! Olen vilpittämän kateuden valtaama.

  Meidän poikanen on aivan pienestä asti piirtänyt tuota jin ja jang kuviota ja nykyään haluaisi mieluiten sellaisia siirtotatuointeja. En vielä malta näyttää teidän ihanuuttanne hänelle, etten ihan heti joudu väsäämään jotain samankaltaista meidän pihaamme ;).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Tiina :) Mukavaa, että pystymme aiheuttamaan kateutta ;)

   Sunhan on ihan pakko tehdä joku jin-jang juttu poikaselle, eihän siinä nyt muu auta!

   Poista